Laikmaal näeb karikatuure eesti kirjanikest ja Arvo Tarmula fotosid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kolmapäeval, 13. juunil avatakse Laikmaa majamuuseumis kaks näitust – hoovil väljapanek “Eesti kirjanik karikatuuris” ja majas Arvo Tarmula fotonäitus “Laikmaa neli aastaaega”.

“Eesti kirjanik karikatuuris”

Kümnest kirjasulge meenutavast pannoost koosnev välinäitus näitab eesti kirjanikke 19. sajandi lõpust tänapäevani. Karikatuurid kujutavad, kuidas kirjanike looming on ühiskonnas vastu kajanud ja emotsioone tekitanud, võimendades omal viisil autorite isikupära ja meenutades, kui palju on meil head kirjandust.

Näitus on pälvinud mitmeid disainiauhindu. Konkursil ADC*Estonia Disainiauhinnad pälvis “Eesti kirjanikud karikatuuris” keskkonnadisaini kategoorias III koha, Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiakonkursil parima näituse-installatsiooni auhinna ja Eesti Reklaamiagentuuride Liidu reklaamikonkursil Kuldmuna 2011 disaini kategoorias hõbemuna.

Mitmes Eesti paigas üleval olnud näitus rändab tänavu suvel viimast korda. Laikmaa majamuuseumis on näitust võimalik vaadata lahtiolekuaegadel juunikuu lõpuni.

Näituse koostas MTÜ Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing.

“Laikmaa neli aastaaega”

13. juunil kell 14 avab Laikmaa majamuuseumis oma fotonäituse “Laikmaa neli aastaaega” Arvo Tarmula.

Tarmula ütles, et Laikmaa on Läänemaal üks tema meeliskohti.
“Mulle meeldib sealne puhas mitmekesine loodus, rahu ja vaikus,” ütles fotograaf. “Saan Laikmaal omaette olla ja mõtiskleda.”

Tarmula sõnul on Laikmaal käies iga kord ka midagi erilist vaadata: suur sipelgapesa, hästi palju õitsvaid metsalilli, kevadised nastikud, samuti paljude loodusfotograafide huviobjekt haigrute koloonia muuseumi läheduses.

Näitusel näitab Tarmula kahe-kolme aasta jooksul tehtud pilte sügise rahust, suvisest õiteilust, eelmise talve suurest lumest ja kevadisest suurveest Laikmaal. Sel aastal oli Tarmula kinnitusel eriti suur vesi. “Park oli vee all,” ütles ta.

Näituse avamine tuleb tagasihoidlik. “Võib-olla toon ühe koogi,” ütles Tarmula.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments