Olari Nebokat Eesti meistrivõistlustel meeste arvestuses seitsmes

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Olari Nebokat. Foto: erakogu
Olari Nebokat. Foto: erakogu

Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi 9. klassi õpilane Olari Nebokat saavutas Eesti meistrivõistlustel boolingus meeste arvestuses 7. koha.

Eelmise nädala lõpul, 17.–20. mail Pärnus toimunud meistrivõistlustel osales kokku 82 võistlejat, nende seas ka 2010. aasta Euroopa juunioride meister Kert Truus ning kahekordne Euroopa seenioride meister Udo Sulp.

Eelvoorus keskmine 197,4 punkti

Eelvoor koosnes kahest mänguvoorust. 5+5 mängu ehk 5 mängu lühikesel õliprofiilil ning 5 mängu keskmise pikkusega õliprofiilil tuli mängida kõikidel võistlejatel. Eelvoorud toimusid neljapäevast laupäevani.

Olari alustas võistlust neljapäeval stabiilselt 222- ja 194-punktiliste mängudega. Siis hakkasid välja lööma radade rikked, pidevate masinate seiskumiste peale kadus mängurütm ning vastu tuli võtta katastroofilised punktisummad 159 ja 123.

Järgmisel mängul toimus radade muutus ning katkine rajapaar jäi kaugele, sealt ka tulemus – 184. Järgmine vahetus mängis Olari lühikest õliprofiili ning suutis ära tasandada esimeses mänguvoorus tehtud vead. Kokku lühikesel õlil 987 punkti ning 197,4 keskmist. Kahe vahetuse peale kokku 1869 punkti ning 186,9 keskmist, mis tagas Olarile eelvoorudes 12. koha.

Noored treeningukaaslased Olari ja Kert olid vahevooru parimad

Pühapäeval kell 10 algas vahevoor 16 paremale mängijale. Mängiti samuti viis mängu, eelvoorus saavutatud punktid võeti kaasa ning edasi sai finaalringidesse vaid kaheksa võistlejat. Vahevoor toimus lühikesel õliprofiilil, mis loositi eelmisel õhtul.

Olari jaoks oli loos vägagi sobilik, sest neljapäeval sobis Olarile lühike õli palju paremini. Olari suutis mängida paremini paljudest Eesti tippudest ning viskas vahevoorus 1038 punkti. Parem suutis olla vaid Olari treeningukaaslane Kert Truus, kellega koos valmistutaksegi noorte maailmameistrivõistlusteks. Kert suutis visata vaid ühe punkti rohkem kui Olari – see näitab juba poiste kõrget taset enne suuri võistlusi. Olari tõusis 12. kohalt 6. kohale, mis oli ka päeva kõige suurem tõus.

Olari kaotas finaalringis 2006. aasta Eesti meistrile

Finaalringides sattus Olarile vastaseks 2006. aasta Eesti meister Janno Kannike, kellega mängiti kahe mängu summa peale. Olari jaoks oli selline üks-ühele mäng esimeseks kogemuseks ning edasi pääses Janno. Finaali võitlesid end aga vennad Leesid Tartust, kes alistasid poolfinaalis Kert Truusi ja Rasmus Partsi.

Ülari ja Vallo Lees on olnud viimased kolm-neli aastat Eesti tipus ja võitnud väga palju reitinguvõistlusi, sh Eesti meistrivõistlusi. Ülari on juba kahekordne Eesti meister, kuid Vallol see tiitel puudus – seega oli vaja väikevend Ülarit võita ja seda Vallo ka suutis. Ka eelmise aasta meistrivõistluste finaalis mängisid vennad Leesid.

Suured lootused noorte maailma meistrivõistlustel

Juba kuu aja pärast sõidab Eesti koondis Taisse koosseisus Kert Truus, Olari Nebokat, Ülari Lees ning Kristjan Leisner. 2010. aastal kuulus Olari asemel võistkonda Vallo Lees ja siis võideti MM-ilt pronksmedal. Sel aastal on poisid seadnud endale eesmärgi medal kätte saada ja selle nimel on käinud terve viimane aasta suur töö. Poistega sõidab kaasa ka soomlasest treener Erno Aholammi, kes on eestlasi treeninud juba kuus aastat ning selle ajaga võitnud treenerina Euroopa meistrivõistlustelt kuldmedali ja maailma meistrivõistlustelt pronksmedali.

Olari võtab asja tõsiselt

Paljusid on huvitanud, kui palju kulub Olaril aega treeninguteks. Terve nädala peale tuleb kokku 16–22 treeningtundi, mis sisaldavad boolingut ja üldfüüsilist treeningut jõusaalis.

Eestis on saanud boolingut mängida ainult kümmekond aastat ning enamik ei oskagi veel mõelda boolingust kui spordialast. Võrdluseks võib tuua, et kui meie meistrivõistlustel oli 82 osalejat, siis Soomes osales ainuüksi mehi 5500. Soomes on mängitud boolingut üle saja aasta ning see on jäähoki kõrval väga populaarne spordiala.

Reimo Nebokat

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Irma
11 aastat tagasi

palju õnne! Väga tore oleks ,kui pealkirjas või vähemalt jutu alguses selguks, mis meistrivõistlustega tegu on. Jõudu:)