Milline peaks olema vabade isamaaliste kodanike Eesti?

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik manifesti põhimõtted

• Eesti on palju saavutanud, kuid hetkel on areng asendunud paigalseisuga. Maailm muutub ja kui tahame, et Eesti oleks muutuste algataja ja eesmineja, tuleb edasise tegutsemise mudelid leida ühiskonnas avara mõttevahetuse kaudu. Selleks vajame jätkuvalt ühiskonda, mis hoolib oma liikmeist, ja riiki, kus vaim ja võim ei vastandu.

• Meile teeb muret, et poliitika sisu üle otsustab üha enam raha, pikaajalist vaadet on hakanud asendama lihtsad lubadused ja väikesed kingitused huvirühmadele.

• Meile teeb muret, et Eesti ei arene ühtlaselt, omavalitsused on nõrgad ning puudub huvi haldusreform läbi viia.
Meile teeb muret, et ühiskond killustub väikesteks võimuvertikaalideks, mis hindavad kildkondlikku lojaalsust kõrgemalt kui pühendumust ega talu kriitikat.

• Eesti edu alus on usaldusväärsus, avatus ja kaasamine. Kui väärtuste asemel hakkavad otsuseid dikteerima kitsarinnalised huvid, murenevad meie senised saavutused. Võrdsed võimalused ja vaba konkurents moonduvad, kindlustunne väheneb, noored lahkuvad.

• Meie ideaal on hoida Eesti puhtana, kasutada ressursse säästlikult ja luua hea elukeskkonnaga riik, mis pakub maailmale kõrge lisandväärtusega tooteid ja teenuseid. Põhiseaduslikku kokkulepet eesti keele ja kultuuri säilitamiseks ja kaitsmiseks tuleb arvestada kõigis, ka igapäevastes otsustes.

• Avatuse taastamine peab algama erakondadest. Ekspertide ignoreerimine, omavalitsuste ja ametnike parteistamine, valimisnimekirja kohtade sõltuvus rahalisest panusest ja riiklike vahendite kasutamine erakonnatöös on suletuse märgid.

• Eesti vajab uut algatust avatud diskussiooniks ja tulevikusihtide seadmiseks. Vaba Isamaaline Kodanik tahab erakonnad ja teised kinnikasvanud struktuurid tardumusest lahti raputada ning valmistada Eesti ette tõeliselt suurteks väljakutseteks.

• Suuri eesmärke saavutatakse ühiskonnas, kus hinnatakse kõrgelt väärikust ja konservatiivseid väärtusi: vabadust, avatust, rahvuslust, vastutustunnet ja usaldust.

• Vabad kodanikud on kõrgeima riigivõimu kandjad. MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik pakub võimaluse neile, kes soovivad osaleda Eestile uue arenguhoo andmises.

• Eesti — see on demokraatia eeskoda vabade isamaaliste kodanike jaoks!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
variser
12 aastat tagasi

jah, isamaalased on tagatubadest välja löödud ja nüüd tyhjade näppudega jäänud, aga eks see ole alati olnud puudlite saatus

maafalda
12 aastat tagasi

Kas isamaa on hakanud aru saama, et paremerakondade paratamatu lõpp on ligidal ja soojad kohad Riigikogus kaovad silmapiiri taha? Minupoolest võite oma isamaalisi kõnesi pidada, aga ma tean, et ka teie olite nende hulgas, kes hääletasid uue töölepinguseaduse poolt, samuti hääletasite te ebavõrdsete emapalkade poolt! Ka presidendi panite paika, keda rahvas ei salli. Teie järjekordne aktsioon tundub silmakirjalik ja miks te arvate, et rahvas hakkab teiega uuesti katsetama, et äkki nüüd tärkab teis südametunnistus ja te hakkate riigi peale ka mõtlema!!! Mina E-valitsejaid ei usu, see oli seaduse rikkumine ja ka seda ei ole ma kuulnud, et te oleks seda… Loe rohkem »

Lemps
12 aastat tagasi
Reply to  maafalda

Pole meie presidendil viga midagi, ega kõigi meeltmööda saagi olla.

olaf
12 aastat tagasi

Ei usu. Järjekordne ümberkantimine.