Paralepas kasvab haruldane kährikseen

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Paralepast leitud haruldane kährikseen oli ka haruldaste mõõtmetega. Foto: Lembitu Tarang
Paralepast leitud haruldane kährikseen on ka haruldaste mõõtmetega. Foto: Lembitu Tarang

Paralepa metsast avastati üliharuldane seeneliik – kährikseen —, teatas loodusemees Lembitu Tarang.

Paralepast leitud seeneümber mõõt 132 cm, läbimõõdud 41 ja 50 cm, kõrgus 23 cm. Tarangu sõnul võib olla tegemist Eestis seni leitutest suurima kährikseenega, sest erialakirjanduses nimetatakse kährikseene suurimaks läbimõõduks 30–50 cm, kõrguseks kuni 15 cm.

Tarangu sõnul on seni Eestis kährikseene leiukohti teada vaid 11. „Mõnel aastal on teda leitud kahest-kolmest kohast, kuid on aastaid, kus teda nähtud polegi,” ütles Tarang.

Kährikseen kasvab väga vanades männimetsades. Näiteks Rootsi allikates märgitakse, see seeneliik on 150–200 aasta vanuste loodusmännikute tunnusliik. Tarang ütles, et Paralepas leiti seen 120aastase männi juurte piirkonnast ja leitud seene läheduses kasvavad umbes 200 aasta vanused männid.

Kährikseen on olemuselt puiduparasiit, mis mädandab puitu. Seeneliik on looduskaitse all, mistõttu selle korjamine ja vigastamine on keelatud.

Lembitu Tarangu sõnul on seen siiski noorelt söödav, tal on omapärane männiõli lõhn ja pähklit meenutav maitse.

Huvitav seigana lisas Lembitu Tarang, et seene leidis sama inimene, kes mõni aeg tagasi leidis Paralepa metsast kohvritäie raamatuid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enn
7 aastat tagasi

No vaat, ammu on teada, et USAs, Jaapanis, Austraalias ja Koreas kasvatakse seda seent ka kultuurselt, nimelt kasvab see seen edukalt hallitama läinud tereviljal ja põhul, kuna hallitus on selle seene üks lemmiktoitudest. 🙂
Kährikseene bakterkultuuri on ka müüa.

aga
11 aastat tagasi

Mul kasvab see kährikseen Saaremaal talu õuepeal vana paku otsas koguni nelja viljakehaga… Ei teadnudki et NII haruldane on.