29. detsember: Elektriga, elektrita

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Kõik me kuulsime–lugesime, kuidas jõulutorm Eestis kümneid tuhandeid peresid elektrita jättis. Mitte minutiteks, vaid tundideks ja isegi päevadeks.

Läänemaalased, kes alles mõni aasta tagasi kirusid Fortumi kõrget elektrihinda, istusid nüüd nagu vanajumala selja taga ja hõõrusid heameelest käsi. Elektrikatkestusi oli meilgi, kuid suurem osa neist kõrvaldati paari tunni jooksul.

Muidugi võib üks põhjusi olla, et meil oli torm nõrgem kui Viljandimaal, kuid võib–olla on peapõhjus hoopis liinidesse tehtud investeeringutes. Kui liinid ja postid on välja vahetatud, liinide alused ja ümbrus puudest puhas, on ka tormikahjud väiksemad.

Et asi pole pelgalt tuule tugevuses, näitab ka Soome ja Eesti võrdlus. Kui Soomes, kus elanike arv on 5,3 miljonit ja torm möllas hullemini kui meil, oli elektrita 160 000 majapidamist, siis mitu korda väiksemas Eestis oli esmaspäeva õhtupoolikul elektrita 64 000 majapidamist.

Kaire Reiljan

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments