Sofi Oksanen: populistid viib võimule üksainus hääl

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Soome kirjanik Sofi Oksanen leiab, et vihakõne – kui sellega õigel ajal ei tegeleta – võtab asjatundjatelt hääle ja ohustab lõpuks kogu demokraatiat. Foto Peeter Langovits

Lääne Elu kohtus Soome kirjaniku Sofi Oksaneniga läinud neljapäeval Tallinnas, kus ta viibis seoses oma viimatise romaani „Koertepark” ilmumisega eesti keeles.

Sofi Oksanen, eile sai suvi läbi. Täna tabas Eestit esimene suur sügistorm. Missugused ilmad teile meeldivad?

(Mõtleb hetke.) Mitte liiga külmad. Mitte liiga soojad.

Teie uus romaan „Koertepark” viib lugeja Ukrainasse. Miks just sinna?

Tahtsin kirjutada viljatusärist – munarakudoonorlusest ja surrogaatemadest. Ukraina seadused on selles küsimuses kogu maailmas ebaharilikult liberaalsed. Sain sellest teada siis, kui kirjutasin „Normat”, oma eelmist romaani. Mõtlesin juba toona, kuidas mitte keegi seda ei näe. Liberaalsed seadused tekitavad halli tsooni, mis võimaldab vahendada munarakke ja surrogaatemasid välismaalastele viisil, millele keegi tähelepanu ei pööra.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
LKGB
3 aastat tagasi

Tavaline liberaalide-fašistide propaganda muster- mingi tibi tahab kehtestada tsensuuri, mis olevatki sõnavabadus……DDD….- tegelikkuses aga ühe ideoloogilise diktatuuri kehtestamine.

ats
3 aastat tagasi

ukrainast on vaja rääkida selleks et see on järgmine territoorium kus juudaliberalism välja kuulutatakse. see on ju üdini demokraatlik protsess , kuidas te selllest külla aru ei saa

Jajah
3 aastat tagasi

Kui nn. vihakõne keelata ehk siis inimeste arvamusi valikuliselt avaldada juhtub üsna pea sarnaselt rootsi ja soomega, kus oma maa antakse järjest käest ära, kus sisserännanud lapsvägistajaid mõistetakse kohtutes õigeks ja mis kõige hullem, selliste sündmuste peale ei tohi oma rahulolematust väljendada. Sellist tuleviku enda maale vaevalt enamus eestlasi soovib. See somm elab kuskil udu sees.

Riina
3 aastat tagasi

Kui värvilised juuksed on probleem, siis on ju küll lihtne elu.

tiit
3 aastat tagasi

Millisest sõnavabaduest ja demokraatiast te siin säägite. Meil tohivad sõna võtta sellised rastapatsidega värvilised tolgused. Nemad ongi meie arvamusliidrid. Kes selle mõttekäigu vastu on, tuleb tembeldada riigivaenlaseks sest ja kommentaariumid tuleb kustutada.

Agu
3 aastat tagasi

LE, kuhu presidendi korraldusega sõnavabadus on jäänud!??? Egas see maailma ei päästa, kui hakatakse silmi kinni panema ja tekste kustutama! NSVLiidu ajal prooviti seda teha ja vaat mis juhtus, lagunes kiirelt.

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Totalitarismi ja kommunismi kurja pale osas pole põhjust talle vastu vaielda. Populismi paljastamises on ta paraku ühekülgne. Parempopulismi esiletõus ei ole maailma hädade põhjus, pigem reaktsioon vasakpopulismi vohamisele. See arenes läänes juba enne külma sõja lõppu ja lõi seejärel lausa õitsele. Võiduks ei oldud valmis, nagu alati. Võrdlustes Eesti ja Soome vahel näiteks võiks välja tuua paradoksi, et kui Eestis on nn parempopulistid laenuleiva laastutule käivitajad, siis Soomes on seda ammu enne juba peamiselt sotsiaademokraatide (vasakpopulistid) juhtimisel viljelema asutud. Selles on tal küll õigus, et parempopulistid pakuvad lihtsaid lahendusi. Sest vasakpopulistid räägivad keerulistest lahendustest, millest ainult nemad aru saavat. Ja… Loe rohkem »

Enriko
3 aastat tagasi

See on küll tõsi, et nn. parempopulism on vastureaktsiooniks aastakümneid juurutatud vasakpopulismile (mille asemele sobiks öelda hungveipinglus või juunikommunism). Mingit rõhutatult rahvuslikku-rahvalikku poliitikasuunda poleks viimastel aastatel tekkinud, kui Prantsusmaa jäänuks äratuntavalt prantslaslikuks (nagu Pierre Richardi filmides), Rootsi rootslaslikuks (koos lindgrenliku maaidülli ja Stockholmiga), Kreeka kreekalikuks, Iisrael juudipäraseks jne. Ühesõnaga – kui rahvad/riigid säilitanuks oma armsad ajalooliselt äratuntavad eripärad, mitte ei visatanuks neid multikulti-blenderisse. Kõige suuremad eri rasside ja rahvaste vihkajad on seega hoopis sotsid ja nende kaasajooksikud. Nende unelmateühiskonnas pole kohta isegi mehel-naisel, rääkimata mõnest konkreetsest indiaanihõimust, eestlasest või lätlasest.

Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Pealkirja lugedes meenus Tomas Hendrik Ilves oma ütlusega “Iga hääl loeb” ja tasuta osa lõpus hüppas silmade ette dressidendi “Sõna on vaba”.

Sisuliselt aga üks ja sama asi.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Ukrainas ei ole riiki vaid üks kogum ärikaid kes on valmis maha müüma ka oma vanemad.President on nagu moepärast aga tegelikkuses ajavad asja Petljura ja Batka Mahno sarnased tegelased.
Meie aga kiidame neid,seame eeskujuks ja kindlasti anname neile soovituse Euroliitu ning NATO`sse astumiseks ! Aeg näitab kui sügavale meie juhid on võimelised pugema ?