Jõulukingid osta käsitöö-OTTilt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kingi ja õnneloosilaud Kullamaa külamajas. Foto: Urmas Lauri
Kingi ja õnneloosilaud Kullamaa külamajas. Foto: Urmas Lauri

Nii Risti, Kullamaa kui ka Rõude käsitöömajas on tööpäeviti naised vaipu kudumas, neilt saab jõulukingiks sobiva vaiba ilma vahendajateta osta.

OTTi [Otse Tootjalt Tarbijale] pood on Haapsalu turul popp, samamoodi võiks käsitöömaju ka käsitöö-OTTiks nimetada.

Keerulised ja ka lihtsad vaibad

Risti käsitöömaja vaibatoas toimetav Aime Pukk ütles, et nende vaibad maksavad umbes 20 eurot ruutmeeter. Olenevalt sellest, millist materjali on kasutatud.
„Keeukama mustriga on kallimad,” ütles Pukk.
Aga odavamad, kuid mitte kehvemad kaltsuvaibad, saab kätte umbes kümne euroga, lisas teine vaibameister Tiiu Lõhmus.
Suur osa Risti vaibakudujaist on iseõppijad. Pukk on kudunud neli aastat, aga Lõhmus vaid neli päeva.
„Aga meil on ka päris õppinud kudujaid,” nentis Pukk. „Liis Koortil on tekstiilikunsti magistrikraad, temal on uhked vaibad.”
„Kaks-kolm vaipa kuus,” ütles Pukk keskmise kuduja tootluse kohta. „Jõuaks rohkem, aga telgede taga on järjekord, ma ei pruugi kohe saada selle mustri taha, mida vaibale kududa tahan.”
Risti naised on käsitöömajas vaipu kudumas esmaspäevast neljapäevani kell 10-15. „Kui välisuks on lukus, andke uksekella,” soovitas Pukk.

Käsitöönaiste jõulumüük

Kullamaa käsitöönaised korraldavad tänavu käsitöömajas esimest korda jõulumüügi. Vaibad, lapitekid, kindad-sokid, linikud ja mida kõike veel oli Kullamaa naistel eelmise nädala lõpus pakkuda. Enamus näputöödest on sealsamas majas tehtud.
Asta Leidsalu hobiks on heegeldamine ja kudumine. Nendeks jõuludeks on Leidsalu heeledanud suure portsu jõulukuuse kaunistusi. „Jõulukuulid,” demonstreeris ta heelegldatud kaunistusi. „Mardilaadalt otsisin raamatu, selle järgi tegin.”
Raamatus, mille järgi Leidsalu jõulukuule heegeldas, on 55 varianti. „Ma tegin neid paarkümmend tükki,” tutvustas Leidsalu kuulikoti sisu.
Leidsalu toodetest sobivad kingikotti ka vanaema stiilis heegeldatud linikud, samuti kudumid.

Omamoodi vaibad on Ainu Looritsal. „Sobivad voodi ette panna,” ütles Loorits. „Vaiba teine pool on valge, pealmisele poolele on mustreid sisse kootud.”
Oma vaipu koob Loorits tavalistel kangastelgedel, kuid vaibamustri tarvis on tal oma tehnika.
„Rohkem kui ühe vaiba koob ikka kuus,” nentis Loorits.
„Hind on 35-40 eurot vaip, oleneb materjalist ja pikkusest,” lisas Laine Riistop. „Päris ühist hinda ei saa panna.”
Käsitöömajas toimetab iga päev üks ja sama seltskond. Mõni päev jääb vahele Silvi Tarangul. Tema käib Haapsalust Kullamaal vaipa kudumas kolmel päeval nädalas.
Kullamaa jõulumüük on täna viimast päeva avatud kell 10-15.

Tellimustööna valmivad vaibad

Rõude külamajas on käsitöönaiste põhiline toodang vaibad. Neid on seal kootud juba oma tosin aastat.
„Kudujaid on kolm ja pool. Mina olen poole eest,” ütles maja perenaine Janet Peet. „Igaühel on oma käekiri.”
Ellen Allmere on kiheklonnatriibuliste vaipade asjatundja. Just lõpetas ta Noarootsi triibuvaiba, nüüd on käsil Väike-Maarja triipudega vaip. „Üks laiem Noarootsi triibuga vaip telliti Ellenilt veel juurde,” teadis Peet rääkida.
Vaipu koovad Rõudes veel Evi Renning ja Helve Ütsik. „Vaibad on meie hobi. Ise oleme rahul. Teeme seda rõõmuga,” kinnitas Peet.
Rõude naised oma jõululaata ei korralda, nemad müüvad oma kätetööd suurematel laatadel. „Tallinna mardilaadal oli meil 46 vaipa kaasas, 25 tõime tagasi,” ütles Peet. „Umbes pool läheb kaubaks ikka, see on väga hea tulemus.”

Nädalavahetusel oli käsitöömaja vaipadest tühi, sest 30 vaibaga mindi Tallinna käsitööliste jõululaadale.
„Ja kaks viimast pakkisime just kokku, need lähevad klientidele,” viitas Peet Noarootsi-triibulisele vaibale ning ühele suurele puna-mustakirju vaibale, mille ta ise paari nädalaga valmis kudus. „Selle hind on 85 eurot.”
Hästi lähevad kaubaks Rõude naiste kootud uksematid. „Neid saab pesumasinas pesta, saame nende eest selle tõttu kiita,” nentis Peet.
„Meie vaipu saab ette tellida,” soovitas maja perenaine Peet.
Külamaja koduleht küll veel valmis pole, kuid Rõude külamaja Facebooki-leht toimib.
Rõuda külamaja on avatud teisipäevast laupäevani kell 10-15.
Otse tootjalt jõulupakki

Paar nädalat tagasi avatud OTTi (Otse Tootjalt Tarbijale) pood Haapsalu turul on lühikese ajaga muutunud turismiobjektiks ning poel on linnarahva seas juba ka püsikunded.

“Kõik läheb kaubaks,” nentis Lii Toht, kes toimetab Kullamaa osavallas Leila külas Koka talus. “Piimatooted, köögiviljad, jahu… Pole ühtegi asja, mis ei lähe.”

Juba praegu leiab kaubariiuleist jõulukingitusena pakitud kaupa. Suure-Lähtus tegutseval Tammejuure mahetalul on kaks erineva hinnaga komplekti kanepitooteid. Oosaare Ait Puisest on kokku pannud 20eurose kingikorvi, millest leiab nii sinepit, moosi, müslit, piparkooke kui ka astelpajujahu ja võililleveini.

Jõulukingiks passib imehästi ka käsitööleib. “Toitu on veel natuke vara jõulukingiks osta,” ütles Nõva leivatootja Merike Väli. “Välja arvatud sellised tooted, mis kaua seisavad. Aga me jõuame veel pakid välja mõelda.”

Lisaks Nõva leivale on OTTi poes müügis ka Jahu-Jaani leib. “Oleme oma kaubaga väljas kordamööda,” nentis Väli.

Ostetakse ka sellist toidukaupa, mida annab ise jõulupakiks vormistada. Haapsalu mudaravilas lõõgastuv Tampere naine Arja viib Soome oma abikaasale pool kilo küüslauku. “Ma ise ei pea sellest lugu, kuid abikaasale jõulukingiks on see minu meelest hea valik,” ütles soomlanna.

Jõulukinke ootavad ilmselt ka linnud ja lemmikloomad. Neljaviljakrõbuskid närilistele ja lindude söögipallihoidja on vaid osa sellest, mida Haapsalu linna Suur-Ahli küla Uue-Vainu mahetalul pakkuda on.

Uue-Vainul on puutööga tegeldud umbes aasta. “Meie mahetalu puukojas valmivad hoolivast metsamajandamisest pärit tooted. Üks töölistest, Uuemõisa kutsekoolis tisleriks õppinud Karel Künnap ütles, et puidu ahju ajamine on raiskamine, selle asemel tuleks midagi meisterdada,” meenutas taluperemees Raido Raba.

Eriti püüab Uue-Vainu toodetest pilku üks imelik auguga laud, millest on võimas eter niidinael läbi torgatud. See on tegelikult lindude rasvapallihoidja.

“Lihtne, mitte midagi keerulist,” nentis Raba, tutvustades internetist saadud idee põhjal meisterdatud söögimaja.

Uue-Vainu tisleri meisterdatud on ka lõikelauad ja erinevad teeküünlaalused. Nupukas lahendus on küünlahoidja, milles on sisselõige, kuhu mahub tikutops. Nii ei pea küünlalt vahetades alalõpmata tikke taga ajama, sest tops on kindlas kohas.

Kel lindude toitmisest väheks jääb, võib mõelda ka lemmik- või koduloomadele. Näiteks jänesed (ja miks mitte ka hiired-rotid) krõbistavad meelsasti neljaviljakrõbuskeid.

Teraviljajäägid pressib Raba pelletimasinaga garaanuleiks. Mehe sõnul on tegemist testitud kaubaga, sest Uue-Vainu taliküülikud on krõbuskid heaks kiitnud.

Uue-Vainul on valminud ka OTTi poe sisustus: nii riiulid, kaubakastid kui ka talude nimesildid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments