31. detsember: Liidu asemel

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ühest küljest tuli Vormsi vallavolikogu otsus Läänemaa omavalitsuste liidust välja astuda üllatusena. Raske on näidata näpuga, et just see tüliküsimus Vormsi ja teiste valdade vahel väljaastumise põhjustas.

Teisalt on see täiesti loogiline lüli ahelas, kuhu võib paigutada Kullamaa väljaastumisplaani veidi rohkem kui aasta tagasi, Haapsalu ja Lihula sellesuunalised vihjed või näiteks mitme valla lahkumise Läänemaa Turismist.

Eks rahvaloendus näitab peagi täpsemalt, aga on ju teada, kui raske on praegu omavalitsustel. Esiteks on majandus just nii kehvas seisus nagu on, mis tähendab ka lööki omavalitsuste sissetulekule. Teisalt on ka valitsus vähendanud omavalitsuste tulubaasi. Ja kolmandaks, vähemalt Läänemaal jääb tööinimesi–maksumaksjaid järjest vähemaks.

Isegi Haapsalu tunnistab, et nii raske ei ole taasiseseisvumisajal veel olnud, mis siis veel pisikestest valdadest tahta. Üksi on raske, koos oleks ehk kergem, aga omavalitsusliit on oma võimalustelt habras ja jõuetu, ei suuda talle pandud lootusi täita. Ehk tõesti on aeg asendada see Lääne vallaga?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments