Vormsis kohtuvad hiiukanneldajad

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eile alanud hiiu kandle festival Vormsil lõppeb pühapäeval kursuslaste ülesastumisega Vormsi seltsimajas.

Viiendat korda toimuvale festivalile on tänavu kokku tulnud üle kolmekümne hiiu kandle mängija.

Neljapäeval algasid õpitoad, kus oma hiiu kandle mänguoskusi parandavad nii need, kes juba oskavad, kui ka need, kes pilli ja poognat esmakordselt käes hoiavad. Õpetajad on nii Eestist kui ka Soomest.

Täna õhtul on Kärsletis vaba lava, kus võivad üles astuda kõik soovijad. Laupäeva õhtul esitab Sofia Joons koos kaaslastega Vormsi kirikus plaadile Strand… Rand jäädvustatud hiiu kandle lugusid ja pühapäeva keskpäeval annavad kursuslased tasuta kontserdi Vormsi seltsimajas.

Hiiu kannel on põlvede vahel hoitav ja poognaga mängitav keelpill. Vormsil kandis see talharpa nime, kuid sarnaseid pille on mängitud mitmel pool põhjamaades. Näiteks Karjalas nimetati neid jouhikko.

Et hiiu kannel oli 19. sajandi teise pooleni Vormsil väga laialt levinud, siis on ka paljud pillilood just Vormsilt üles kirjutatud.

Üks kursuste korraldaja ja hiiu kandle taaselustaja Eestis, Sofia Joons, on varem öelnud, et eriti tore on, et hiiu kandle mängmise oskus taaselustub kohas, kus ka varem on seda pilli mängitud. Tema hinnangul vääriks Vormsi keskus Hullo hiiu kandle pealinna nime.

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments