Sofi Oksaneni raamatute tegevuse juured on Suure-Lähtrus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sofi Oksaneni romaanide allikaks on vanaemalt lapsepõlves kuuldud jutud Stalini aja õudustest Läänemaal ja perekonnas toimunud reetmisest.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Pekka Erelt käis Läänemaal Oksaneni raamatute tegelaste jälgi ajamas.

Erelt kirjutab, et Oksaneni ema neiupõlvenimi on Elvi Pere ja et tema esivanemad on pärit Martna lähedal asuvast Suure-Lähtru külast. Kui Oksanen jutustab oma nõukogudeaegsetest reisidest mummolaan Haapsaluun, räägib ta tegelikult ema Haapsalus elava õe Hinda Klaanbergi külastamisest.

Sofi vanaema, kellelt on Oksanen laenanud oma kirjanikunime, ei elanud tegelikult Haapsalus, vaid Suure-Lähtru mõisa lähedal Altmäe talus. Need suvekuud ligi kümne aasta vältel, mille tulevane kirjanik lapsepõlves vanaema juures veetis, määrasid tema elus palju – tüdruk istus sageli vanaema juures ja kuulas tema jutte möödunud aegadest kodukandis.

“Ta kohe oskas küsida. Et räägi seda lugu või toda,” meenutab kirjaniku tädi Hinda.

Tädi ütleb, et Sofi lood pole nende pere lood, vaid eesti rahva lood. Ta lisab, et Sofi võiks veel palju enamatki kirja panna, neid hirmsaid mälestusi on eesti rahval nii palju.

Altmäe talu kuulub praegu Sofi Oksaneni emale ja tema õele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments