Pühapäeval mälestatakse Cyrillus Kreeki

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

26. märtsil möödub 50 aastat Cyrillus Kreegi surmast. Pühapäeval, 25. märtsil meenutatakse heliloojat mälestusõhtuga Uuemõisas. Käiakse ka tema kodukohas Saanikal ja haual Haapsalu vanal kalmistul.

Kell 16 kogunetakse Kreegi sünnipaigas Saanikal, kus tema elust räägib Sirje Rahumägi.

Kell 17 algab Uuemõisa valges saalis mälestusõhtu “Hetked Kreegiga”. Helilooja loomingut esitab Haapsalu kammerkoor, huvitavaid lugusid Kreegi elust räägib Mati Puhm. Kontserti dirigeerivad Ulrika Grauberg ja Regina Triebstock, kaasa teevad Taimi Kopli viiulil, Jüri Ilves klaveril, Teele Takjas viiulil ja Jüri Takjas saksofonil.

Uuemõisa valges saalis eksponeeritakse ka Pärnu sanatooriumist Tervis päevavalgele tulnud teatri- ja muusikamuuseumi koostatud stendinäitust Cyrillus Kreegist.

Mälestusõhtu on kuulajaile tasuta.

Pärast seda süüdatakse küünlad Kreegi haual Haapsalu vanal kalmistul.

Cyrillus Kreek sündis 3. detsebril 1889 Saanika külas. Aastail 1921–1932 töötas ta Läänemaa õpetajate seminaris. Lisaks andis ta muusikatunde ja juhatas orkestreid ka teistes Haapsalu koolides, tegutses koori- ja orkestrijuhina ning juhatas maakondlikke laulupäevi ja laulupidusid.

Haapsalus jätkas Kreek ka rahvalaulude kogumist ning rahvaviisidest sai tema loomingu alus. 1925.aastal alustas ta oma suurima teose „Requiem“ komponeerimist. Helilooja ilmutas eriti suurt huvi vaimuliku rahvalaulu ehk luteri koraali rahvalike variantide vastu: aastatel 1931–1938 seadis ta kolmehäälsele koorile 443 sellist laulu, neist 271 on üles kirjutatud rannarootslastelt ja 172 eestlastelt. Rahvalikke vaimulikke laule kasutas ta ka paljudes teistes teostes.

Mälestuspäeva korraldavad Haapsalu linn, Ridala vald ja rahvakultuuri keskus.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olid ajad :)
10 aastat tagasi

Ridalas ja Haapsalus mälestati Cyrillus Kreeki
2009. aastal (enne tobiaslikke keeleuuendusi) kirjutati Lääne Elus veel nii:

Eile tähistati Ridala valla haljastusjuhi Heiki Magnuse eestvõttel helilooja ja rahvalaulukoguja Cyrillus Kreegi sünniaastapäeva tema sünnikohas Saanikas. Kreegi haual Haapsalu vanal kalmistul süüdati maa– ja linnavalitsuse eestvõttel 120 küünalt.

bonum dolor
10 aastat tagasi

SaanikaS, mitte SaanikaL.