Lõppesid haapsallase lühifilmi "Distants" võtted

Madiken

madiken@le.ee

Möödunud nädalal lõppesid noore Haapsalust pärit režissööri Janno Jürgensi lühifilmi „Distants” võtted. Linateose tarvis ehitati üks suuremaid sisebasseine Eesti filmi ajaloos. Filmi tegemisel löövad kaasa teisedki haapsallased, kunstnik Matis Mäesalu ning järeltöötlejad Vahur Kuusk ja Anti Rannus.

Psühholoogilise thriller`i žanris film jutustab üksteisest võõrandunud isast ja pojast. Mehed satuvad merel kummalisse ja pisut maagilisse olukorda, mis neid uuesti lähendab, rääkis Jürgens. Sündmused on inspireeritud tõestisündinud loost. Filmi tegevus toimub 1990ndate alguses.

„Seda ajastuhõngu ja žanrile omaseid rõhukohti ning pause tabada on päris keeruline,” ütles režissöör.

Filmis mere osa täitev puidust, plastist ja metallist bassein ehitati tühja Tallinna laohoonesse kahe päevaga. „Kogu protsessi iseloomustavad hästi kunstnik Matis Mäesalu sõnad, kes märkis, et kogu võtteplats on ehitatud ühe akutrelli ja Leathermani noaga,” kirjeldas filmi järeltöötluse eest vastutav Vahur Kuusk. Kuuse ja Rannuse tööks ongi tekitada illusioon, nagu kogu tegevus toimuks merel ja mitte basseinis.

Meeskond ei pääsenud ka basseini sisus, 52 tonnis külmas joogivees suplemisest. „Meil oli vaja suurt plaani veepinnale ilmuvast käest, juba seadsime atra, et teha see kevadel merel, aga siis hüppas filmi kunstnik pikemalt mõtlemata vette ja saime selle teha edukalt kohapeal,” kirjeldas Jürgens. End pidi külma vette kastma ka peaosatäitja Indrek Ojari.

Eesti Filmi sihtasutus toetas projekti 3400 euroga, mis katab Jürgensi hinnangul alla poole filmi kogumaksumusest.

Film peaks valmima mais. Praegu koostab meeskond graafikut festivalidest, kus filmi näitama hakatakse. Kindlasti jõuab teos ka kinno, lubas Jürgens. Lühifilmi pikkus on 20 minutit.

Janno Jürgens lõpetab sel kevadel Balti filmi- ja meediakooli bakalaureuseastme. Varem on tema käe all valminud näiteks 44. riikliku amatöörfilmifestivali tudengifilmide peapreemia pälvinud “Tulepistmine” (2009),  Tartu Tudengifilm 2006 peapreemia pälvinud “TING” (2006) ja Riikliku filmifestivali Propaganda 2006 peapreemia pälvinud “Mütomaan” (2006). Neid ja teisigi Jürgensi varasemaid filme saab vaadata aadressil www.mitmus.ee.

 

Madiken Kütt

 

Janno Jürgens “Distants”

Osades: Indrek Ojari, Väino Laes
Operaator: Mart Raun
Kunstnik: Matis Mäesalu
Montaaž: Martin Männik
Produtsent: Kristjan Pütsep
Helilooja: Páll Ragnar Pálsson
Helirežissöör: Matis Rei
Järeltöötlus: Anti Rannus, Vahur Kuusk (Vaatenurk OÜ)
Filmi toodab Alasti Kino

 

“Distantsi” treilerit saab näha siin.
Video sisebasseini ehitamisest asub siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
selliseid
12 aastat tagasi

äti suguseid vingujaid võiks olla oluliselt vähem

ätt.
12 aastat tagasi

Suvel tulevad jääpealsed võtted.Raha vist liiast?Jõudu Teile!