Anni ja Nadja retseptid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Anni Arro soovitab katta kaussi pandud pasteet selitatud võiga (sulata või ja eemalda tekkiv valge kiht) – see takistab pasteedi kihi pruunikstõmbumist. Foto: Riina Tobias
Anni Arro soovitab katta kaussi pandud pasteet selitatud võiga (sulata või ja eemalda tekkiv valge kiht) – see takistab pasteedi kihi pruunikstõmbumist. Foto: Riina Tobias

Möödunud pühapäeval õppis grupp mehi Haapsalu gümnaasiumi õppeköögis kokk Anni Arro ja kondiiter Nadežda Kaarma juhendamisel tervislike toitude valmistamist.

Nadja Kaarma jagab lugejatega oma tordiretsepti ning Anni Arro piruka-, lasanje- ja pasteediretsepti.

Peedi-, peekoni-, baklažaani- ja juustukulebjaaka
(kuuele)

Tainas:

50 g margariini
125 ml piima
25 g värsket presspärmi
1 tl suhkrut
1 tl soola
250 g jahu
1 muna pintseldamiseks

Sisu:

1 baklažaan
2 keedupeeti
100 g viilutatud suitsupeekonit
150 g riivitud juustu
1 tl punet
4 sl oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
2 küüslauguküünt
värsket basiilikut
soola, pipart

Viiluta baklažaan ja prae õlis ilusaks kuldseks. Aseta viilud kaussi, maitsesta soola, pipra, pune ja hakitud küüslauguga. Lase maitsetel tõmmata.
Viiluta peet, aseta kaussi ja piserda üle oliiviõli ja palsamiäädikaga. Maitsesta soola, pipra, küüslaugu, basiiliku ja punega. Lase maitsetel tõmmata.

Sega kausis kokku suhkur ja pärm, lase pärmil sulada ja mullitama hakata. Sulata potis margariin ja lisa sellele piim. Lase piim soojaks. Kalla soe piima ja margariini segu pärmile. Lisa jahu ja sool ning sõtku, kuni tekib rullitav tainas. Vajadusel lisa natuke jahu või vedelikku. Rulli tainas ristkülikukujuliseks latakaks, taina paksus võiks olla 0,5 cm.

Aseta taina ühele küljele baklažaaniviilud, peet, peekon ja riivitud juust. Sulge taina teise küljega, suru servad kinni, piki pirukas kahvliga auguliseks ja määri pealt munakollasega. Küpseta 180 °C juures 25–30 min.

Hea ja lihtne lasanje
(kaheksale)

500 g lasanjeplaate

Sisu:

500 g hakkliha
400 g šampinjone
2 suuremat sibulat
2 suurt porgandit
2 sellerivart
3 küüslauguküünt
2 baklažaani
800 g purustatud tomateid
100 g tomatipastat
klaas punast veini (odavamat lauaveini)
oliiviõli praadimiseks
soola, pipart
pitsamaitseainet

100 g Parmesani
500 g riivitud juustu

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Prae hakitud sibul, sellerivars, porgand ja küüslauk oliiviõlis läbi. Lisa hakkliha ja pruunista korralikult. Kui vedelik hakkab juba vaikselt aurustuma, lisa suts veini ja prae veel minutike. Lisa purustatud tomatid ja hauta umbes 30 minutit. Maitsesta soola, pipra, suhkru ja pitsamaitseainega.

Samal aja viiluta baklažaan ja prae õlis mõlemalt küljelt ilusaks kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga.

Viiluta šampinjonid ja prae õlis läbi. Maitsesta soola ja pipraga.

Lao õliga piserdatud ahjuvormi kiht lasanjelehti, siis kiht hakklihasegu, baklažaaniviile, seeni, õhuke kiht riivjuustu ja tugevama maitse andmiseks Parmesani. Tee samamoodi ka järgmised kihid. Kõige pealmiseks kihiks jääb hakklihasegu. Ära veel juustuga kata. Pista vorm ahju ja küpseta 200 °C juures umbes 30 minutit.

Võta vorm ahjust välja, kata ohtra juustuga ja küpseta veel niikaua, kuni pind on ilus kuldne. Enne serveerimist lase lasanjel natuke aega jahtuda ja hanguda.

Kanamaksapasteet magusa punase sibula ja krõbeda saiaga

Pasteet:

1 kg kanamaksa
300 g võid
brändit
2 sibulat
1 pea küüslauku
salveid
soola, pipart

Sibul:

1 kg punast sibulat
praadimiseks õli
rosmariini
40 g fariinsuhkrut
palsamiäädikat
soola, pipart

Sai:

Kas tavalist sepikut või paremal juhul paksu lavašši.

Eemalda maksalt üleliigne valge osa.
Koori ja haki sibul ning küüslauk. Pruunista need koos salveilehtedega pannil võis ja lisa juurde maks. Prae mõlemalt poolt paar minutit ja lisa brändi. Kuumuta veel mõni minut ehk kuni pool vedelikust on aurustunud ning kalla köögikombaini.
Sulata või ja vala maksa sekka. Lase kõik püreeks. Maitsesta vajadusel soolaga – tuleb arvestada, et või ise on juba mõnikord soolane. Vala pasteet ilusasse kaussi. Pinnale aseta salveilehed.

Sulata potis või, eemalda valge vaht ning vala selge või pasteedile. Lase tunnike külmas hanguda. Kõige parem on pasteet järgmisel päeval, veel parem ülejärgmisel.

Lõika sibulad pooleks ja viiluta. Prae õlis pannil klaasjaks, lisa rosmariin ja suhkur ning lase suhkrul ära sulada. Kalla juurde palsamiäädikas, lase poolenisti redutseeruda, maitsesta soola ja pipraga ning jäta tõmbama.

Serveeri pasteeti krõbedal saial koos punase sibulaga.

Vaarika-kodujuustutort valge šokolaadiga

Põhi:

200 g küpsiseid (nt Digestive)
100 g võid

Sisu:

500 g vahukoort
400 g kodujuustu
vanillsuhkrut
300 g valget šokolaadi
1 sidrun
40 g želatiini
400 g vaarikaid (külmutatud)

Purusta küpsised, sulata või ja sega kokku. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja pane külmikusse tahenema.

Sulata šokolaad, vahusta koor ja sega mõlemad kodujuustuga. Riivi sidrunilt koor ja pigista mahl välja ning lisa segule.

Vahepeal paisuta ja sulata želatiin ning lisa kodujuustu-vahukoore-šokolaadisegule. Aseta segu vormi koogipõhjale ning jäta tort kaheks tunniks külmikusse. Kaunista vaarikatega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments