HÕFF näitab Pasolini šokifilmi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

7. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil linastuvad klassikaprogrammi raames Itaalia kultusrežissööri Pier Paolo Pasolini paljudes riikides keelatud linateos “Saló ehk Soodoma 120 päeva” ja Hollandi–USA filmilavastaja Paul Verhoeveni “Robocop”.

27.–29. aprillil Haapsalu kultuurikeskuses toimuv HÕFF toob ekstreemkino programmi raames publiku ette filmiajaloo ühe šokeerivama teose, Pier Paolo Pasolini viimaseks lavastajatööks jäänud “Saló ehk Soodoma 120 päeva”. Samuti linastub Paul Verhoeveni verine ulmeklassika “Robocop”.

Markii de Sade’i 18. sajandil kirjutatud samanimelisel raamatul põhinev “Saló ehk Soodoma 120 päeva” on olemuselt fašismi metafoor. 1975. aastal esilinastunud filmis kujutab Pasolini, kuidas atraktiivsete noorte inimeste seksuaalse ja sadistliku alandamise teel saavutab rühm liiderlikke võimumehi absoluutse võimu nii inimkeha kui -hinge üle. Äärmiselt vastakaid arvamusi kogunud teos pole senini leidnud publiku ja kriitikute hulgas täielikku mõistmist.

“Saló ehk Soodoma 120 päeva” kuulub HÕFFi ekstreemkino programmi, milles näidatakse vägivalla piire kompavaid ja analüüsivaid linateoseid. Varasematel aastatel on programmi kuulunud näiteks “Cannibal Holocaust”, “Nekromantik”, “Must päike 2”, “Merisiga 2: Liha ja vere lill” ja “Alateadlik julmus”.

“Saló” linastub autentsel 35 mm filmikoopial ja filmile eelneb sissejuhatus. Alla 18-aastastele on “Saló ehk Soodoma 120 päeva” keelatud.

Teine HÕFFi klassikaprogrammi kuuluv film, 1987. aastal linastunud Paul Verhoeveni ulmeklassika “Robocop” näitas teed paljudele hilisematele filmidele, mis tegelevad lähituleviku vägivaldse ja korrumpeerunud ühiskonna kujutamisega. Ultravägivaldne ja futuristlik “Robocop” kuulub Verhoeveni (“Basic Instict”, “Total Recall”) õnnestunumate linatööde hulka.

HÕFFil linastub 20 täispikka mängufilmi.

HÕFFi täisprogramm avaldatakse festivali kodulehel 13. aprillil, samal päeval tulevad müüki päevapassid ja üksikpiletid. Passid hinnaga 30 eurot on müügil Piletilevis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments