Vormsi lahkus omavalitsusliidust

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vormsi vallavanem Urmas Pau kinnitab, et väljaastumine omavalitsusliidust ei tähenda veel koostöö lõppemist. Foto: Arvo Tarmula

 

Vormsi vallavanem Urmas Pau kinnitab, et väljaastumine omavalitsusliidust ei tähenda veel koostöö lõppemist. Foto: Arvo Tarmula

Vormsi vallavolikogu otsustas neljapäeval kuue poolt- ja ühe vastuhäälega välja astuda Läänemaa Omavalitsuste Liidust (LOVL).

Eelnõu volikogu istungile esitanud vallavolikogu aseesimees Jaak Kaabel põhjendas otsust sellega, et tänasel päeval ei vasta omavalitsusliit Vormsi valla ootustele. „Läänemaa omavalitsuste liitu on üritatud reformida juba aastaid, tegevjuhte on vahetunud, kuid sisulist muutust pole toimunud. Liidul pole ka oma selgelt sõnastatud visiooni ja tegevuskava, mis positsioneeriks liitu teiste üle–läänemaaliste organisatsioonide suhtes,“ lisas ta.

„See tuli rohkem kui üllatusena,” ütles LOVLi esimees Ülle Erman Vormsi otsust kommenteerides. Tema sõnul on LOVLi visiooni ja tegevuskava koostamine pooleli ja Vormsi ettepanekutega on arvestatud.

Erman ütles, et Vormsi esitatud ettepanekud, arvamused ja esitatud küsimused omavalitsusliidus on võib–olla küll erinenud mõne teise liikme omast. „Paljuski nende arvamusele tuginedes pidime jaanuaris kokku tulema, et arutada LOVLi tulevikku,” ütles ta.

Vormsi vallavanem Urmas Pau hinnagul napib omavalitsusliidul suutlikkust maakonda tervikpildina vaadata. „Ei saa öelda, et kõik ajaksid isiklikku asja, aga mingil määral istutakse ikka oma huvide otsas,” ütles ta.

Veel tõi Pau välja selle, et maakonnas on liiga palju üksteist rohkemal või vähemal määral dubleerivaid organisatsioone: Läänemaa Arenduskeskus, Lääne–Eesti Tuleviku-uuringute Sihtasutus, Kodukant Läänemaa jms. „See süsteem peaks korrastuma,” ütles ta.

Vallavanem kinnitas, et väljaastumine ei tähenda, nagu oleks Vormsi ühistegevuse vastu. Vallale ja maakonnale olulisi projekte ja tegevusi toetatakse edaspidigi samas ulatuses nagu läbi LOVLi.

„Kuid me võime seda vajadusel ka otse teha,” ütles ta. Pau lisas, et see umbes 3000 eurot, mida Vormsi vald väljaastumisega võidab, on saarevallale suur raha.

Pau nimetas ühe häiriva momendina, et LOVLi järgmise aasta eelarves on Vormsi osamaks 12% senisest suurem. Teistel valdadel on tõus kuni 30% või summa hoopis väheneb.

Ülle Ermani sõnul ei tähenda Vormsi väljaastumine, et arutelu LOVLi tuleviku üle pidamata jääks.

Ka Pau kinnitas, et Vormsi tahab jätkata koostööd ja infovahetust kõigi Läänemaa omavalitsustega. „Loodetavasti on Vormsi vallavolikogu otsus liidust välja astuda kõige paremas mõttes liikumapanevaks jõuks ka Läänemaa Omavalitsuste Liidule ja teistele valdadele,“ lausus Pau.

Ta lisas, et võib-olla oleks aeg hakata rääkima ka ühtse Läänemaa omavalitsuse loomisest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader review
9 aastat tagasi

I really enjoy the blog post.Much thanks again. Want more.

B2B customers
9 aastat tagasi

I loved your article post. Really Cool.

covered california
9 aastat tagasi

I really enjoy the blog article.Really thank you! Really Great.

Jenibelle
9 aastat tagasi

This “free sharing” of inaofmrtion seems too good to be true. Like communism.

make money online
9 aastat tagasi

I cannot thank you enough for the article.Really thank you!

neli tankisti ja koer
11 aastat tagasi

Omavalitsuskriitika kui niinimetatud arendusüksuste kohapealt nõus. Aga asi on ilmselt veel hullem kui välja paista lastakse sest, muidu oleks ilmselt lugupeetud vallavanem veel mõtteid mõlgutanud et kuidas olukorda päästa. Aga näe aerud kipuvad kätte ära mädanema. Kui selgesõnaline visioon puudub siis huvitav, miks seda lahkunukese initsiatiivil luua ei saanud. Ilmselt löövad struktuurilise võimekuse vastuolud juba üle pea kokku ja LOVLi esimees Ülle Erman ei vea juhina lihtsalt välja. Erakonna liikme valimisega selle ametikohale ka ilmselt LOVL hakkama ei saa siis läheb sõjaks. Seega naudibki Erman mugavuspositsiooni ja on peale LOVLi veel sajas nõukogus. LOVL-is on töö tasustatud, esimehel 2500 EEK,… Loe rohkem »