Rakser Rannarootsi rattasõidusari alustab 26. mail

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rakser Rannarootsi Rattasõidud saavad alguse 26. mail Laikmaa Kirimäe rattasõiduga. Rattasõitudel võivad osaleda kõik, keda huvitab jalgrattasõit. Kokku on sarjas neli etappi.

Keerulise nimega dokumendi „Läänemaa terviseprofiil“ järgi on meil probleemideks noorte riskiv tervisekäitumine, lastevanemate ebapiisav teadlikkus ja hoolivus, vaba aja veetmise võimaluste ning huvitegevuste vähesus ja nende kättesaamatus. Võluväljendiks probleemide lahendamisel peaks olema Taavi Teplenkovi poolt surematuks mängitud SOTSIAALNE SIDUSUS.

Tegelikult on asi naljast kaugel – sidusus tähendab kogukonna võimet tagada iga oma liikme heaolu ja vältida tõrjutust. Mida rohkem sidusust, seda parem on meie kõigi tervis. Kahjuks on läänlastele nii meditsiiniteenused kui aktiivse vaba aja veetmise võimalused Eesti keskmisest tunduvalt vähem kättesaadavad. Juba ajalooliselt töötavad Läänemaa mehed ennast surnuks, toituvad ühekülgselt ja kannatavad liikumisvaeguse all. Naiste probleemideks on joodikutest mehed, ulakad lapsed ja vähe suhtlemisvõimalusi. Nii jääbki olukorra muutmiseks üle seda sidusust ise tekitada.

Kevad on käes ja jalgratas on saamas jällegi arvestatavaks ja samas ka tervislikuks liikumisvahendiks. Üle mõistuse kõrge kütusehinna tõttu saab jalgrattaga vähendada pere väljaminekuid ja suurendada lihaste toonust. Kui sõita mitmekesi koos, on huvitavam. Eriti kasulikud ja sedasama sidusust toetavad on sõidud koos perega.

Kui kodulähedased rattateed juba pähe on kulunud, on hea avastada uusi kohti ja võrrelda enda treenitust samaealistega. Ka hea seltskonnaga suhtlemine on väärtus. Kõike seda võimaldavad teist ringi alustavad Rakser Rannarootsi Rattasõidud, mida on ka tänavu neli – maist augustini iga kuu viimasel laupäeval. Start antakse kell 12. 17–23 kilomeetri pikkused rajad on kõigile jõukohased, kulgedes mööda maanteid ja metsaradu, mööda mättaid turnida ei ole vaja.

Juba 26. mail kutsuvad Põldotsa rahvaspordiklubi ja Kirimäe külaselts sõpru Laikmaa Kirimäe rattasõidule. Start on Taebla vallas Kadarpiku külas Põldotsa spordiplatsil, kus saab ennast ka pärast sõitu pesta. Järgmisena kutsub Kiideva külaselts 30. juunil Madis Sariku juhtimisel Kiideva–Puise rattasõidule stardiga Kiideva muuseumi eest. 28. uulil ootavad Peeter Kallas, spordiklubi Nõva ja Variku külaselts kõiki Variku külaplatsile Variku–Nõva rattasõidule. 25. augustil toimub aga Renek Loorensi juhtimisel ning Oru SC spordiklubi korraldusel Oru–Salajõe rattasõit, mille start antakse Oru vallamaja eest. Täpsemat infot püüame jagada jooksvalt.

Arvestust peame võistlusklassides M13, N13, M, N, M40 ja N35. Tulemusi arvestatakse võistlusraja läbimise järel. Sarja üldvõitja selgitamisel lähevad arvesse kõik tulemused. Võistlejad registreeritakse ja võistlejate numbrid väljastatakse võistluspäevadel stardipaigas. Võitjaid autasustame vastavalt võimalustele. Kõik toetajad on teretulnud! Kohaliku omaalgatuse programm on juba otsa lahti teinud.

Eelmise aasta sõitudest jäi meelde, et hea tervise ja geograafiliste avastuste kõrval on ka võistlusmoment paljudele väga oluline. Enne viimast etappi juhtisid sarja Andrus Tammistu ja Üllar Mikk võrdsete punktidega ja Oru–Salajõe rattasõit oli põnev nii meestele endile kui ka publikule – finišijoonel suutis Mikk Tammistut mõne sentimeetriga edestada ja võttis ka üldvõidu.

Meenutame, et Rakser Rannarootsi Rattasõidud 2011 võitjateks tulid lisaks Üllar Mikule naiste arvestuses Liina Kasela, meesveteranidest Ain Heeringas ja naisveteranidest Urve Sündema. Poistest kogus rohkem kohapunkte Robin Pruul ja tüdrukutest Karin Vaalma.

Kohtume koos ratastega!

Aare Vaalma

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments