Puudus pani linna trikitama

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Linnavalitsus tahab Lihula mnt 3 müüa oma tütarettevõttele Haapsalu Linnamajanduse ASile. Foto: Arvo Tarmula

Kui selle aasta loodab linnavalitsus kuidagi üle elada linnavara müües, siis tuleval aastal tuleb linlastel kas rahakotti kergendada või peab linn mõnest teenusest koguni loobuma.

„Kui raha ei ole, teenust pakkuda ei saa,” ütles linna finantsjuht Martin Schwindt läinud reedel volikogus selle aasta eelarve eelnõu tutvustades.

Tänavu jagub tulu nii palju, kui on vaja linna põhitegevuseks: teenuste osutamiseks, majanduskuluks, palkadeks. Järele jääb vaid 45 eurot.
Et laenuintressi maksta ja investeerida, on vaja 580 000 eurot. Selle summa kokkusaamiseks tuleb laenata 100 000 eurot, müüa teenindusmaja (300 000), metsa (130 000) ja muud vara (50 000).

Kui metsa müügist saadavale rahale võib üsna kindel olla, siis teenindusmaja pole siiani õnnestunud müüa. Nüüd on mõte, et teenindusmaja ostab ära linnale kuuluv Haapsalu Linnamajanduse AS.
„See on üks variant,” tunnistas Schwindt. „Pigem müüa oma tütarettevõttele kui hinda alla lasta.”
Schwindt oli üsna kindel, et volikogus tuleb teenindusmaja müügi küsimus päevakorda kas veebruaris või märtsis.

Teet Kallasvee muretses, kas Linnamajanduse AS tuleb koormaga toime ja kas ühistute–ühisuste raha, mida Linnamajandus haldab, on ikka kaitstud, kui Linnamajanduse rendiäri peaks ebaõnnestuma.

Korterite haldamine ja ettevõtte enda raha on kaks ise asja, iga hallatava maja raha kohta peetakse eraldi arvestust ja hoitakse teistest tegevustest eraldi, välistas Schwindt elanike raha kaasamise teenindusmaja ostu ja haldamisse.

Schwindti sõnul teeb Linnamajanduse AS äriplaani, millest peaks näha olema, mida on vaja remontida ja kui palju on võimalik laenu saada.

Teenindusmaja Linnamajandusele müües jätab linnavalitsus lahti võimaluse, et kui peaks kunagi tekkima huvilisi, saab maja ära müüa. Kas või riigimajaks, kui see peaks päevakorrale tõusma.


Viis protsenti palgatõusu

Kaks suuremat kulu linnaeelarves on personali– (53%) ja majandamiskulu (35%).
Personalikulu hõlmab linnavalitsuse ja linna hallatavate allasutuste töötajate palka koos maksudega. Personalikulu kasv 3,1% lubab tõsta kõigi töötajate astmepalka 5% jagu. Palgakasv ei käi riiklikult finantseeritavate pedagoogide, üldhariduskoolide direktorite ja õppealajuhatajate kohta. Koondamisi kavas ei ole.

Majandamiskulu on tänavu kümnendiku suurem, sest sisse ostetavad teenused ja tooted on kallinenud.


Linlaste panuse kasv

Kui sel aasta on linnal rahaga kitsas, siis tuleval aastal on asi veel hullem. Tulumaksu laekumise tõusu või riigi suuremat toetust oodata ei ole.

Seetõttu tuleb juba tänavu mõelda, kuidas 2013 toime tulla ja kust raha kokku hoida.
Investeeringuist tulevad kõne alla vaid need, mis nõuavad vähe kulu, aga toovad otsest kasu. Kõik investeeringud, mis ei ole hädavajalikud, tuleb lükata edasi, ütles Schwindt.

Kui tänavu suudab linnavalitsus säilitada senised teenused ja soodustused, siis tuleval aastal on see tugeva löögi all.
„Kel teenust vaja, peab maksma,” ütles Schwindt.

See tähendab, et tänavu vaadatakse üle kõik linna pakutavad teenused ja kaalutakse, kus saab linlaste panust suurendada. See tähendab, et huvikoolis ja lasteaias käimine läheb kallimaks, samuti pensionäride bussisõit jms. Põhimõte on, et kus linnakodaniku osa on väike või üldse olematu, tuleb linlasel oma rahakotti kergendada.

Juba selle aasta eelarves on arvestatud väikese üüritulu tõusuga. Veidi kallines ka Haapsalu noortekeskuse ja spordikooli õppemaks.

Haapsalu selle aasta põhitegevuse tulu on ligi 9,103 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
52 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Joosep
10 aastat tagasi

Ja nii me aina trikitame. Kaalutakse kus linlaste panust suurendada kohe saaks, nagu artiklist lugeda võib. Tõmmatakse hingamine kiiresti kinni, võetakse raha ära ja siis juhhaidii….otsustatakse bussisõit priiks enne valimisi. Ei läinud see trikk aga läbi. Aga elu ja nagu ka Heli Lääts laulis, et tsirkus oli on ja jääb….

kodanik
12 aastat tagasi

Elu haapsalus on määratud välja surema. Isegi Afrika klubis on ühed ja samad
paljunemisvõimetud naised. Nii see elu välja sureb…

kodanik
12 aastat tagasi

täpselt nii! Kui koolis käib kaks last – kinni. Ühtegi omavalitsusele kuuluvat maapoodi ma kahjuks ei tea. Kui pangaautomaadist raha ei võeta – kinni. Bussiga ei sõideta – kinni.

kodanik
12 aastat tagasi

kui mina oleksin linnapea, siis paneksin selle sauna kinni

õige
12 aastat tagasi
Reply to  kodanik

jätka samas vaimus – koolid, maapoed , postkontorid, pangaautomaadid, bussiliinid, päästekomandod, sünnitusmajad,saunad – järgmine ettepanek mis annaks veel kinni panna ?

Revulutsioon
12 aastat tagasi

Eestlasele omaselt kirume ja hädaldame foorumites ja naabri juures kohvitades. Kellegile ei meeldi mis toimub. Kuid keegi miskit ette ka ei võta! Milles asi rahvas?

Gen.
12 aastat tagasi

Osal on lihtsalt komme iga asja peale iriseda. Kaia Kanepi on Eesti parim tennisemängija mitme aasta jooksul,me peame tema saavutuste üle ainult rõõmu tundma.Ja üks parimaid MAAILMA mastaabis.Selleks tuleb väga palju tööd ja kulutusi teha. Peale tema nagu ka Kristiina Šmiguni lõpetamist tuleb aastaid tyhja maad,sest lihtsalt pole silmapiiril sama tasemega tegijaid.See 6500 euri on naljanumber tegelike kulutustega võrreldes.Edu Kaiale ! Aga kui inimese ajutegevuse lagi piirdub odavama saunapiletiga,siis jah- selline indiviid saaks selleraha eest 500 aastat saunas käia- tasuta.

puuetega inimene
12 aastat tagasi
Reply to  Gen.

linnavalitsus peab aitama neid , keda ta on kohustatud aitama, aga mis ta teeb- võtab puuetega inimestelt ära ja annab profisportlasele miljonärile.sportlase toetamiseks on alaliidud, komiteed ja sponsorid. keegi ei vinguks , kui see ebaõiglus ei oleks nii suur

alleluuja alleluuja
12 aastat tagasi
Reply to  Gen.

varsti jõuame paradiisi

Mohamed
9 aastat tagasi
Reply to  Gen.

Definately. We have moved across our State to send our chreidln to a school similar to your daughters. If only the greater good felt the same way! Thanks Tom.

no
12 aastat tagasi

kõigil meil on ju rahalised raskused ja kui lähed linnavalitsusse et natuke abi paluda kas või ühekordset toimetulekut siis vahivad sind lolli näoga mingu nad ka seal linnavalitsuses persse nad ei kujuta ettegi kui raske on kui sul pole sentti raha ja kõht on pikemat aega tühi

kui
12 aastat tagasi
Reply to  no

nad järgmine kord petlemasse lähevad , küsi kaasa ,seal jeesus toitis ühe leivatükiga kogu rahva ära, saad eluks ajaks kõhu täis seal

kodanik
12 aastat tagasi

Igasugustele Kanepitele ei olegi antud. Anti tipptennisist Kaia Kanepile ajal, kui tal olid väikesed rahalise raskused. Ja väga tubli, et anti. Summa oli vist 100’000 krooni, seega pigem sümboolne.

andke see
12 aastat tagasi
Reply to  kodanik

nn. sümboolne 100000eeki linnasauna käigushoidmisekas ja seal soodushinna kujundamiseks, olgugi et veevärk on linna oma ja võiks saunale sooduhinna ka veele ja kanalile teha , aga ei, võetakse viimast ja käiakse munitsipaalturismi reisil petlemas ja kurat teab kus veel. kaiast niipalju, nagu päälinna leht kirjutas on tydruk dollari miljonär, nii et kes ta rahakotti ikka vaatas kui ta almust palus või se talle ette söödeti ja meil on igasugu tippusid ja täppusid veel hulgi

andke see-le
12 aastat tagasi
Reply to  andke see

101% õige, kohalik linnavalitsus unustab milleks ja kelle teenistuses nad tegelikult peavad olema.
Nad peavad teenima LINNARAHVA huve, et siia linna tahetakse elama tulla ja makse maksta.
Seetõttu ei sobi ka linna juhtima ärimees, vaid tavakodanik nagu oli eelmine linnapea olgu ta siis kes tahes.

jajah
12 aastat tagasi

ei ole vaja igasugustele Kanepitele raha anda

see on selleks
12 aastat tagasi

et fra marest oleks kena vaade linnale