Kes keda? Läänemaa tahab peaministriks Mart Helmet või Jüri Ratast

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Täna hommikul üllatas Eesti Päevalehes avaldatud presidendikandidaatide toetusuuring läänemaalasi uudisega, et kõige suurem toetus on Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa ringkonnas Eesti 200 peaministrikandidaadil Kristina Kallasel.

On ju see piirkond varem olnud kindlalt Reformierakonna kants. Tõsi – viimasel paaril aastal on seda hakatud nimetama ka EKRE kantsiks.

EPLi värskelt tellitud Turu-uuringute ASi omnibussiküsitlus sättis toetuse peaministrikandidaatidele pingeritta nii: Kristina Kallas 24%, Mart Helme 19%, Jüri Ratas 17% ja Kaja Kallas 10%. (Juhan Kivirähk juhtis tähelepanu, et EPLi graafikast on Kaja Kallase 10% toetus välja jäänud – toim.)

Uuringujuht Juhan Kivirähk selgitas Lääne Elule, et valimisringkondade lõikes tulemuste esitamiseks oli vastajaid siiski liiga vähe. „Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa ringkonnas andis peaministri küsimusele vastuse 64 inimest ja tõenäoline eksimisprotsent on nii väikese valimi korral liiga suur,“ märkis Kivirähk.
Ta lisas, et kuna küsitlus toimus juhuslikult valitud küsitluspunktides, võib mõne isiku suur populaarsus ühes väga lokaalses kogukonnas tulemusi ka oluliselt mõjutada.

Kui Läänemaal ei ole Eesti 200 veel tuntavalt kanda kinnitanud, siis näiteks Saaremaalt on uut erakonda esindamas kaks inimest, keda teatakse nö ka väljapool oma koduhoovi: kohaliku elu aktivist ja Pöide pruulikoja omanik Koit Kelder ja endine Saare maavanem Toomas Kasemaa. Hiiumaalt on tuntuim Eesti 200 häältemagnet Stanfordi ülikooli lõpetanud ja Wall Streeti taustaga ärimees Keith Siilats.

Pilt loksub paika siis, kui liita EPLi tellitud omnibussiküsitlusele juurde veebiküsitlus, mille Turu-uuringute AS paralleelselt läbi viis. Vastajate arv tõuseb 206-ni ja keskmine toetus peaministrikandidaatidele Kivirähki sõnul seeläbi ka mõnevõrra usaldusväärsemaks. Tulemus erineb aga endiselt pildist, mida Läänemaal on harjutud nägema: Mart Helme ja Jüri Ratase toetus on võrdselt 21%, Kaja Kallasel 16% ja Kristina Kallasel 12%.

„Kuid igatahes jääb faktiks, et Kristina Kallas on selles valimisringkonnas võrreldes teiste ringkondadega populaarsem,“ sedastas Kivirähk.

Eesti on jagatud

Omakorda tuleb arvesse võtta ka seda, et erakondade toetus ei lähe päris kokku toetusega peaministrikandidaatidele.

Eile avaldas ERR Turu-uuringute AS-ilt tellitud ligi 4700 vastajaga küsitluse erakondade toetuse kohta piirkondades. Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa ringkonnas on kõige populaarsem erakond EKRE 19% toetusega. Reformierakond on kohe EKRE kannul 18%-ga, järgnevad SDE 17%-ga ja Keskerakond 13%-ga.

Eesti kaardi on sama uuringu alusel omavahel nö ära jaganud aga kolm erakonda.

Kui veel detsembris võidutses Keskerakond kaheteistkümnest ringkonnast tervelt üheksas, siis nüüd vaid neljas – Tallinnas ja Ida-Virumaal.

Lisaks Läänemaale ja saartele on EKRE populaarseim ka Võru-, Valga- ja Põlvamaal – toetus on 26%, Reformierakonnal 25% ja Keskerakonnal 23%.

Jõgeva- ja Tartumaal juhib EKRE ees napilt Reformierakond – mõlema toetusprotsent on ümardatult 25%.

Ülejäänud Eestis võidutseb Reformierakond.

EPL-is märgitakse, et nii eile avaldatud Faktum&Ariko uuring kui ka Kantar-Emori eelmise nädala uuring lubavad nappu võitu Reformierakonnale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
43 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Midagi on õhus.
5 aastat tagasi

Kui nüüd hästi järele mõelda pole meil olnud õiget valitsuskriisi, erakorralistest valimistest rääkimata. Ühed peavad seda meie tugevuseks, et olevat nagu ühtne ja õige me minek. Teisalt on teisitimõtlejad hääletanud jalgadega, pidanud sissivõitlust või lasknud auru välja kommentaariumis, sotsmeedia grupis jne.
Nüüd paistab kannatus on katkemas. Kui jälle vanad tegijad tobeda ja vanast Savisaare poolt või vastu stiilist veel mõttetuma vastandumise palaganiga hääled kokku saavad, siis järgmine narratiivideta valitsus ei saa enam rahuldada. Maailma jõujooned ragisevad ja siin on vaja väikerahval häid plaane ja strateegiaid mitte lihtlabast rikaste ja ilusate sabas(edasi) sörkimist.

Inimesed, mõelge hästi järele
5 aastat tagasi

Kas ekre ulmelised lubadused on täidetavad?
Kõigile lubatakse hästi ja palju raha juurde.
Makse lubatakse alandada. Aga kust see raha
kõige selle jaoks võetakse? Praegu on vakka.
Aga alles oli jutt, et võetakse 4- 5miljardit laenu.
Teadagi, laen tuleb tagasi maksta. Kirjutate
end koos ekrega eluaegsesse võlaorjusesse,
maksate teie ja te lapsed takkapihta. Või tõstavad makse enneolematusse kõrgusesse.
Milleks seda vaja? Et üks perekond saaks
Riigikokku hüvede juurde? Mõelge.

Mats
5 aastat tagasi

No mina küll ei kardaks võlga!Kõik linnad ja vallad on võtnud võlgu,mõistlikkuse piires ja asja tegemiseks ,mitte euroopast piruka ostmiseks!Aga kui palju on meie riigi nisa küljes ja leival igasugu muidusööjaid libedikke,kes ihkavad eestlus hävitada???!!! Mõelge inimesed kuhu kuristiku servale on meid kõik need liberaalid ajanud!? Peale EKRE ei ole meil kedagi usaldada!

Mia
5 aastat tagasi

Kindlasti ei vali enamus ekrenautide perefirmat. Nende lärm on ära tüüdanud ja võimul olles nad ei suudaks see pere oma lubadustest kümnendikkugi täita.

Mats
5 aastat tagasi
Reply to  Mia

Ja liberaalid viivad meid ikka aina edasi euroopalike väärtuste nautimisele?!Kas seda me tahtsime öölaulupidudel lauldes ?Laulsime justkui eestlusest ja selle säilimisest,
mitte rahvuste segamisest ja rasside segamisest,gay-lesbi propast eilaulnud me mitte!!!Kulla inimesed ,kas te pimedad olete,et ei näe kuhu praegused võimurid meid ajavad!!!TULE TAEVAS APPI !!!

Ekre,ära vahuta
5 aastat tagasi

Kes on Kadri Toom? Ja selle vene kaarti ära
määri keski kaela. See rohkem ekrenautide
rida. Nimigi e- kre või kre- ml viitab sellele.

minamina
5 aastat tagasi

Eestlastest valib Keskerakonda alla 20%

Mats
5 aastat tagasi

OO,TAEVAS Tule APPI!!!
SAnäed ja ei mürista?! Meil on siin ikka niipaljud pimedusega löödud,või siis SOOROSE -libedike raske rahaga trollite siin või mis?
Häbi teil olgu ja küll te selle reha peale ka komistate! Kui rahvas on oma 10-20 aastaga tasa lülitatud,pole ka seda rahvusriiki EESTIT enam vaja ja meie lapselapsed peavad kodumaalt minema laia ilma?! Mida siis tunneb teie vanaema-vanaisa süda,kui te enam aastate viisi ei saa kohtuda oma laste ja lastelastega ?!
Mõelge enne valima minekut hoolega!!!

valite KE
5 aastat tagasi

saate lepingu Edinaja Rossiaga, mida munadeta Ratas ei tühista, Jana Toomi (eestluse eestvedaja), Kõlvarti, kellele ei meeldi Eesti lipp, kitsekarjuse, Miša Korbi (eesti Natost välja), ka KE võla 1,2 milli, + Edgari rahakeerutused. Kadri Toomi, kelle ainus tahe on olla võimul.

Kas öö või päev?
5 aastat tagasi

Ei saa võrrelda võrreldamatut.
Kas Mart Helme või Jüri Ratas?
Kas vihast vahutav ja räuskav
näost punetav Mart Helme?
Kujutab keegi ette sellist peaministrit?
Või tark ja alati tasakaalukas
meie peaminister Jüri Ratas?
Isegi Kaja Kallase alusetult süüdistavad
vihakiljatused ei ole suutnud
Jüri Ratast endast välja viia.
Kumb on siis sobivam?
Eks igaüks otsustab oma rikutuse tasemel.

Zimmerman
5 aastat tagasi

😅😅Saad sa ikka ise ka aru kui naljaka kommentaari sa oled suutnud kirjutada 😅😅

Mats
5 aastat tagasi

Kallis inimene!Kas Te ei lugenud kurikuulsat (I.Tarandi poolt tõlgitud )Euroopa hartat,mis kutsub kõikki liberaale (sotsid-sortsid,kesk,ref.Eesi 200,jne.) lammutama rahvusriike,siis asustada meie esivanemate verega võidetud maa ja vabadus võõraste rasside ja kultuuridega,segada järelejäänud veel millegi ilgega,mida me veel ei oska ettegi kujutada!

juss
5 aastat tagasi

Ratas ei saa arugi, et ta on peaminister!

Udu Aadu
5 aastat tagasi

Usume nagu kommunismi.

Mats
5 aastat tagasi
Reply to  Udu Aadu

uskuge! võeti vastu kooseluseadus:see ei puuduta lapsi ei koolis ega lasteaias!!!
Kõigest paari aastaga on liberaalid -libedikud toonud kooli ja lasteaeda gay-lespi
propaganda!!! Kas seda te tahte?!Edasi arendada kiirtempos,või kommunistid-
sotsid ?! Teil peaks olema poliitilise tegevuse keeld 8-ks aastaks!!!

Valija
5 aastat tagasi

Kui saaks, valiks Jüri.ekret mingil juhul!

Mats
5 aastat tagasi
Reply to  Valija

Ratas on juba ammu leiutatud ja läbi veeretatud,sealt ei tule peale Jaana Toomi valitsuse MITTE MIDAGI!!!
Kui tahame veel sajaks aastaks eestlasteks jääda,siis tuleb meil kõigil koonduda EKRE lippude s.o.Eesti lipu alla!!! Jätke vikerkaarelipud euroopasse!

Mul on üks unistus
5 aastat tagasi

Unistus on imelihtne . Et kunagi eestlased leiavad ühise meele. Seni ei muutu midagi. Seni ainult mängitakse demokraatiat. Tehakse mitukümmend erakonda ja erakonnakest ,kellede vahel jagunevad eestimaalaste hääled . Siis istuvad umbes 3 seltskonda laua taha ja teevad nn koalitsioonileppe. Sellest saab vabandus ,et valimislubadusi mitte täita. No vaadake ,meie ju tahtsime ,aga koalitsioonileping ei luba . Kui eestlased lõpetaks lõputu omavahelise grillimise ja annaksid ùhele erakonnale tõeliselt tugeva mandaadi, nii tugeva,et ta saaks moodustada valitsuse üksi või siis mõne väikese erakonnaga koos .Vot siis poleks tal vabandusi ! Mida valimiste ajal lubati ,olgu tehtud ! Mis saab ,kui lubadusi… Loe rohkem »

Unistada sa ju võid
5 aastat tagasi

Aga su jutt ei ole veenev. Miks peaks ekret valima? Nad on selle võimaluse ise puruks
trampinud. Oma räuskavate vihakõnedega,
oma ,,metafooriliste” ütluste ja isegi presidenti
solvavate plakatitega. Ja ka nende tõrvikumarssidega. Ei, tänan, mitte ükski
mõtlev inimene ei vali ekret, seda ühe pere
erakonda.

Mul on üks unistus
5 aastat tagasi

Räuskav vihakõne s.o. tegelikult vaid otsekohene jutt ju. Eestlane ei salli mullikeste ajamist ,a la Jüri Ratas. President ei ole India püha lehm,eriti veel president ,kes selliselt presidendiks saanud. Mis nende tõrvikumarssidega on ? Vàga ilus traditsioon ja suure osavõtjate arvuga ,neid tehakse igal pool. Kas näete ka ohumärki tõrvikus ja elavas tules ? Kas peaks ehk Jaanituled ära keelama ?
Ühe pere erakond ?! See on lihtsalt naljakas argument Teil .

Elav tuli on püha
5 aastat tagasi

Ära tule oma tõrvikuid püha Jaanitulega
üldse võrdlemagi. Teie tõrvikud meenutavad pigem ammu möödunud
etappi, mingi laulgi oli ,,mõisad põlevad,
saksad surevad…” .Seda õudust ei taha
keegi tagasi. Ja parem karta kui kahetseda,
ekret ka valitsusse nii ei tahagi.

Mats
5 aastat tagasi

Kui SA kullake mõtleksid ka oma perekonna tuleviku peale ,nati pikemas perspektiivi,kui homne leib;saaksid ehk aru ,et ainuke valik ongi just EKRE!!!
NB! Tundub,et just liberaalid on oma trollidele tule sabaalla teinud!!!
Eriliselt palju on sellist rumalat juttu?!

Hahaa
5 aastat tagasi

Kõlab nagu Hardy valimiskampaania. Ekre kahurvägi on vallutanud valimisteks ka LE kommentaariumi, ei tea kas trollid jäävad peale valimisi töötuks või käib töö edasi? KE võiks vahepeal reisisaatjateks palgata.

pook2
5 aastat tagasi

no ikka valin ekre