U-19 EM annab noortele võimaluse tähelennuks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

U-19 Euroopa meistrivõistlustelt sai alguse ka Itaalia koondise staarpalluri Gianluigi Buffoni karjäär. Foto: Vikipeedia
U-19 Euroopa meistrivõistlustelt sai alguse ka Itaalia koondise staarpalluri Gianluigi Buffoni karjäär. Foto: Vikipeedia

Täna mängivad Euroopa jalgpalli meistrivõistluste finaalis sadade miljonite silmapaaride ees Itaalia ja Hispaania koondis koos selliste tipp-palluritega nagu Buffon ja Torres.

Järgmiste ja ülejärgmiste EMide staarid jooksevad aga pallimurule teisipäeval Haapsalus. Esimest korda saab ka Eesti võimaluse nii kõrge tasemega turniiril silma paista.

Teisipäeval algab Haapsalu ja Kadrioru staadionilt kuni 19aastaste Euroopa meistrivõistluste finaalturniir. Tegemist on esimese korraga ajaloos, mil Eesti jalgpallikoondis mängib EMi finaalturniiril.

Pääsu turniirile tagab üldjuhul edukas mäng kvalifikatsiooni- ja eliitringis. Eesti pääses korraldajamaana finaalturniirile automaatselt.

Finaalis mängib kaheksa koondist, peale Eesti ka Horvaatia, Inglismaa, Prantsusmaa, Kreeka, Portugal, Serbia ja Hispaania.
Haapsalul on eriti vedanud, sest just meie staadionil astub võistlustulle viimase kümne aasta jooksul viis U-19 EMi võitnud Hispaania koondis.

Kuus Euroopa parimat noortekoondist pääsevad ühtlasi kuni 20aastaste MMile.

Tippklubid Haapsalus

Haapsalu, Tallinna ja Rakvere staadione külastavad turniiri jooksul Euroopa ja maailma tippklubide värbajad ehk skaudid, kes otsivad oma klubidesse uusi talente.

“Hetkeseisuga on oma tulekust teada andnud ligi 70 skauti,” ütles turniiri direktor Anne Rei kolmapäeval. “Sellistest tippklubidest nagu FC Barcelona, Londoni Chelsea, Manchester United, Londoni Arsenal, Müncheni Bayern, Torino Juventus, AC Milan, Manchester City, Newcastle United, Everton, Valencia, Sevilla, Amsterdami Ajax, Pariisi Saint-Germain, Olympique de Marseille, Moskva Spartak, Peterburi Zeniit, Dortmundi Borussia, Leverkuseni Bayer, Galatasaray ja Ateena AEK.”

Tribüünidel on Korea jalgpalliliidu esindus, delegatsioonid tulevad ka Ukraina ja Leedu alaliitudest.

Eesti koondis on valmis

Kuni 19aastaste EMi kaudu on varem tuule tiibadesse saanud itaallased Gianluigi Buffon, Francesco Totti ja Andrea Pirlo, iirlane Robbie Keane ja hispaanlased Fernando Torres, David Silva ja Sergio Ramos, kirjutatakse turniiri koduleheküljel.

Mitmed tänavusel U-19 turniiril mängivad pallurid on juba Euroopa suurtesse klubidesse värvatud. Nii on lootust Haapsalu staadionil näha näiteks FC Barcelona mängijat Gerardi (Hispaania), Liverpooli mängijat Susot (Hispaania) ja Manchester Unitedi mängijat Pogbat (Prantsusmaa).

Koondiste täpsed koosseisud pole veel teada.

Reedel jõudsid Eestisse Portugali ja Prantsusmaa koondis, laupäeval saabusid Hispaania, Inglismaa ja Kreeka ning täna Horvaatia ja Serbia.

Koondised peatuvad Tallinnas Meriton Grand Conference & Spa hotellis.

“Olen DVD pealt näinud ja analüüsinud kõigi meie vastaste eliitringi mänge,” ütles Eesti U-19 koondise peatreener Arno Pijpers. “Kui mõned näevad välja nagu noortevõistkonnad, siis näiteks Portugal mängib igas mõttes täiskasvanulikult.”

Hispaania koondise DVD jäi Pijpersil aga lausa arvutisse kinni. “Peangi minema parandusse ja laskma selle sealt välja võtta,” ütles ta muiates.

Eesti U-19 koondis

Väravavahid

Vadim Gurnik, Tallinna FC Flora
Karli Kütt, Tartu JK Tammeka
Riido Reiman, Sörve JK

Kaitsjad

Kevin Ingermann, Tallinna FC Levadia
Martin Kase, JK Tallinna Kalev
Johannes Kukebal, JK Tallinna Kalev
Karol Mets, Tallinna FC Flora
Mikk Metsa, FC Viljandi
Märten Pajunurm, FC Kuressaare
Artur Pikk, Tartu JK Tammeka

Poolkaitsjad

Bert Klemmer, FC Viljandi B
rent Lepistu, Tallinna FC Flora
Karl-Eerik Luigend, Tallinna FC Flora
Nikita Martõnov, Tallinna FC Levadia
Andreas Raudsepp, Tallinna FC Levadia
Roman Sobtðenko, Tallinna FC Flora
Martin Ustaal, Tallinna FC Levadia

Ründajad

Hannes Anier, Odense Boldklub (Taani)
Juri Gavrilov, Tallinna FC Flora
Sander Lepik, FC Viljandi
Artur Rättel, Tallinna FC Levadia

Peatreener Arno Pijpers
Abitreener Marko Lelov
Väravavahtide treener Ain Tammus
Füsioterapeut Ott Meerits

Valikust jäid välja Richard Leht, Trevor Elhi ja Anton Hmelnitski, kes pole traumadest täiesti taastunud, teatas Eesti jalgpalli liit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
krokodill gena
11 aastat tagasi

annab võimaluse milleks ? kas puuotsa tagasi minekuks või sealt allatulekusk või siia mitte jäämiseks ?