Maksuamet kontrollis Haapsalus ehitajaid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Maksu– ja tolliamet kontrollis kolmapäeval Haapsalu neuroloogiahaigla ehitusel töötavaid ehitajaid.

„Ehitusobjektil oli 20 alltöövõtjat ja kokku küsitleti 48 töötajat,” selgitas maksuameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik. „20 töötajat 11 äriühingust ei ole ettevõtted oma deklaratsioonidel maksuhaldurile deklareerinud.”

Lemendik lisas, et objektil olnud alltöövõtjaist maksis septembris esitatud tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni (TSD) järgi 6 äriühingut oma töötajatele ligi 400eurost töötasu, kuigi ehitusettevõtete juhid on maksuametile väitnud, et alla 800–900 euro suuruse töötasu ei tule ehitajad neile tööle. Kahel kontrollitud ehitusobjekti puuduvad alltöövõtjal ametlikud töötajad.

Lääne maksu- ja tollikeskuse revidendid on viimase kolme kuu jooksul kontrollinud 10 ehitusobjekti, kokku korraldati 12 ette teatamata vaatlust. Seletusi võeti 131 inimeselt, neist 61 ei kajastunud vaatluse hetkel tööandja deklaratsioonidel.

Kui maksuhaldur tuvastab objektidel ehitajad, kelle töötasu pole deklareeritud või kelle töötasu on oluliselt madalam keskmisest, viib amet kontrollitegevust läbi seni, kuni andmeid deklareeritakse õiges mahus. Menetlustoimingutele kaasatakse vastavalt vajadusele ka politsei- ja piirivalveamet, väärteomenetlejad, tööinspektorid jt järelevalvet tegevad ametkonnad.

Maksu- ja tolliamet kontrollib regulaarselt mitmesuguseid ettevõtteid kõikjal Eestis. Viimasel aastal on rohkem tähelepanu pööratud majutus-, toitlustus- ja ehitusettevõtete kontrollimisele. Peamised kontrollitavad riskid on ümbrikupalga maksmine ja müügikäibe varjamine, teatas maksuameti pressiesindaja Kaia-Liisa Kallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments