Juhtkiri: koroonaviirus räsib Eestit

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Jaanuaris on Eestis koroonaviiruse tõttu surnud umbes sama palju inimesi kui samal põhjusel terve eelmise aasta jooksul kokku. Keskmiselt sureb Eestis koroonaviiruse pärast seitse inimest päevas. Seda on liiga palju.

Läänemaad on koroonaviirus hoidnud, kui mõõta asju suhtelisuse skaalal, püüdes ette kujutada, et üht maakonda on võimalik kuidagi mõtteliselt muust Eestist lahutada. Aga isegi siis, kui see on mõtteliselt võimalik, pole sellel suuremat praktilist tähendust.

Jüri Ratase valitsuse kukkumise järel ütles keskerakondlane Mailis Reps, et valitsus tuli võitlusega viirusega hästi toime. Võrreldes Eesti nakatumismäära või ka koroonasse suremust Läti ja Leeduga, võib ilmselt sellega nõustuda, aga võrreldes Soomega on erinevus kordades Eesti kahjuks. Soome valitsuse kehtestatud sissesõidukeeld näitab, et Eesti haigestumise määr on nende jaoks liiga kõrge. Kas seda võib nimetada valitsuse läbikukkumiseks viiruse ohjamisel? Jah ja ei.

Koroonaviiruse laialdane levik ja kõrge suremus ütlevad, et valitsuse senine poliitika on olnud puudulik. Piirangud ja muud meetmed pole takistanud viiruse kiiret levikut riigis, valitsus pole rahva tervise kaitsega hästi hakkama saanud. Teisalt saab valitsus innustada ja suunata, aga tegelik pingutus tuleb teha igal inimesel. Viiruse kiire levik näitab muuhulgas, et rahva teadlikkus, aga ka hooldekodude ja raviasutuste töötajate valmisolek nakkuse tõrjumisel pole olnud piisavalt hea. Nii et kõike halba ei saa alati panna valitsuse süüks.

Kaja Kallase valitsuse otsus leevendada piiranguid Harju- ja Ida-Virumaal loob viirusele uusi levimisvõimalusi, kuid kaitseb ettevõtteid, kes saavad pikemalt ja mahukamalt kaubelda. Nii et ka Kallase valitsus valinud ühiskonna vabaduse ja lükanud piirangud, mis kaitsevad viiruse levimise eest, tagaplaanile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aru
3 aastat tagasi

ma ei saa, miks hooldekodude vanakesi tahetakse selle vaktsiiniga massiliselt tappa?
Ravim ju veel nii uus ja kontrollimata.
Tugevdada tuleks eelkõige vanadekodudes tööl käivate inimeste kontrolli, ega see viirus seal vanadekodus kohal olevate patsientidele ise ju taevast kaela ei saja!

Ah mis
3 aastat tagasi

Keegi tunneb ka kedagi, kes seda viirust põeb või?

Vahi nalja
3 aastat tagasi

See, et uus valitsus teeb arusaamatuid ning rumalaid otsuseid ju meediat ei huvita. Vaatame naaberriikide piiranguid või teisi riike siis Eestis nagu viirust ei olegi. Ajakirjanduselt kvaliteeti oodata on vist mõtetu.

Veebe
3 aastat tagasi

“Kaja Kallase valitsuse otsus leevendada piiranguid Harju- ja Ida-Virumaal loob viirusele uusi levimisvõimalusi” No kärpeid tuleb teha ja üks kõige valusam väljaminek on meil millegipärast pension. Inimesed on eluaeg oma panuse andud, aga noor saab riiki juhtima, siis saadab need vanad tegijad pikalt. Ühesõnaga, riskigrupp on väga vanad inimesed ja tundub, et Kallase arvates, mida vähem neid on, seda rohkem saab säästa. Koroonaviiruse leviku kiirendamine toob lahenduse. Noh see minu arvamus, Rootsi läks sama teed, aga jäi hätta ikka lõpuks. Laenu pead ikka võtma, sellest pääsu pole.

Rohkem kui 2 rida
3 aastat tagasi

Otsustades Soome valitsuse tegude järgi võiks liberaalid süüdistada Soome naistevalitsust natsismis (kujutlege vaid, kui EKRE pannuks Eesti 1 kuuks lukku!). Teisalt aga hõisata, et RE ei saa Eesti-siseselt nakkuse ohjamisega hakkama. Kurioossel kombel on riigi või selle osade (mh. lõbustusasutuste) lukkupanek, karantiin ja varsti ka komandanditund ainus reaalne võimalus meditsiinitöötajatele puhkust anda. Vaktsineerimine ei päästa, sest vaktsiini mõju lakkab esmavaktsineerituil enne kui rahvale täisring peale saab. Vaktsineeritud levitavad ise viirust edasi (vaktsiin pärsib vaid haiguse kulgu). Maski kandmine aitab küll vähendada võimalust kaasinimesi nakatada, kuid kes ise nakatumist kardab, kandku pigem respiraatorit. Järeldused on tehtud ajakirjanduse ja terviseameti esindajate jutu… Loe rohkem »

sisuliselt
3 aastat tagasi

on meil tegemist sõjaga , vaenlane on teada, aga tegutsetakse nagu 40-dal, ehk läheb mööda

Matemaatik
3 aastat tagasi

Kokku on Eestis nakatunuid surnud 411 (nakatunuid, mitte viirusesse) Koroonaviirus on laiemalt levinud alates eelmise aasta märtsist. Isegi, kui lugeda kõik surnud nakatunud koroonasurmadeks saame umbes 1 inimese päevas keskmiseks. Kõiki aga lugeda ei saa seega on see väidetud 7 väga tugevalt ülepaisutatud number Lääne Elu poolt. Seega tegelikult ei räsi Eestit koroonaviirus vaid valitsuse ajuvabad meetmed.

Nimi (vabatahlik)
3 aastat tagasi
Reply to  Matemaatik

Pole ime, et matemaatikutele Nobeli preemiat ei anta.

Mai
3 aastat tagasi

Vara on veel leevendust teha. Las haigestumiste arv ikka väheneb.
Ja vaktsiine saab rohkem tehtud.