„Sööme ära!” — Silja Luide tervislikud retseptid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 Waldorfi salat (4 inimesele)

4 väikest või 2 suurt kooritud ja puhastatud magusat õuna (Eesti õunu ei ole vaja koorida)

4 sellerivart

paar peotäit Kreeka pähkleid

poole sidruni mahl

4 spl majoneesi

1 tl sinepit (soovi korral)

värskelt jahvatatud musta pipart

Pressi sidrunist mahl välja. Tükelda ja koori õunad. Lõika sellerivarred hästi õhukesteks viiludeks. Haki pähkleid soovi korral väiksemaks. Sega kõigepealt õunatükid sidrunimahlaga ning seejärel kõik koostisained omavahel kokku.

 

Baklažaani-tomati vorm (Melanzane) (6-8 inimesele)

1 suurem sibul

2 küüslauguküünt

800 g purustatud tomateid (kas värskeid või konserveerituid)

0,5 tl suhkrut

värskelt jahvatatud musta pipart

soola

2 suuremat või 4 väikest baklažaani

250 g mozzarellat

1 pott värsket basiilikut

u 50 g Parmesani

Haki sibul peenelt ja prae õlis keskmisel kuumusel klaasjaks. Lisa purustatud küüslauguküüs ja prae veel paar minutit. Seejärel lisa purustatud tomatid. Kuumuta umbes 45 minutit nii, et tomatikaste kergelt podiseb potis mitte ei kee hoogsalt, kuni kaste on koguselt umbes poole võrra vähenenud ja paksuks keenud. Maitsesta suhkru ja ohtra musta pipraga. NB! Maitsesta kindlasti alles lõpus, sest kui tomatikaste keeb vähemaks, siis maitsed kontsentreeruvad ja lõpptulemus võib olla liiga tugev.

Tomatikastme valmimise ajal viiluta baklažaanid õhukesteks viiludeks ja pane köögipaberiga kaetud kandikule. Raputa peale umbes 1 tl soola ja jäta 10 minutiks nõrguma kuni baklažaaniviiludele ilmuvad „pisarad“. Sool aitab niiskusel välja imbuda ja baklažaanid imavad tänu sellele praadimisel vähem õli sisse. Kuivata baklažaaniviilud köögipaberiga (veega ei ole kindlasti vaja loputada!).

Lase õli pannil hästi kuumaks ja prae baklažaaniviilud selles mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Enne iga uue pannitäie viilude lisamist lisa pannile veelkord õli ja kuumuta seda. Jäta küpsetatud baklažaanid köögipaberile nõrguma. Praadimise asemel võid baklažaane ka ahjus grillida.

Pane osa tomatikastmest suurde vormi, kata baklažaaniviiludega, pane peale mozzarella ja tükkideks rebitud basiilikulehed. Jätka samamoodi kuni kõik on ära kasutatud, pealmiseks kihiks jäta tomatikaste. Küpseta ahjus 230 kraadi juures 30-40 minutit. Puista peale riivitud Parmesani ja pane veel korraks kuuma grilli alla kuni vormi pealispind on kuldne.

 

Ratatouille ehk Prantsuse köögiviljahautis (8 inimesele)

1 suur või 2 väikest baklažaani

5 spl oliiviõli

2 väikest (punast) sibulat

4 küüslauguküünt

2 väikest või üks suur paprika

3 pisikest või 1 suur suvikõrvits

4 küpset tomatit või 400 g purustatud tomateid

2-4 tl Provence’i maitseainesegu või kuivatatud basiilikut, tüümiani, punet, rosmariini, fenkoliseemneid jmt

soola

suhkrut

värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika baklažaanid ja suvikõrvits 1 cm viiludeks, viiluta sibulad, haki küüslauk, puhasta ja viiluta paprikad. Pane baklažaaniviilud ahjuplaadile ja piserda või määri umbes 1 spl õliga kokku. Grilli kuldpruuniks, selleks kulub 10-12 minutit. Keera viilud ümber, määri uuesti 1 spl õliga ja grilli umbes 5-8 minutit kuni need muutuvad kuldseks.

Prae sibulaid keskmisel kuumusel umbes 5 minutit, lisa küüslauk ja prae veel mõned minutid. Seejärel lisa pannile paprikad ja suvikõrvitsad ning küpseta 5-8 minutit kuni need hakkavad pehmeks muutuma.

Koori tomatid, lõika pooleks ja eemalda seemned. Haki tomatid tükkideks ja lisa pannile koos ürdisegu ja baklažaanitükkidega. Alanda kuumust, pane pannile kaas peale ja lase umbes 20 minutit podiseda kuni aedviljad on läbi küpsenud. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral lisa ka natukene suhkrut.

Peedi-šokolaadikook (8 inimesele)

Kook:

250 g tumedat šokolaadi (hea oleks, kui see on 70%-lise kakaosisaldusega)

3 suurt muna

150-200 g heledat muscovado suhkrut (võib asendada tavalise suhkruga)

1 dl õli

1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

100 g nisu- või riisijahu

0,5 tl soodat

1 tl küpsetuspulbrit

noaotsatäis soola

50 g jahvatatud mandleid

200-250 g toorest puhastatud ja riivitud peeti

Kate:

150 g tumedat šokolaadi

100 g tuhksuhkrut

100 g hapukoort

Murra šokolaad tükkideks, sulata kausis kuumaveevannil ja lase jahtuda. Pane munad, suhkur ja õli suurde kaussi ning vahusta kuni segu on ühtlane ja kreemjas. Sega sinna juurde vanilliekstrakt ning sõelu hulka ka küpsetuspulbri, sooda, soola ja jahvatatud mandlitega segatud jahu. Sega õrnalt kõik läbi.

Koori ja riivi peet ning pigista mahl välja. Lisa peet ja jahtunud šokolaad ülejäänud tainale ning sega ühtlaseks.

Vala tainas lahtikäivasse ja küpsetuspaberiga kaetud 22-23 cm läbimõõduga koogivormi ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 45-60 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Kui kook hakkab pealt pruunistuma, siis kata see fooliumiga. Ahjust välja võetud koogil lase natuke aega taheneda ja jahtuda, alles seejärel võta see vormist välja ning jäta restile jahtuma.

Katte jaoks sulata šokolaad vesivannil, lase jahtuda. Lisa suhkur ja hapukoor ning vahusta kuni glasuur on kreemja konsistentsiga. Laota see koogi peale ja äärtele ning lase taheneda enne lahtilõikamist.

Parmesaniga kõrvitsasupp (6 inimesele)

50 g võid

1 hakitud sibul

1 kg puhastatud ja hakitud kõrvitsat

2 küüslauguküünt

2 loorberilehte

75 ml valget veini ja 7-9 dl puljongit või 7-10 dl puljongit (ilma veinita)

15 g Parmesani koorikut (Parmesani juustu kõvem ots, mille muidu ära viskad)

1 dl vahukoort (soovi korral)

soola

värskelt jahvatatud musta pipart

riivitud muskaatpähklit

serveerimiseks extra virgin oliiviõli ja Parmesani laaste

soovi korral röstitud kõrvitsaseemneid

Sulata või potis keskmisel  või madalamapoolsel kuumusel. Lisa hakitud sibul ja kõrvits ning küpseta segades umbes 5 minutit. Lisa peenelt hakitud küüslauguküüned ja loorberilehed ning küpseta segades veel umbes 5 minutit.

Lisa valge vein ja lase mõni minut mullitada, seejärel lisa puljong ja Parmesani koorik. Keera kuumust juurde ja lase supil keema tõusta. Lase umbes 10 minutit podiseda kuni kõrvits on täiesti pehme. Lase natuke jahtuda, eemalda loorberilehed ja Parmesani koorik.

Püreesta supp saumikseriga või blenderis kuni selle konsistents on kreemjas ja ühtlane. Kui supp tundub liiga paks, siis lisa natuke vett. Kui soovid, lisa ka vahukoor. Maitsesta ja soojenda. Serveerides tilguta peale oliiviõli ja puista Parmesani laaste. Hästi sobivad lisandiks ka röstitud kõrvitsaseemned.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
69 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sac ralph lauren
9 aastat tagasi

finally everything went actually. owner was very kind and friendly to my advice. I would suggest it.great seller! pants and diapers come in Four weeks! quality is super! obtain from this seller!
sac ralph lauren http://www.petan.org/Polo/

air jordan uk
10 aastat tagasi

For the most part I am just gonna utilize it with regard to writing writing in any case, there are actually absolutely deal offs although No later than this still be investing in the item. Price is probably the most hard to agree to for me personally. . -= Tini | Inzone Internet’s last site… Why I actually KeywordLuv =-.
air jordan uk http://www.airjordans-uk.com/

nike air max 1 pas cher
10 aastat tagasi

sirsome cells are generally not editable. so why is all of us change them The Fantastic Program,,,,, It is invaluable. Pls support with regard to modifying the option of “Person in control of Sighning”.
nike air max 1 pas cher http://www.labopyrenees.com/contents/airmaxpascher/

jordan take flight
10 aastat tagasi

Just how is usually Final. fm definitely not within this checklist… in addition, have a look at tuberadio. net daaah, because the name affirms: choices in order to pandora in addition to LASTFM fool!
jordan take flight http://www.dund.co.uk/include/jordansforsale/index.asp?id=86

jordan pas cher
10 aastat tagasi

good, required to know this mainly because i have wanted in order to example some things by digital video disc along with youtube Cool, some really good things! My partner and i enjoy you actually making all these feelings obtainable, the other products of the web-site is usually top quality. Use a fun.
jordan pas cher http://www.automotocenter.com/images/airjordanpascher/

vibram five fingers sale
10 aastat tagasi

Person, I truly treasured reading this article. You could have certain myself a subscription to your website, yet exactly where may i uncover often the Rss?
vibram five fingers sale http://www.internationalevents.com.au/content/index.asp

cheap nike jordans for sale
10 aastat tagasi

As usual, John… Spot-ON! #Kudos… now to verify that these kinds of older sight can easily trail along with come up with a technique depending on Google’s MapMaker a huge part of all of our WEB OPTIMIZATION Specialists on-line Skype party each day (as you understand! ) will be allocated to making accurately which form of bottom-up tactic! Hmm… got to print out this kind of available might be to get more research…. sigh, generally there runs the particular quick, correct!: -)
cheap nike jordans for sale http://www.varandaalnwick.co.uk/images/categories/profile.asp?airjordans=71

Gucci bags for women
10 aastat tagasi

Thank you! Very fast shipping. Highly recommend seller! Love the pattern
Gucci bags for women http://www.laconduiteenligne.com/Gucci/

lznyfazp
10 aastat tagasi
cheap Copy handbags
10 aastat tagasi

GREAT experience!!! Thank you!!!
cheap Copy handbags http://www.laconduiteenligne.com/