Galerii: Haapsalus algas võitlus varestega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Täna algas võitlus varestega Haapsalu sotsiaalmaja esises männikus. Foto: Urmas Lauri

Täna hommikul alustasid Haapsalu Linnahoolduse töömehed sotsiaalmaja esises männikus varesepesade mahavõtmist.

Lääne Ehituse tõstukijuht Ahto Kalda ütles, et tööd jätkub meestele seal paariks-kolmeks päevaks. Kui palju varesepesi puudel on, seda pole kokku luetud, kuid sel kevadel on varesed oma pesitsuspiirkonda veelgi laiendanud.

Suurt tolku pesade lammutamisel meeste arvates pole, sest varesed ehitavad uued pesad asemele paari päevaga.

Mullu alustati varestega võitlemist märksa hiljem. Aprilli algul kinnitati sotsiaalmaja esise pargi kolmele männile kinnitati kirevad pallid, loodeti, et need peletavad pargis võimutseva varesekoloonia eemale.

Linnalindude pealetungi vastu pole ühte väga hästi toimivat ja odavat meetodit. Kui linnud ühes paigast ära aetakse, lähevad nad teise kohta. Linnast minema nad ei lähe.

Tunamullu kevadel langetati sotsiaalmajaesises pargis mõned puud ning võeti maha ka varesepesad. Pesade lõhkumine on üsna ebaefektiivne tegevus, sest suured linnud suudavad pesa taastada umbes ööpäevaga. Tartu ülikooli linnuökoloogia teadur Marko Mägi ütles, et pesade mahaajamisel tuleb olla järjekindel. „See on kulukas, aga sellel on siiski ka mingi mõju,” tõdes Mägi.

Linnupeletite kohta ütles Mägi, et ta ei julge neid soovitada, aga ei julge ka öelda, et peletitest ei ole tolku. Audiopeletitega harjusid Tartu künnivaresed kolme aastaga.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lilli
5 aastat tagasi

Ma ei tea mida seal tehti aga pesad on senini alles (vähemalt mingi osa küll)! Tohutu kisa juba hommikul vara, sest prouad ja härrad varesed hakkavad ennast nendesse vaikselt sisse kolima.

Pook
5 aastat tagasi

Asjal oleks jumet, kui haavlitest vahetpidamata tuld antaks. See peletab varesed jäädavalt ära. Andke neile piltidel olevatele tüüpidele haavlipüssid kätte ja las teevad iga päev korra objektil tiiru peale ja vajadusel annavad tuld. Tuleb palju odavam, kui iga päev tõstuk rentida.
Viljandis nii toimiti ja mõjus, miks meil ei või?

Uimane
5 aastat tagasi
Reply to  Pook

Tõstuki rent on kõige õigem.

mina
5 aastat tagasi

Kübe jälle vist mingi kahtlase joogi mõju all.

Kübe
5 aastat tagasi
Reply to  mina

Täis ma võin ju olla aga eelmine aasta ju osteti tõstukauto, lausa korruptiivse kahtlusega. Kus ja keda siis see tõstab kui teenust ostetakse jätkuvalt sisse?

Koma
5 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Osteti ikka või? Kübe, sa oled ikka eriline idioot. Pane oma pilt parem,siis oskaks tänaval näpuga näidata.

Kübe
5 aastat tagasi

Kas pildil on suure kisaga soetatud linnahoolduse tõstukauto? Või telliti antud töö “alltöövõtjalt”? Mitte ei saa aru…

113
5 aastat tagasi
Reply to  Kübe

kübe loe artiklit .

Nimi kohustuslik
5 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Ei ostetud seda autot ju. Tüüpiline poolearuline, kes lugeda ei oska aga lolli juttu toodab sajaga

seikleja Haapsalus
5 aastat tagasi

varesed olid siin juba enne 1279 aastat .. ses mõttes on küll imelik, et meie ju tulime siia, vareste kodukohta elama, ja hakkame nende kodusid lammutama ..

Sadama tn
5 aastat tagasi

Laine Spa jures on ka kõik puud vareseid täis,ja kõnnitee on valge nende s…..t. Kuidas Spa külalised magavad selle kisaga?

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Sadama tn

Sa lähed spaasse magama v?