Haapsallane kudus sõdivale Ukrainale sada paari sokke

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

lainemaa

Reet Lainemaa koos kootud sokkide ja ustava sõbra Joosepiga. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu elanik, endine õpetaja Reet Lainemaa nägi möödunud aastal Lääne Elus naiskodukaitsjate ülekutset kududa Ukraina sõjaväelaste abistamiseks sokke ja sõrmkindaid.

Lainemaa alustas kudumist tänavu veebruaris. Möödunud nädalal valmis sajas sokipaar. „65 paari on sõduritele. 35 paari on väiksemad ning need on mõeldud sõdurite lastele,” sõnas proua.

Kõik kootud villased sokid saatis ta kolmapäeval Aasovi pataljoni võitlejaile. Sokkidele lisaks pani Reet Lainemaa saadetisse ka Eesti maiustusi ja turismiinfot Haapsalu kohta. „See mees, kes Ukrainas paki avab, peab saama võimaluse tutvuda kohaga, kust on need sokid pärit,” lausus kuduja.

Ehkki alguses selgus, et tänavune saadetis Eestist on juba Ukrainasse ära saadetud, õnnestus Lainemaal sokid Ukrainasse toimetada tänu lätlastele, kelle abipakk sel nädalal Ukraina poole teele läks.

Lainemaa ütles, et otsustas sokid saata just Ukrainasse isikliku sümpaatia tõttu sellesse rahvusesse. „Esiteks on nad kristlased ja teiseks on ukrainlased ääretult suured patrioodid,” põhjendas proua. Ta lisas, et kuna on ise töötanud 38 aastat õpetajana, valis ta Aasovi pataljoni seetõttu, et ses üksuses teenib väga suur hulk õpetajaid, kes on jätnud oma igapäevase töö ja asunud rindel kodumaad kaitsma.

Lainemaal oli kindel põhjus, miks ta otsustas kududa just sokke, mitte sõrmkindaid ega muud. „Kui jalad on soojad, siis on inimene rahulik ja saab keskenduda oma põhiülesandele,” selgitas ta.

Kõik sokid on kootud teise ringi lõngast. Enamik lõnga on saadud Haapsalu teenindusmaja all tegutsevast kauplusest Nodituba ja töökaaslaselt Ülle-Krista Annukilt. „Mitu kampsunit ja salli on lahti harutatud ja sokkideks kootud,” lausus Lainemaa.

Tavalisest erinevat sokikudumistehnikat Lainemaa ei kasuta. „Täiesti tavaline viie vardaga kudumine,” nentis proua. Ta lisas, et sokkidele suurema vastupidavuse andmiseks jookseb põhilõnga vahel ka peenike lisalõng. Kõigil sokkidel on küljes väike sinimustvalge köidis.

Lainemaa ütles, et kavatseb nüüd kudumisest veidike puhata ja alustab siis taas sokkide kudumist. Proua rääkis, et kududa võib ta rahumeeli telerit vaadates või bussiga sõites. Varem on Lainemaa kudunud Eesti vabariigi taasiseseisvuse esimestel aastatel Eesti kaitseväele ja piirivalvele. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Endised kolleegid õismäelt
8 aastat tagasi

Tubli Reet!

Khanas Volodymyr
8 aastat tagasi

Reeta Aitäh! Дякуємо Reet !

Aksel
8 aastat tagasi

See on tõesti vahva kingitus.

Viive
8 aastat tagasi

Oled endiselt aktiivne ja tubli! Järva-Jaanikad mäletavadki sind sellisena.

Tunnustust ja tänu väärt
8 aastat tagasi

Suure südame tegu – niisugune tiitel lugupeetud Reet Lainemaale. Haapsalu võiks sellise tiitli kasutusele võtta. Miks mitte.

Merle
8 aastat tagasi

Tubli, proua Reet!

Naaber
8 aastat tagasi

Täiesti haruldaselt suure südamega inimene. Hea oleks kui ta saadaks nüüd enda koera kaveel ukrainnlastele. Seal pidavat pommi koeri vaja olema.

vabandust jätsin nime
8 aastat tagasi

märkimata Ants Haapsalust

Anonüümne
8 aastat tagasi

meie seas peaks olema selliseid häid inimesi rohkem,kes ainult enda peale ei mõtle!sügav kummardus Sulle!

irw
8 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

meil ongi-terve MTÜ Pagula meeskond

jaa
8 aastat tagasi

Sellistest inimestest peaks rohkem rääkima ! Nii südamlik tegu !