Lääne Elu paberleht 29. septembril

Madiken

madiken@le.ee

Tootejuht Kristjan Kotkas tutvustas kolmapäeval Niibi turbatehases Taebla kooli 4.–6. klassi lastele turbaraba pikka ajalugu. Foto: Arvo Tarmula
Tootejuht Kristjan Kotkas tutvustas kolmapäeval Niibi turbatehases Taebla kooli 4.–6. klassi lastele turbaraba pikka ajalugu. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa aasta õpetaja on Tiiu Randmann–Mihkla

Tiiu Randmann-Mihkla õpetab Wiedemanni koolis kunstiajalugu, aasta õpetaja tiitli tõi talle kunstiajaloo veebiõpiku loomine. Peale tekstide sisaldab õpik aadressil kunstiabi.weebly.com rohkesti pilte ja teste ning harjutusi kunstitundides õpitu kinnistamiseks või iseseisvaks õppimiseks.

„Väga hea ja abivalmis. Ta ei näita üldse midagi kurja välja,” kirjeldas Randmann-Mihklat üks õpilastest.

Perearstid loobuvad ületundidest

Alates tulevast esmaspäevast võtavad Läänemaa perearstid patsiente vastu neli tundi päevas, sest rohkemat ei näe nende leping haigekassaga ette. Tegemist on toetusaktsiooniga Eesti arstide liidu streigile.

Euroopa heaolu alus on koostöö

Jutud, et Euroopa stabiilsusmehhanismiga liitumine tähendab Eestile automaatselt hulga raha kaotamist, ei vasta tõele, kirjutab riigikantselei Euroopa Liidu infojuht Villu Känd Lääne Elu arvamusküljel ja põhjendab, miks.

Niibi raba kasvuturba hind tõuseb viiendiku või rohkem

Tootsi Turvas kaevas tänavu plaanitust poole vähem turvast, Läänemaalt vaid kolmandiku mullusest saagist. Kui mullu oli Niibi raba saak u 60 000 kuupmeetrit, siis tänavu u 20 000 kuupmeetrit. Defitsiit ja erimärgistatud kütuse kasutamise õigusest ilma jäämine tõstavad oluliselt kasvuturba hinda.

Mudakomposter jõudis Haapsallu

Sel kolmapäeval jõudis Saksamaalt Haapsallu suur raudkast, millel on küljes omajagu elektroonikat ja mis hakkab kompostima veevärgi reoveepuhasti jääkmuda.

Vikerkaare remont allkirjastati viimaks ametlikult

Haapsalu linna ehitus– ja planeerimisosakonna juhataja Reimo Reimeri sõnul tegelikes ehitusplaanides midagi uut ei ole, varasem kokkulepe sai selle nädala alguses lihtsalt lõpuks kinnituse.

Märt Jemmer: elektrimüüja valimisega ei maksa tõtata

Millega peab elektrienergia pakkuja pakettide ja hinna väljatöötamisel arvestama? Milline tarbija peaks endale paketi valima ja milline võiks saada elektrit üldteenuse kaudu? Kas elekter kallineb hullumoodi? Kui palju? Kas tõusevad ka võrgutasu ja maksud? Kui suurt tulu elektrimüük võrguettevõttele toob? Kas tulemas on püsikliendisoodustusi? Millal ja kuidas saab vahetada paketti? Imatra Elektri juhatuse esimees Märt Jemmer annab nõu.

Kultuurkapital tänas kultuuritegijaid

Kultuurkapitali Läänemaa ekspertgrupp jagas välja 17 925 eurot tänutoetusteks ja ürituste kulude katteks. Lääne Elu toob ära kõik eraldatud toetused.

Aili Ansel pärjati aasta raamatukoguhoidjaks

Kullamaa raamatukogu juhataja Aili Anseli aasta töösaavutus oli raamatukogu kolimine Goldenbecki majja ja selleks inimketi korraldamine.

Kaljas Hoppet tükib Kariibidele puhkama

Järgmisel nädalavahetusel läheb kaljas Hoppet Helsingisse silgulaadale, et tutvustada Läänemaad ja Rannarootsi muuseumi. Kaugemas tulevikus on aga plaan seilata üle Atlandi ja viia kaljas talvehooajaks Kariibi merre.

„Nagu oleks sünnitanud ilma raseduseta,” võrdles puulaevaseltsi Vikan juht Alar Schönberg läinudsügisest olukorda, kui puulaevaselts aluse oma valdusse sai.

Jahisadamate külastatavus vähenes võrreldes mullusega

Muutlikud ja kõledad suveilmad sundisid plaane muutma paljusid puhkajaid, nii ka mereturiste.

„Kehv suvi, ikka päris kehv,” ütles Suur–Holmi sadamat külastanud aluste arvu kohta sadama kapten Valdo Kivi.

Veskiviigi sadama külastatavuse vähenemise põhjuseks on ka see, et mida aega edasi, seda suuremate alustega põhjamaade inimesed sõidavad, need aga Veskiviigi sadamasse ei pääse.

Haapsalu perearst Andri Meriloo pidas Lääne Elu jaoks nädal aega päevikut.

Österby süvendatud sadam meelitab kalu ja kalamehi

“Österby sadamas lõõtsub kolmapäeva lõuna ajal paras tuul, aga tuul on soojapoolne ja päikegi särab. Sadamas igavleb kolm väheldast paati.”

Lääne Elu ajakirjanik Lehte Ilves käis kontrollimas, kas vastab tõele, et Österby sadamas on kalamehi rohkemgi kui püügiruumi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments