Aidi Vallik kirjutas aasta omanäolisima lasteraamatu

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Kõigepealt ilmus "Mannikese lugu" lühemal kujul Lääne Elu Lehm Ludmilla Lastekas, rääkis Aidi Vallik. Foto: Arvo Tarmula
Kõigepealt ilmus "Mannikese lugu" lühemal kujul Lääne Elu Lehm Ludmilla Lastekas, rääkis Aidi Vallik. Foto: Arvo Tarmula

 

Lastekirjanik Aidi Valliku „Mannikese lugu” võitis aasta jooksul ilmunud lasteraamatute seast Eesti Lastekirjanduse Keskuse Aasta Rosina auhinna.

„See on rohkem kui raamat ja eristus teistest kohe,” ütles Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone.

Aasta Rosina auhinnale kandideerivad kõik detsembrist novembrini ilmunud lasteraamatud, mille seast valivad lastekirjanduse keskuse töötajad kõige omanäolisema.

Aidi Valliku ja Piret Mildebergi koostöös valminud „Mannikese lugu” paelus hindajaid kohe. „Kõik on paigas: vaimukas, voolav tekst, uudne pildikeel, suurepärane idee ja teostus,” rääkis Soone.

Plusspunkte andis raamatu keskel paiknev meisterdamisosa, kust on võimalik raamatutegelasi väikeste hampelmannidena välja lõigata, valmis teha ja liikuma panna.

„See on raamat, kus pildid ja jutt kõlksuvad erakordselt hästi kokku,” ütles lastekirjanduse uurija Krista Kumberg.

Kumbergi sõnul hindasid asjatundjad „Mannikese loo” jutujooksu kõige ladusamaks ja kuusekese kõige kaunimaks.

„Minule meeldis see raamat niivõrd, et ma olin sunnitud selle endale ostma, ainult hampelmannid on mul veel tegemata,” rääkis Kumberg. „Värss meenutab rahvaluulet, ladus ja hea on lugeda. Illustratsioonid on jõulised ja intrigeerivad. Sisu ja vorm moodustab kõige paremal moel ühtse terviku.”

„Mannikese lugu Pirruse hampelmannidega” on 3–8aastastele lastele mõeldud värssjutustus väikesest tüdrukust, kes on nii pai, et vares viib ta puhtkadedusest oma pessa pojaks. Muidugi lähevad kõik inimesed Mannikest päästma.

Raamat ilmus 2010. aasta detsembris, kuid selle saamislugu on pikk. Kõigepealt ilmus „Mannikese lugu” lühemal kujul Lääne Elu Lehm Ludmilla Lastekas, rääkis Aidi Vallik.

Hiljem kirjutas autor loo pikemaks. 2006. aastal võitis käsikiri Põlvepiku raamatu konkursil 3. koha, kuid ei ilmunud, nii et läinud aasta detsembris andis Vallik „Mannikese loo” ise välja. Jaanuaris pärjati see 2010. aasta parimaks kõige tillematele mõeldud raamatuks.
Aidi Valliku sõnul on raamatust tiraažiga 1000 müüdud aasta jooksul veidi üle poole. „Praegu ei lähe vist ükski raamat väga hästi,” nentis Vallik.

Aasta Rosina auhind anti  üle Eesti Lastekirjanduse Keskuse majas pühapäeval. Auhinnaks on peale tänukirja ja rahalise preemia ka kott rosinaid.

Aidi Vallikule on Aasta Rosin tänavu juba kolmas mainekas kirjanduspreemia. Märtsis pälvis ta Julius Oro nimelise lastekirjanduse preemia, mais koos abikaasa Ott Vallikuga Karl Eduard Söödi nimelise lasteluule aastaauhinna.

 

Aasta Rosin:

Aasta Rosina auhinda antakse välja 2004. aastast, seni on selle saanud Henno Käo „Väike rüütel Rikardo”, Maarja (tekst) ja Kirke (pildid) Kangro „Puuviljadraakon”, Aili Kalavus, Mare Müürsepp ja Mare Hunt „Kui Arno isaga koolimajja jõudis…”, Piret Raud „Härra Linnu lugu”, Aino Pervik (tekst) ja Jüri Mildeberg (pildid) „Ühes väikses veidras linnas”, muinasjutukogumik „Elas kord” ja kogumik „Ruttu tuttu! Eesti isade unejutte” (tekst Karl–Martin Sinijärv, Veiko Belials, Andrus Kivirähk, Juhani Püttsepp, Contra, Jürgen Rooste, Jaanus Vaiksoo, Kivisildnik, Peeter Sauter, Jaan Tätte ja Peep Pedmanson, pildid Jüri Mildeberg).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
marina sillaste
12 aastat tagasi

Palju,palju õnne!
Mann ja SEEkad