Täna algavad Cyrillus Kreegi päevad

Lääne Elu

info@le.ee

Kreegi päevad. Foto: Arvo Tarmula
Kreegi päevad. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus toimuvad juba 13. korda Kreegi päevad, et hoida elus helilooja loomingut tema kodulinnas.

Laupäeval on kell 20 kontsert Haapsalu toomkirikus ja pühapäeval kell 19 Haapsalu kuursaalis.

Laupäevasel kontserdil pealkirjaga „Kreek ja ortodoks” mängib ansambel Heinavanker Cyrillus Kreegi eestindatud õigeusu kiriku laule.

Heinavanker mängib helilooja Margo Kõlari juhendamisel varjast kirikumuusikat. Heinavankri repertuaari kuulub nii eesti rahvakoraale, muinasaegseid regilaule kui ka Eesti nüüdisautorite loomingul. Nõnda nagu sajanditetagused laulikud suhtusid loovalt meloodiasse, nii püüab ka Heinavanker hoida laulude ansambliseadeid elusas ja arenevas olekus. Kreegi päevade kontsertidel on ansambel seadnud fookusesse Kreegi kogutud õigeusu kiriku õhtuteenistuse laulud.

Pühapäeval tuleb kuursaalis kontsert pealkirjaga „Küla kõrid”, mis esitab rahvalaule nii Kreegi kogudest kui ka Kreegi-aegsetelt külameestelt ja –naistelt. Neid lugusid esitavad Meelika Hainsoo (laul, hiiu kannel, viiul), Celia Roose (laul, harmoonium) ja Lauri Õunapuu (laul, väikekannel).

Nargenfestivalil 13. korda peetavad Kreegi päevad laienesid helilooja ja rahvaviiside koguja Cyrillus Kreegi kodulinnast Haapsalust esimest korda ka Saaremaale ja Hiiumaale.

Kreegi päevade kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments