Eesti raamatukogupäevad kuulutati alanuks Haapsalus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tänavused raamatukogupäevad "Kohtume raamatukogus!" kuulutati avatuks Haapsalu kultuurikeskuses. Foto: Arvo Tarmula
Tänavused raamatukogupäevad "Kohtume raamatukogus!" kuulutati avatuks Haapsalu kultuurikeskuses. Foto: Arvo Tarmula

Järgmise nädala lõpuni näitusi, kohtumisi kirjanikega ja muud põnevat pakkuv raamatukogunädal kuulutati eile alanuks Haapsalu kultuurikeskuses, kuhu oli kogunenud üle saja Eesti raamatukoguhoidja.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles tõdes, et 15 aastaga, mis on möödunud raamatukogunädala viimasest avamisest Haapsalus, on raamatukogud muutunud. “Te olete kultuuriasutusest muutunud kultuuri- ja sotsiaalasutusteks,” ütles ta. “Te olete eesliini post, kus inimestel on võimalik maailmast pilt saada ja ka aega veeta.”

Raamatukoguhoidjate ühingu esinaine Katre Riisalu ütles, et raamatukoguhoidjate jaoks on olnu ebatavaline, lausa tormiline aasta. “Ei osanud meist keegi ette näha, et aasta tagasi Paides Eesti raamatukogupäevade avamisel kultuuriminister Rein Langi poolt välja öeldu tekitab ühiskonnas sellise reaktsiooni ning ärgitab üldrahvalikule diskussioonile rahavaraamatukogude komplekteerimise üle,” kõneles ta. “Pea kolm kuud olid raamatukogud ja raamatukoguhoidjad suuremate päevalehtede esikaanel, andsime intervjuusid raadios ja televisioonis.”

Aasta tagasi ütles minister Lang, et raha raamatute ostmiseks ei jätku, aga raamatukogud annavad liiga kergesti järele lugejate labasele maitsele ja ostavad väärtkirjanduse asemel meelelahutusraamatuid. Minister tegi ettepaneku koostada nimekirjad, kuhu eelisjärjekorras valitaks Eesti väärtkirjandus ja kultuuriajakirjandus, mis peaks oleks igas raamatukogus lugejatele kättesaadavad.

“Rahvaraamatukogu komplekteerime puudutas meie kaaskondseid ja osutus eesti rahvale väga oluliseks ja eluliseks teemaks. Raamatukogu rolli meie igapäevases elus märkasid meie lugejad ja teenustenautijad nii suurtes linnades kui ka väikestes külades,” sõnas Katre Riisalu.

Sügisel tõid uut ärevust raamatukoguhoidjate südamesse Viljandi kultuuriakadeemia raamatukogunduse õppekava ümberkorraldamine ja paar nädalat tagasi ajakirjanduses tõstatud raamatute käibemaksu küsimus, mis kõige otsesemalt puudutab kõiki raamatukogusid. “Loodetavasti oli see vaid infomüra ja ajakirjanike ennatlikud järeldused liigvähese info põhjal,” ütles Riisalu.

Raamatukogupäevade moto on jälle “Kohtume raamatukogus!”. “Raamatukoguhoidjate ühingu liikmete seas möödunud sügisel läbi viidud küsitlusest selgus, et just see väljendab raamatukoguhoidjate töö olemust kõige paremini,” selgitas Katre Riisalu.

Koolilaste sügisese vaheajaga ühele ajale sätitud raamatukogunädala jooksul toimub raamatukogudes üle Eesti üritusi, kus osaleb tuhandeid huvilisi. Täna, 20. oktoobril on ettelugemispäev, ühiselt loetakse Aino Pervikut, aga ka Tõnu Õnnepalut, Andrus Kivirähki ja Karl Ristikivi.

Eesti raamatu päeval 23. oktoobril on rõhk Karl Ristikivi 100. sünniaastapäeva tähistamisel. Üle Eesti toimub rohkem kui 60 kohtumist kirjanikega, vestlusringid. Koostatakse rohkem kui 300 näitust, kus tutvustatakse eelkõige Eesti kirjanikke ja eesti kirjandust. Korraldatakse ligi 30 kirjanduse tundmise viktoriini, mälumängu.

Infokirjaoskuse päeval 25. oktoobril tehakse tutvust e-riigi ja e-raamatukoguga. “Hiiumaast Võrumaani arutavad inimesed, kas eelistada paberraamatut e-raamatule,” ütles Katre Riisalu. Mitu Eesti raamatukogu tähistavad oma juubelit. Mitmes paigus on praktilised töötoad, näiteks Sutlepas õpitakse seebitegu. Ja mitu raamatukogu tähistab ka kaisukaru 110. sünnipäeva.

Raamatukogunädal Läänemaa keskraamatukogus

23. oktoober keskraamatukogu lugemissaalis (Posti 3) kell 19.00
„Eesti raamatu päev“. Autogrammitunnis Tiit Pruuli ja Ivar Soopan. Juttu tuleb maailmarändurite viimastest raamatutest „Antiliibanon 2011“ ja „Rännakud murtud maal“.

25. oktoober keskraamatukogu lugemissaalis (Posti 3) kell 13.00
„Infokirjaoskuse päev“. Lääne Elu ajakirjanikud ja raamatukogutöötajad jagavad teadmisi erinevate teabeallikate leidmisest ja kasutamisest.

27. oktoober lasteraamatukogus (Wiedemanni 11) filmiürituste sari „KUTSU-JUKU“.
Kell 13.00 Joonisfilm Naksitrallid I
Kell 13.20 Naksitrallimäng
Kell 14.00 Joonisfilm Naksitrallid II

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments