Haapsallanna ostis poest helendava kala

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nädal aega tagasi Haapsalu Rimist lõhefileed ostnud haapsallanna avastas, et kala helendab, teadlase sõnul võivad helendust tekitada bakterid.

Lõhefilee koju toonud ja külmpkappi soola pannud haapsallanna avastas paari päeva pärast oma suureks üllatuseks, et kala helendab.

„Tegin võileibu. Viisin võileivataldriku elutoalauale, tuld põlema ei pannud. Mõtlesin, et panen taldriku ära, siis panen tule põlema. Siis märkasin, et kalatükid helendavad rohekalt nagu jaaniussid,” jutustas naine.

Kala ei helendanud ühtlaselt, vaid paiguti. „Nagu täpid olid peal,” kirjeldas naine.

Üllatusele vaatamata söödi kala ära. „Võib–olla lõhe helendabki, ei ole enne sellega pimedasse tuppa sattunud,” sõnas naine.

Eesti maaülikooli limnoloogiakeskuse vanemteadur Arvo Tuvikene ütles, et teoreetiliselt võib olla tegu bioluminestseeruvate bakteritega.

„Kui see on nii, siis need bakterid inimesele otseselt ohtlikud ei ole,” sõnas Tuvikene.

Kui tegemist oli Norra lõhega, siis seda on ennegi nähtud, ütles teadlane. Helendust on Tuvikese sõnul täheldatud ka heeringate puhul.

„Väga tihti seda ei näe, aga mingi sensatsioon see ka ei ole,” ütles Tuvikene.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
11 aastat tagasi

Arvestades tõusvat elektrihinda on see hea- kui pimedas tuleb nälg kallale,leiad lõhesaia kergesti üles. Ka peldikupaber võiks helendada….