Merevesi jäi kuumale suvele vaatamata puhtaks

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuigi suvi oli kuum, oli Läänemaa supelrandades merevesi piisavalt puhas.

„Kartsime hullemat, aga analüüsid olid korras,” ütles Terviseameti Haapsalu esinduse spetsialist Lea Kiis augustiga lõppenud ametliku suplushooaja kohta. Tänavu lisandus ametlike supelrandade hulka Aafrika rand, aga ka Tagalahe vesi oli puhas.

Haapsalus kurtsid inimesed, et meres ujumine tekitab löövet, kuid midagi mürgist proovid ei näidanud. Küll aga selgus, et merevesi sisaldab väga palju eri liiki vetikaid. Mürgist sinivetikat leidus nende hulgas siiski väga vähe. Ühes Aafrika ranna veest võetud vetikaproovis oli koguni 26 eri liiki vetikaid. Kuidas mõni neist kellelegi mõjuda võib, pole teada, ütles Kiis. Igaks juhuks pandi randa sildid, et suplemine võib tekitada löövet.

Terviseamet sai nüüd õiguse teha omavalitsustele ettepanekuid ametliku supelranna avamiseks. Roostal näiteks on kõik tingimused olemas, et seal võiks olla ametlik rand, ütles Kiis. Ta möönis, et ametliku supelranna pidamine toob omavalitsusele kaasa teatud kulutusi. Vetelpääste pidamine ei ole nõutav, küll aga tuleb omavalitsusel võtta kord kuus veeproovi, hoolitseda ranna puhtuse ja prügiveo eest.

Kiis tunnustas Haapsalu linnavalitsust, kes tellis sel suvel veeproovi võtmist koguni kaks korda kuus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mann
12 aastat tagasi

Tegelikult huvitav väide. Olen aastaid ujunud suvel aktiivselt nii Haapsalus kui Rohukülas ja pean ütlema, et see veeanalüüside tulemuste seis ja hinnang paneb pehmelt öeldes imestama. Varem, kui tööstusi palju enam oli ja eraelamute kanalistasioon merevette jõudis, siis polnud mul paarkümmend aastat meresujumisega kogu suve jooksul probleeme – ka siis kui väga soe suvi oli. Juba mitmeid aastaid saan merevee mõnusid Paralepas nautida heal juhul juuli keskpaigani ja siis tekib nahale tugev lööve. Sellel aastal Paraleppa juulis enam ei läinudki ja otsustasin Rohuküla kasuks. Pealtnäha oli vesi normaalne, kuid augusti alguses lõi jälle lööve välja. Ilmselt on merevees tõesti palju… Loe rohkem »