O.T.T-i taluturg aeti teenindusmaja eest ära

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

ott taluturg

Läänemaa O.T.T-i taluturg teenindusmaja ees. Foto Eduard Laur

Sel neljapäeval olid Läänemaa talunikud viimast korda Haapsalu teenindusmaja parklas oma toodangut müümas, sest maja uue omaniku sõnul tegutses turg seal omavoliliselt. „Teenindusmaja ees meie turgu enam ei toimu,” nentis Läänemaa O.T.T-i üks vedajaid Karin Tiit.

Karin Tiit Tammejuure mahetalust selgitas, et kui teenindusmaja omanik kevadel vahetus, võeti omanikuga kohe ühendust.

„Sai talle e-kiri saadetud, et kooskõlastada kord nädalas ühe tunni jooksul toimuvat kaubakohtumist. Aga ei vastatud sellele meilile, seega oldi nõus taluturu jätkamisega endises asukohas. Omanikuga me ise otse suhelnud ei ole, sest ta ei vastanud äriregistris olevale telefoninumbrile,” selgitas Tiit.

„Ei ole mina mingit e-kirja saanud!” teatas teenindusmaja omanikfirma OÜ Kroonikeskus juhatuse liige Elmo Ehrlich. „Mitte keegi pole meiega ühendust võtnud ega küsinud luba selle platsi kasutamiseks,” väitis ta ja kinnitas, et oma mobiili võtab ta alati vastu. „See on siiani lihtsalt omavolitsemine olnud. Nii ei saa, et lihtsalt tullakse ja peetakse turgu, asjades tuleb ikka kokku leppida.”

Vastuseks küsimusele, miks turulistega alles praegu suhtlema hakati, vastas Ehrlich, et tal polnud parklas tegutsevast taluturust seni aimugi. „Ma ostsin maja ära ega teadnud üldse, et seal mingi turg käib. Rentnikud hakkasid mulle kaebama, et kaubaautod ei saa ligi,” seletas Ehrlich. Üks rentnik oli tema enda teisele ettevõttele kuuluv Superalko.

Turg jäi poele ette

„Superalko juhataja ütles meile, et me võtame tema klientide parkimiskohad ära,” ütles Tiit.

Tiidu sõnul esitas Superalko juhataja Kadri Zimmer säärase pretensiooni eelmisel nädalal. Pärast seda on talunikud püüdnud poega kokkuleppele jõuda.

„Eile (neljapäeval – toim.) küsis ta sada eurot ühe korra ehk tunniajase kaubakohtumise eest,” ütles Tiit, kelle sõnul võib öelda, et nii suure summa küsimise eesmärk saab olla vaid soov, et turulised ära läheks.

„Tavaliselt tuleb oma kaubaga viis kuni kümme talunikku ja mõni müüb ühel korral ehk 15 euro eest kaupa,” selgitas Tiit – O.T.T-i müügiõhtul ei liigu nii suured summad, mis sellise kohatasu välja kannataks.

„Pakkusime, et maksame kaks eurot tootja pealt. See oleks olnud tootjatele vastuvõetav, sest me oleme seal ju ainult tund aega – peamiselt toimub ju ainult ette tellitud kauba üleandmine. Aga sellega ei oldud nõus.”

Zimmer ütles Lääne Elule, et ta kommentaare anda ei saa, seda teeb omanik. Ehrlich põhjendas raha küsimist sellega, et mingi raha tuleb ju platsi kasutamise eest maksta ja pakkumine sada eurot küsida tuli tõesti temalt.

Turg kolib

Läänemaa O.T.T. tegutseb aga juba sel hooajal edasi. Tiidu sõnul on uus Läänemaa väiketalunike kaubakohtumise paik Posti 40 parklas, kus on suviti olnud kiirtoidulavka. Turg on endiselt neljapäeviti, juulist detsembrini ajavahemikus kell 16.30-17.30. Kinnistu omanikule annavad tootjad vastutasuks talukaupa. „Nii on kokku lepitud!” teatas Tiit rõõmsalt.

Kommentaar:

Elmo Ehrlich, OÜ Kroonikeskuse juhatuse liige

Teenindusmaja kinnistu omanikena oleme reaalselt vastutavad kõige eest, mis kinnistul toimub, ja peame tagama, et kõik toimiks seaduslikel alustel. Turupidamisega kaasnevad mitmesugused nõuded alates tuleohutuse tagamisest ja lõpetades toidukäitlusnõuete järgimisega. Praegu parkla territooriumil tegutsenud taluturg on seadustamata ja pigem isetekkeline ning kinnistu omanikuna ei saa me võtta vastutust kõigi nende nõuete täitmise eest, mis turupidamisega kaasnevad. Näiteks on potentsiaalselt ohtlik situatsioon juba see, et ostjad peavad liikuma parklas sõitvate autode vahel, sealhulgas kauplejate endi ringijooksvad lapsed. Muuhulgas peame tagama teenindusmaja klientidele autode parkimise võimaluse ja ligipääsu kaubaautodele, mis seni on turupäevadel olnud häiritud.

Kinnistu omanikuna oleme väga huvitatud, et turg sel kohal oleks ja areneks, ning oleksime huvitatud sinna lisainvesteerimisest. Eeltingimus on aga, et kõikide keskuse äride ja klientide turvalisus ja heaolu oleks igakülgselt tagatud ning turupidamine toimiks organiseeritult ja nõuetele vastavalt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karin+Tiit
7 aastat tagasi

Ei tea, miks ei vastatud 16.juunil kell 13.55 saadetud meilile ning ei vastatud telefonile (sh ei helistatud tagasi), nüüd öeldakse avalikkusele, et keegi pole teavitanud. Mina tegin kõik endast oleneva… oleme kohalike väiketaludega kaubakohtumist juba 4 aastat teinud ja varem pole probleemi olnud, kõik on pigem enam kui rahul olnud 🙂

Loe lähemalt: maheott.weebly.com
Youtube: “OTT: Kohalik kaubavahetus -tervendav mõtteviis”

Vinguviiulidpõlegepõrgus.
7 aastat tagasi

No see koht oli selle turu jaoks ikka väga vale. Haapsalus on turu plats täitsa olemas. Mis häda siis sinna minna oli?! See turg on muidugi tänuväärt ettevõtmine ja olen ka ise selle “fänn” ja pooldaja aga no kaine mõistusega võttes saab iga arukas inimene aru ,et kõht oli selleks sitt. Poe juhataja tegi ka ilmselt seda mida tema palga maksja oli tal käskinud . Superalko on ka täitsa okei pood iseenesest aga see parkimine võiks seal ka ikka all parklas toimuda ,jumala eest,selleks ta seal ju on. Teenindusmaja uus omanik see eest tundub aga rahanäljas “müünkasvõiemamaha” ärikas. Sellise ahnusega… Loe rohkem »

prügikoll
7 aastat tagasi

juuksur juba läks kallimaks.

maali
7 aastat tagasi

kohalik rahvas võiks seda poodi boikoteerida-heast majatarvete poest jäime ilma,nüüd ott….. mis järgmiseks?! kangadzungel ka vist minemas? kodumasinad? juuksur?

Julka
7 aastat tagasi
Reply to  maali

Jare kolis Nurme tänavale

kohalik
7 aastat tagasi

Olen näinud suurt (Soome numbrimärgiga) bussi antud alkoholipoe ees seismas/parkimas, mis on poe omanikule ilmselt väga meelepärane

kiku
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik

jh ja bussipeal oli vilkuv kiri “eläkkeen saajat “, terve kari penskareid shoppas

maali
7 aastat tagasi

mõtetu viinapood 😛

Agu
7 aastat tagasi

keegi midagi üritab teha, siis tehakse maha kohe. Turg asub turuplatsil mitte keset linnatänavat!

Küsimus
7 aastat tagasi

On lihtsalt äris “teeme nõrgemale ära” moodi. Jõudu omanikule. Ilma Alko1000 elab meie pere siiamaani ja elab edaspidi, taluturult ostsin siiani ja ostan edaspidi. Nii lihtne see ongi.

prügikoll
7 aastat tagasi

ja härra Elmo jutule lisaks.. et kas vanasti polnud vahepeal seal üleval parkimine üldse keelatud ? All ju “suur” parkla olemas. Ja miks üldse veokiga sinna ette siiberdada kus palju jalakäiaid. Artiklis jääb nagu mulje, et jalakäiad pole sinna oodatud sest autod ei saa parkida ja kaubaautod ligi. Tehku siis aed ette vöi maja taha laadimis-ramp veokitele. Teine variant, parkida lihtsalt autodega siis esine nii kinni, et veokid ei saa poodi alkot juurde tuua.

prügikoll
7 aastat tagasi

postitaja “no” kommentaarile lisaks, et alles ju avastati, et memmed kes müüvad hoidiseid ja kudumeid on maksupetturid. Ning kui Mari jutt ka lisaks vötta siis sama teema käis ka nende ümber, kes müüvad oma kasvatatud juur- ja puuvilju suviti, kasvöi nt Tallinn-Pärnu mnt ääres oma talu väravas. Kui memm müüb suvel väravas öunu vöi juurikaid jäävad riigil maksud saamata. Kui teha seda ametlikult tuleb teha OÜ, 2500 eur omaosalus, raamatupidamistasud, käibemaks, sotisaalmaks, pension.. Juurikate ja asjade puhul siis vaja veel serti, et müüd ikka söödavat kartulit vöi laupäeva hommikuti värsket tooret lehmapiima ja see sert maksab mitte vähe jne. See… Loe rohkem »