Asutused ja ettevõtted peavad esimest korda esitama tuleohutusaruande

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sel aastal peavad asutused ja ettevõtted esimest korda päästekeskustele esitama enesekontrolli tuleohutusaruande, esitamise tähtaeg on 30. oktoober.

Nõue tuleneb kaks aastat tagasi kehtima hakanud Tuleohutuse seadusest ja paneb selle kohutuse ehitiste ja hoonete omanikele, esitamiseks on antud ajavahemik 1. jaanuar kuni 30. oktoober, selgitas Lääne päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelevalve alal Indrek Laanepõld.

Enesekontrolli tuleohutusaruanne tuleb esitada ehitiste kohta, kus paiknevad lasteaiad, koolid, majutusasutused, ravi-ja hoolekandeasutused, kaubanduskeskused, suuremad põllumajandus- ja tööstushooned, kõrghooned ja maaalused garaažid ning elutähtsat teenust pakkuvad asutused.

Enesekontroll tähendab kohustust kontrollida oma valduses olevat kinnisasja, ehitist, ruumi, seadet ja nende kasutamise ohutust ning nõuetekohasust.

Täpsemad kriteeriumid sätestab Riigi Teatajast leitav siseministri määruse „Nõuded tuleohutuse enesekontrollile ja tuleohutusaruandele ning tuleohutusaruande koostamise kohustuslikkuse kriteeriumid“ lisa 2. Sama määruse lisa 1 sätestab aruandluse vormi.

Enesekontrolli tuleohutusaruandeid ei pea esitama eramud, korterid ja väiksemad asutused- ettevõtted.

Juhendmaterjal koostamise ning näidisaruanne kohta on kättesaadav Päästeameti kodulehel http://www.rescue.ee/enesekontrolli-info.

Tuleohutusaruande esitamise kohustus on ehitise valdajal. Kui valdajaid on mitu, peab ehitise omanik määrama tuleohutusaruande koostamise ja esitamise eest vastutava inimese, kes koostab ja esitab ehitise kohta ühise tuleohutusaruande piirkondlikule päästekeskusele.

Pärnumaal, Saaremaal, Hiiumaal, Läänemaal, Raplamaal ja Järvamaal tuleb aruanne esitada Päästeameti Lääne päästekeskusele. Seda võib teha kas elektrooniliselt e-posti kaudu (digitaalselt allkirjastatud pdf-failina) aadressile laane@rescue.ee<mailto:laane@rescue.ee> või paberkandjal postiaadressile Pikk 20A, Pärnu.

Esitatud aruannete põhjal hindab tuleohutusjärelevalve ametnik asutuse või ettevõtte tuleohutusalast olukorda ja teeb otsuse tuleohutusülevaatuse läbiviimise vajalikkuse kohta.

Küsimuste ja probleemide korral annavad nõu piirkondliku päästekeskuse tuleohutusjärelevalve ametnikud, kelle kontaktandmed on kättesaadavad Päästeala infotelefonilt 1524 või Päästeameti kodulehelt.

Päästeamet tuletab meelde, et aruande esitamata jätmise või valeandmete esitamise korral võidakse isikut karistada rahatrahviga kuni 2000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments