Ministeerium otsib kodanikupäeva aumärgi kandidaate

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

26. novembril tähistatakse Eesti Vabariigis kodanikupäeva, mille raames tunnustatakse kodanikuaumärgiga inimesi, kes on andnud märkimisväärse panuse ühiskonna elu ja kodanikukasvatuse edendamisele. Siseminister kuulutas välja konkursi kodanikuaumärgi kandidaatide leidmiseks.

„Kodanikupäev on pühendatud kõigile Eestis elavatele inimestele. Sellel päeval on saanud traditsiooniks tunnustada vastutustundelisi ja kaasinimeste suhtes hoolivana silma paistnud Eesti kodanikke,“ ütles siseminister Ken-Marti Vaher.

Siseministeeriumile esitavad kodanikuaumärgi kandidaate maavanemad, Eesti Linnade Liit, Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit ning Eesti Kaitsevägi. Kandidaatide ettepanekuid võivad esitada nii üksikisikud kui ka organisatsioonid eelnimetatud asutustele kuni 24. oktoobrini.

Kandidaatide ettepanekud vaatab läbi siseministeeriumi juurde loodud komisjon, mis valib välja 17 auväärset kodaniku. Komisjoni kuuluvad esindajad Riigikogust, Riigikantseleist, siseministeeriumist, kultuuriministeeriumist, haridus- ja teadusministeeriumist, Eesti Linnade Liidust ning Heateo Sihtasutusest. Kodanikupäeva aumärgi üleandmise tseremoonia toimub 25. novembril.

Kodanikupäev on pühendatud Eesti kodanikule, tähistamaks tema õigusi ja kohustusi 26. novembril — Eesti Vabariigi kodanike dokumenteerimise aastapäeval. 26. novembril 1918. aastal andis Maanõukogu välja määruse Eesti kodakondsuse kohta, millega loodi esmakordselt juriidilises tähenduses mõiste "Eesti kodanik ning sisuliselt oli tegemist Eesti riigi esimese kodakondsusseadusega. Kodanikupäeva tähistamise ning aumärkidega tunnustamise traditsioon sai alguse 1998. aastal.

Läänemaaga seotud kodanikuaumärgi kavalerid

1999
Heikki Mutso, Lääne skautide maleva staabi ülem.
Tiit Salumäe, EELK assessor praost.

2000
Erich Jaansoo, Haapsalu rahvusteatri liikumise liider, rahvateatri kauaaegne juht.

2001
Ann Polma, Metsküla algkooli direktor.

2002
Riho Erismaa, talupidaja Pärnumaa Koonga vallas, vallavolikogu esimees (praegu Lihula vallavanem – toim.).
Ilmar-Heinrich Jõesoo, pensionär, ajaloolane.

2004
Viljar Ansko, Ida-Tallinna Keskhaigla arst, luuletaja, karikaturist, Risti kodu-uurija.

2005
Riina Veske, Taebla vallavalitsuse haridusnõunik; Taebla gümnaasiumi õpetaja.

2006
Olev Piirsalu, pensionär; endine Vormsi kooli direktor ja õpetaja.

2007
Oskar Friberg, pensionär, Vanim Vormsil elav rannarootslane, kauaaegne Vormsi majakavaht.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz