Vormsi pidas kodanikupäeva

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Vormsilased korraldasid nädala eest laupäeval rahvamajas kohaliku elu edendamisest kõnelemiseks mõeldud rahvakogunemise — kodanikupäeva, kus osales 30 inimest.

Taoline ettevõtmine oli saarel esmakordne, sõnas päeva korraldanud MTÜ Vormsi seltsi juhatuse liige Henry Timusk.

Timuski sõnul on tagasiside olnud äärmiselt positiivne. Inimesed ütlesid, et päev oli väga vajalik, andis huvitavat teavet; kõnelda sai asjadest, millest muidu räägitakse vähe; inimesed said oma mõtetele kinnitust, sõnas Timusk.

Kodanikupäeva juhatas sisse Ants Rajando, kes andis lühiülevaate Vormsi kogukonna eripalgelisusest ja ajaloost. Hästi organiseeritud võitlus oma õiguste eest lõppes talupoegade võidu ja paruni maade võõrandamisega, kõneles Rajando.

Rajando ütles, et eestirootslaste hulgas on ikka olnud au sees seltsi– ja ühistegevus. Nii oli ka Vormsil palju seltse ja ühistegevust, kuni 1940. aastal hakkas okupatsioonivõim ennast kehtestama ja seltse keelustama. Edaspidi olid inimesed sunnitud vaikivasse ajastusse, mil oli targem mitte rääkida, mida tegelikult mõeldi.

Nüüdisajal tegutsevad saarel külaühingud ja huviseltsid, oodatud sündmus on kodanikualgatusest sündinud Vormsi kultuuripäev.

Nüüdisaja kontekstis koguvad Eestis hoogu kodanikuühendused ja eks Vormsigi selts tahab olla siduvaks katuseorganisatsiooniks Vormsi asjade otsustamisel ja planeerimisel.

Lähitulevikus võime juba kuuluda suuremasse kohalikku omavalitsusse, aga kohaliku seltsi tegevuse tähtsus ei kahane, pigem suureneb, sõnas Rajando.

Kodanikupäeval sai vaadata Peeter Vihma ja Artur Talviku filmi „Okupeeri oma müür”. Filmist rääkis ja küsimustele vastas lavastaja Peeter Vihma.

Henry Timusk ütles, et filmi autorid ei õhuta oma linateosega rahvast mässama, kuid annavad teada, et ühiskond vajab eri tüüpi inimesi. Oluline on seada ühine eesmärk.

Kiireim viis saavutada vastandumise kadumine on kokkulepe, näiteks vormsilaste võitluses tuulepargi vastu. Oluline on jõuda eesmärgini, leida vastus küsimusele, miks me siin oleme, kuidas saame teha nii, et hundid söönud, lambad terved, edastas Timusk.

Timuski sõnul oli film ehe tõestus selle kohta, et kui usaldust ei ole, ootab ees midagi hirmsat. Oma asja ajamisel tuleb endale kindlaks jääda, asuda dialoogi.

„Kehtib rusikareegel: peab olema viimane, kes väsib,” edastas Timusk.

Sellest, kuidas hoolitseda kogukonna eest, kõneles Maris Jõgeva. Kogukonna ühine eneseabi on vabatahtlik omaalgatuslik tegevus kohaliku elu heaks, aga kui puudub ühine eesmärk, siis ei aita ka koostöö ja usaldus.

Ühine visoon oleks väga suur edasiviiv jõud, märkis Henry Timusk.

Kodanikupäeva lõpetas Timuski juhitud diskussioon teemal „Vormsi vormsilastele”. Arutleti, et saare keskkond on väga haavatav: saatuslikuks võivad saada näiteks tuulepark, metsade lageraie, hobilennuväli jms.

Viimasel rahvaloendusel määratles end vormsilasena 217 inimest. Valijaskond on 418 valijat. Arutleti ka selle üle, et kes on need mittevormsilased, kes on kohaliku võimu valijad ja mis on nende motiivid? On tekkinud usaldamatus, mis on raske taastuma. Usaldus on ressurss, mida tuleb hoida ja seda just väikeses kogukonnas. Probleem on selles, et saarerahvas ei ole kaasatud sisulisse diskussiooni otsuste tegemisel.

Peeter Vihma sõnul tuleks mõelda, mis võimalusi on ennast kaitsta: nt märgukirjad, artiklid, demonstratsioonid, kohtusse pöördumine, leida samalaadsete probleemidega teisi väikesi kogukondi jne.

Vihma sõnul kardavad inimesed poliitikat, aga hirm poliitika ees tuleks kummutada, sest just poliitika puudutab igapäevaelu küsimusi.

Henry Timuski sõnul on saarel kavas ka edaspidi taolisi ettevõtmisi korraldada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments