Tuulikusse pääs meelitas Virtsu palju rahvast

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Virtsu tuuliku tipust avaneb fantastiline vaade. Foto: Eveliis Eek
Virtsu tuuliku tipust avaneb fantastiline vaade. Foto: Eveliis Eek

Võimalus pääseda tuuliku tippu meelitas Virtsu tuuleparki reedel nii palju rahvast, et tuulikute all olid järjekorrad.

Tuuliku ülaossa mahtus minema vaid kaks inimest koos instruktoriga ja see võttis aega, sest päris tippu lift ei viinud. Lõpusirgel tuli endal turvavarustuses mõnikümmend meetrit mööda redelit ronida.

Üles pääses Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni hinnangul sadakond inimest. Viimased lahkusid Virtsu kolmandast tuulepargist südaööl. Kokku oli inimesi tuhande ringis.

Tuulikute all valitses algul segadus, ühe tuuliku alla kogunenud rahvahulk sai halvad uudised, et sellel on tehnilised probleemid ning et neil tuleb liikuda teise tuuliku alla ja seega uuesti järjekorda võtta.

Lääne Elu reporter ja fotograaf said esmalt selga vaid osa turvavarustusest, ühe tuuliku all aitas abivalmis instruktor rakmed kenasti peale, olles ise ärevil, sest nägi aina pikenevaid järjekordi. „Busse ja autosid tuleb järjest juurde, ma ei kujuta ette, kui mitu neist inimestest me selle limiteeritud ajaga üles suudame viia,” ütles ta.

Julgetele õnnelikele avanes tipust fantastiline vaade. „Väga äge oli, ma poleks osanud arvatagi, et sealt ülevalt vaade nii ilus võib olla,” ütles Hanila vallavanema Arno Peksari 17aastane tütar. „Alguses oli veidike kõhe, kui seal liftis olime, aga üleval polnud enam mingit hirmu.”

80 meetri kõrgust vaadet sai nautida ka õpetaja Valli Ost, kes oli kogemusest vaimustuses: „Väga kihvt oli ja see vaade oli lausa fantastiline. Käed väsitas alla tulles ära, aga kõik muu oli super,” ütles ta.

Virtsu tuulepargi omaniku Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus oli suurest huvist tuulikute „vallutamise” vastu meeldivalt üllatunud. „Tahtsime teha tuulepargis midagi põnevat ja tavapäratut, mis just noortele peale läheks,“ ütles ta.

Üks instruktoritest, Nelja Energia tootmisjuht Raimo Pirksaar, sai teise tuuliku instruktorilt telefonitsi teavet, samal ajal kui ise 80 meetri kõrgusel elektrituuliku „südames” oli. „Rahvast ja huvilisi on teiste tuulikute juures üle ootuste palju. Katsume tuulikuid lahti hoida nii kaua kui vähegi võimalik, aga kõik kindlasti üles ei jõua,” ütles ta.

Hanila vallavanem Arno Peksar hoidis toimuval silma peal tuuliku all, mitte peal, sest leidis, et poleks aus käia üleval, kui paljud teised seda teha ei saanud. „Üritan välja kaubelda eripäeva kohalikele inimestele, et ilma igasuguse kärata ja suure ürituseta saaksid kõik omakandiinimesed, kes huvitatud, tuuliku tipus ära käia,” ütles Peksar.

Tuulepäeval oli Virtsu sadamas ka Smilersi ja Inese kontsert. Üritusele viisid huvilisi eribussid Tallinnast, Haapsalust ja Pärnust.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Külli Jaakon
10 aastat tagasi

Arv sadakond ülalkäijat paneb natuke kahtlema. Ehkki, kui nii võtta, on ka 50 peaaegu sadakond. Ise ootasin kolmanda tuuliku juures kolm tundi. Meie tuulikus käis selle ajaga üleval 18 inimest. Ja minu arvates sai veel ainult ühes tuulikus peale kolmanda sees käia!