Lauri Luik tutvus Iraani koolispordisüsteemiga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti Koolispordi Liidu president Lauri Luik ja peasekretär Madis Pettai käisid Iraani koolispordi föderatsiooni presidendi kutsel 14.−21. oktoobril Iraanis.

"Iraanlased osalesid meie kutsel Eestis 2009. aastal koolinoorte kergejõustiku MM-il, sealt said meie soojad suhted alguse," selgitas Lauri Luik kutse tagamaid. "Veel külastasid nad meid tänavu kevadel."

Iraanis Urmia linnas toimusid 4. Aasia koolispordi (poiste) võrkpallivõistlused.

Lauri Luige sõnul on Eesti Koolispordi Liidu eesmärgiks arendada koolisporti lisaks siseriiklikule tegevuskavale ka laiemas plaanis. "Nii on meil mitmeid huvitavaid koolinoorte projekte üle maailma − näiteks plaanime 2012. aasta märtsis saata rahvusvahelistele murdmaajooksuvõistlustele Maltale oma tiimi, tulemas on võistlused Lõuna-Koreas," kirjeldas ta. "On veel mitmeid rahvusvahelisi koolinoorte projekte, üks analoogne ongi iraanlastega. Plaanime nad kutsuda siia võrkpallivõistlustele ning perspektiivis oleme oodatud oma koolinoorte tiimiga ka tagasi Iraani," avas Luik tulevikuplaane.

"Iraani jõudes ootas meid lennujaamas kohalik saatjaskond eesotsas koolispordi föderatsiooni inimestega. Esimesed tunnid veetsime pealinnas Teheranis (14 miljonit elanikku ning maailma üks saastatuma õhuga linnu), seejärel lendasime Loode-Iraani Urmiasse. See on väike mägine linn (600 000 elanikku) Iraagi, Türgi, Aserbaidžaani ja Armeenia piiri ääres. Lennujaamas ootas meid uus saatjaskond kohalikest ametnikest. Üles oli rivistatud kümmekond rahvariietes tütarlast, kes meid pärsia keeles tervitasid ja laulsid ning ulatasid lillekimbud. Seal linnas toimusid ka võistlused. Meid veeti riigis ringi kui tõelisi VIPe, kohati ees politseieskort ning kaasas saatjaskond.

Koolinoori tervitas lisaks föderatsiooni presidendile, kohalikele parlamendisaadikutele ja regiooni juhtidele ka Iraani haridusminister Haje Babaei. Võistlused peeti suures võrkpallihallis, mis oli pidevalt puupüsti rahvast täis. Võistlused kestsid nädal aega ning kõiki mänge kanti rahvustelevisioonis otse üle. Isegi profispordivõistlusi ei kajastata seal tavaliselt nii võimsalt.

Võistlusel osales kuus meeskonda väljastpoolt Iraani: Hiina, Indoneesia, Malaisia, Sri Lanka, Singapur ja Tai. Lisaks kaks kohalikku meeskonda − rahvusvõistkond ja Lääne-Aserbaidžaani provintsi võistkond. Iraani rahvusmeeskond ja provintsi esindajad võtsid ka kaks kirkamat medalit.

Võrkpallivõistluste vahepeal tutvusime Iraani koolisüsteemiga, koolide sporditaristuga ning haridusasutustega. Hea meel on tõdeda, et Iraani valitsus on võtnud eesmärgiks õpetada kõik koolilapsed ujuma. Ujumistunnid on lisaks kahele kehalise kasvatuse tunnile nädalas. Seetõttu peab iga laps läbima 12tunnise ujumiskursuse. Ühte ujumistundi käisime ka vaatamas. Peab tõdema, et 6 tunniga olid noored juba päris hästi ujuma õppinud. Lisaks tutvusime staadionide, pallimängusaalide, võimlemishallide ja muude spordiobjektidega nii Urmias, Esfahanis kui ka Teheranis."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kle Kont
12 aastat tagasi

jätke kraisler rahule, hea auto on ja võrreldes eurooplastega ka ODAV

mats
12 aastat tagasi

Kas see on samune meees, kes lubas Haapsalust põhjamaade Veneetsia teha?
Luige tegemised tavainimest tõesti ei koti, temast on vaid kulu maksumaksjale.
Kaastunne neile, kes teda valinud.

Kont
12 aastat tagasi

Ja mis see meid peaks kottima, et keegi kraisleriga ringi sõitev riigikogulane lauri luik käis Iraanis tutvumas.

parlamenditurist
12 aastat tagasi

kindlasti pakuks ka somaalia koolisüsteem meile suurt huvi, aga koraani pähe tuupimise sisseviimine meie koolidesse oleks juba midagi tõsiselt reformaatorlik ja pikas perspektiivis ettenägelik. tore, et mehel visiooni on

K.Silde
12 aastat tagasi

Seal on praegu soe….järgmiseks tutvumine naiste töötingimustega Tais?