Kodukant Läänemaa otsib konkursiga aasta küla ja külaliigutajat

2022. aastal sai Läänemaa aasta küla tiitli Puise. Foto Silver Raidla

MTÜ Kodukant Läänemaa ootab 16. oktoobrini kandidaate Läänemaa aasta küla ja aasta külaliigutaja konkursile.

Konkursi eesmärk pole pelgalt auhindade jagamine, vaid see on võimalus tõsta esile kogukondade parimad tegijad, kelle särts ja teod aitavad kujundada Läänemaa elu ja mainet. Tunnustame nii külasid kui ka külade eestvedajaid nende panuse eest kogukonna arendamisel ja maaelu edendamisel. 

Läänemaa Aasta Küla valitakse üle aasta ning aunimetusele saavad kandideerida Lääne maakonna külad, külade piirkonnad ja alevikud. Varem on tiitli võitnud Haeska, Piirsalu, Kiideva, Rälby, Virtsu, Kinksi, Kirbla, Üdruma, Soolu, Puise. Võitja esindab Läänemaad üleriigilisel aasta küla 2025 konkursil, mida korraldab MTÜ Eesti külaliikumine Kodukant.

Teist korda antakse koos aasta küla konkursiga välja aasta külaliigutaja tiitel, et esile tuua aktiivsete eestvedajate rolli külaelu edendamisel ja maaelu hoidmisel. 2022. aastal valiti aasta külaliigutajaks Liina-Meta Kuuskmann Lääne-Nigula valla Liivi külast.

Konkursile saavad kandidaate esitada kõik – olgu selleks kohalikud omavalitsused, külad ise või keegi kolmas, kes teab mõnda aktiivset külaliigutajat. Aasta küla ja külaliigutaja valib välja hindamiskomisjon, kuhu kuuluvad Haapsalu, Lääne-Nigula ja Vormsi, SA Läänemaa, MTÜ Kodukant Läänemaa ja MTÜ Külaliikumine Kodukant esindajad.

Külade puhul hinnatakse kogukonnasisest koostööd ja ühistegevusi, elukeskkonna arenguid, koostööd omavalitsuste ja teiste organisatsioonidega ning selgeid arenguplaane ja nende mõju kogukonnale järgmiseks viieks aastaks. Läänemaa aasta küla autasustatakse aasta küla tiitli maanteesildi ja 1000 euro suuruse auhinnarahaga külaelu arendamiseks.

2022. aasta Läänemaa aasta küla tiitli saanud Puise külavanem Ott Liivlaid kutsub külasid kindlasti oma kandidatuuri esitama: „Konkurss pani oma küla tegemistele täiesti värske pilguga vaatama ja saavutatut paremini hindama“. Puise võitis üleriiklikul konkursil ka Eesti LEADER Liidu eriauhinna paistes silma tasakaaluka mitmekesisusega.

Läänemaa aasta küla ja külaliigutaja kuulutatakse välja 5. detsembril toimuval pidulikul galal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Läänlane
1 päev tagasi

Vedra kandis on ka viimased 5 aastat ja rohkem päris tegusad tegevused toimunud. Ja vast toimub ka edaspidi veelgi !

Nimi (kohustuslik)
1 päev tagasi

Metsküla!

imelik
1 päev tagasi

midagi nagu sotsialistliku töö kollektiivi ja lööklase otsimine, parim külvivolinik, tasakaalukas mitmekesisus, erinevus rikastab