Sofi Oksanen: sinu vaikimine ei kaitse sind

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa juurtega kirjanik Sofi Oksanen sai läänlastelt kingiks lilla Haapsalu salli, mida ta ei võtnud õlgadelt ka autogramme jagades. Foto: Arvo Tarmula

Me peame ise seisma selle eest, et maailmas ei vaadataks enam poole Euroopa ajalugu läbi nõukogude prisma, kuhu on kinni jäänud ka Soome, rääkis Soome kirjanik Sofi Oksanen (pildil) esmaspäeval Enn Soosaare konverentsil peetud kõnes.

Nõukogude Liidu kokkuvarisemise järel, kui aeg ja poliitiline olukord muutusid, muutus Eestis aktuaalseks nõukogude propaganda jälgede koristamine. Oli tähtis võtta kasutusele väljendid, mis vastaksid rahva tõelistele kogemustele. Hakati rääkima okupatsioonist, küüditamisest ja massimõrvadest – asjadest, mida nõukogude propaganda järgi ei olnud juhtunud. Samasugust korrektuuri lääs nõukogude narratiivis ei teinud.

Me ei saa mõjutada Venemaa sisepoliitikat ega seda, millist programmi Venemaa riiklikes telekanalites näitab, kuid võime mõjutada seda, mis toimub Euroopas. Me võime mõjutada seda, milliste epiteetidega Venemaast räägitakse, ja on põhjust kasutada sõnu, mida meie idanaaber suure vaevaga on üritanud hoida väljaspool enda kohta käivat sõnavara.

Just sellepärast kulutabki Venemaa nii palju psühholoogilisele mõjutamisele: informatsioon ja sõnad on palju odavamad kui relvad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sofi
7 aastat tagasi

on väga hea kirjanik, olgu, et kõik tema loodu, pole yks yhele, selgelt mõistetav. te , läänlased,- ta on ju tegelikult- juurtelt- yks teie hulgast… lugege “paremini”, või ma ei tea mida soovitada. “Puhastus”-t… seni lugeda, kuni – “kohale ” jõuab või?… kohustuslikuks kirjanduseks- läänemaa koolides… ääh, uskmatud, skeptikud
… tuimad ja “omas mullis”…

jah
7 aastat tagasi

Eestlased on meister vaikijad. See on olnud nii õnneks kui õnnetuseks. Selline argus ja arukus teema.

raamatud
7 aastat tagasi

loetud…ütleme nii,et minu jaoks natuke venisid ja suur emotsiooni ei tekitanud

mats
7 aastat tagasi

Sass,ole hea ja loe mõnigi tema raamat läbi,siis tule avalda arvamust!

sass1.
7 aastat tagasi

Kelle sinu, sind? Kas see võõras naine kõnetab
mind? Kust ta mind tunneb?