Austria ajakirjanikud tulid jäätee pärast Läänemaale

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Manfred Horvath ja Mella Waldstein külastasid ka raudteemuuseumi. Foto: Arvo Tarmula

Manfred Horvath ja Mella Waldstein külastasid ka raudteemuuseumi. Foto: Arvo Tarmula


Mella Waldstein ja fotograaf Manfred Horvath kogusid Haapsalus neli päeva materjali Vormsi jääteest rääkiva reisiloo tarvis, mis ilmub Austria ühes populaarsemas päevalehes Die Presse.

„See oli ilus ja imeline, kuid samal ajal ka jube. Pidevalt oli hirm, kas auto ikka veab välja või ei,” ütles vabakutseline Austria ajakirjanik Mella Waldstein.

Horvath oli esmaspäevase jäätee–kogemusega äärmiselt rahul. „Kõige erilisem tunne on jääteele siseneda, sest alguses näed jää all vett ja hoiad hinge kinni, lootes, et auto jumala eest ikka üle saaks,“ rääkis Horvath.

„Sõit oli umbes 11 kilomeetrit, läksime keskpäeval ja ilm oli fantastiline,” kirjeldas Waldstein. Välismaa külalistele pakkus põnevust asjaolu, et jäätee oli paralleelne parvlaevateega ning et saja meetri kaugusel seises liikumatult parvlaev Reet.

„Vaatasin auto aknast välja ja nägin suurt praami. Mõtlesin endamisi, kas tõesti olen merel neljarattalise sõidukiga!” rääkis Horvath.

Eestis asuva jäätee avastas Mella Waldstein juhuslikult. „Lugesin väga vana saksakeelset lühiraamatut Eesti kohta, tekkis huvi ning asusin guugeldama. Klikid viisid mind Haapsalu ja sealse jäätee juurde,” rääkis Waldstein.

Vabakutseline fotograaf Manfred Horvath teadis Eesti jäätee kohta rääkida sõbralt kuuldud põneva loo. „Kuulsin, et kunagi, mitte just väga ammu, läks Eestis põhja jääteelt kõrvale kaldunud buss, kust järgmisel päeval toodi pinnale viin, mis jäise temperatuuri tõttu kõrge hinnaga maha müüdi,” rääkis naljatledes Horvath.

20 aastat ajakirjanikuna töötanud Waldsteini sõnul peavad reisiartiklid rääkima väga erilistest kohtadest, sestap oli ta Vormsi jäätee leiuga üpris rahul.

Waldstein jäi Haapsalu-reisiga väga rahule. „See on tõesti ilus linn, kus on saavutatud hea tasakaal vanade ja uute hoonete vahel. Enamik maju on väga heas korras ja kenasti renoveeritud. Loodan suvel naasta koos perega,” ütles Waldstein.

Waldstein ja Horvath uudistasid ka Haapsalu raudteemuuseumi ja käisid Tallinnas Estonia klaverivabrikus.

Eveliis Eek

Mella Waldstein (snd 1964 Pariisis) on vabakutseline ajakirjanik olnud üle 20 aasta. Viimased 15 aastat on ta lugusid kirjutanud ka päevalehele Die Presse. Huvi Ida–Euroopa riikidesse reisimise vastu tuli, sest ta elas teisel pool raudset eesriiet.

Manfred Horvath (snd 1962) on töötanud vabakutselise fotograafina üle 20 aasta ning on kogu sel ajal teinud fotosid ka Die Presse’le. Horvath kategoriseerib end reportaažiliku nüansiga maastikarhitektuuri fotograafina.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments