5

Eesti Ekspress: akvaariumistress ei teki igal kalal

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Meritäht Pilt EAS

Dirhamisse kavandatud veepark Meritäht. Pilt EAS

Kalade heaolu on viimasel ajal seoses Dirhamisse planeeritava ookeanikalade akvaariumiga Eestis laiemat tähelepanu pälvinud. Mereinstituudi teadur Lauri Saks selgitab Eesti Ekspressis, mis on akvaariumikala stress ja kas see on paratamatu.

"Ehkki kalade tehistingimustes pidamine võib neile tekitada stressi, sõltub siiski kõik alati loomadele loodud tingimustest. Loodusest püütud kalade puhul on kaunis tõenäoline, et nad ei pruugi akvaariumis elada täiesti stressivabalt. Samas ei ole mingit põhjust eeldada, et mitmendat põlvkonda tehistingimustes elav kala tunneks stressi pelgalt seetõttu, et ta ei ela vabas looduses või et teda eksponeeritakse inimestele viimaste meeleheaks.

Tõenäoliselt oleks sellise kala jaoks erakordselt stressirohke hoopis sattumine looduskeskkonda, kus teda ohustaks kiskjad, parasiidid ning ninaesine oleks tunduvalt kasinam kui akvaariumis. Ilmselt on ka evolutsiooniline põhjus sellel, miks on inimestele alati meeldinud pidada lemmikloomi (viimast tõsiasja kinnitab nn loodusrahvaste juures peetavate lemmikloomade rohkus)."

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Jaak
Jaak

Lõpuks te tobedad loomakaitsjad keelate ka kodus koerte,kasside ja kanade pidamise. Neil võib stress tekkida kui sünnivad ja järsku uus kodu ei meeldi-Haiged!

süsimust iroonia
süsimust iroonia

ma ei ole küll kala, aga tundub, et mul vist on akvaariumistress 🙁

Eestlane
Eestlane

Lihasöömine ka keelata

keelata ja keelustada kõik
keelata ja keelustada kõik

Kõige uue vastalised teavad TÄPSELT, et iga kala satub kohe ja suurde stressi.

katsu
katsu

nüüd ise ka maha rahuneda

wpDiscuz