Arder Väli loobus Dirhami külavanema ametist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Dirhami külavanem Arder Väli astus eelmisel nädalal tagasi külavanema ametist.

73aastane Väli ütles Lääne Elule, et loobus ametist tervislikel põhjustel. “See tuleb omal ära tunnetada, millal lahkuda,” lausus Väli.

Külavanema ametis on Väli olnud aastaid. “Ma tõesti ei mäleta, mitu aastat,” lausus Väli. “Üle viie aasta kindlasti.”

Noarootsi osavald on muu Lääne-Nigula vallaga võrreldes eriline selle poolest, et Noarootsis on pea igal külal külavanem. Kokku on külavanemaid osavallas 16.

Dirhami küla / Derhamn

  • Pindala 285,5 ha
  • Elanike arv 24
  • Dirhami sadam on aastaringselt jäävaba sadam, mis tegutseb nii kala- kui ka jahisadamana.
  • Dirhami sadamast toimub ühendus Osmussaarega.
  • Külas tegutseb MTÜ Dirhami külaselts ja MTÜ Dirhami Kalurite Koda.
  • Küla territooriumil asub kaks korrusmaja (4- ja 6-korteriga) ja 15 elamut-suvilat.

Arder Väli

  • Sündinud 26. detsembril 1945 Hiiumaal.
  • Oli Eesti NSV põllumajandusminister ja EKP KK põllumajandussekretär.
  • 1990–1993 töötas Väli Eesti-Norra ühisettevõttes Estviking tegevdirektorina, 1993–1995 Eesti Krediidipanga Haapsalu filiaalis juhatajana. 1995–1999 oli ta juhataja AS-is Dirhami Sadam.
  • 23. veebruarist 1999 kuni 20. juulini 1999 oli Arder Väli Lääne maavanem. Selles ametis propageeris ta juba 1928. aastal välja pakutud ideed ehitada sild üle Haapsalu lahe Noarootsi ja Haapsalu linna vahele. Väli hinnangul seoks sild Noarootsi poolsaare linna külge ja tõstaks sealset asustustihedust. “Teine asi on veel, et Noarootsist saaks siis panna väikese praami üle Voosi kurgu Vormsisse käima,” soovitas Väli. “Vahemaa on seal väga lühike ja praam võiks käia täpselt nii tihedalt, kui parajasti autosid tuleb. Oledki kohe Vormsil ning ka selle hõredalt asustatud saare saaksime ehk uuesti koloniseeritud.”
  • 2005. aastal valis Haapsalu linnavolikogu V koosseis Väli linnavolikogu esimeheks. 2008. aastal kutsus Haapsalu linnavolikogu keskfraktsioon Arder Väli volikogu esimehe kohalt tagasi. Tagasikutsumise algatajad, Haapsalu keskerakondlaste juht Jaanus Karilaid ja Natalia Koropets tegid ettepaneku valida linnavolikogu uueks esimeheks Andreas Rahuvarm, kuna koalitsioonileppe kohaselt kuulus volikogu esimehe koht Keskerakonnale, Väli polnud aga enam ei Keskerakonna ega ka volikogu ühegi fraktsiooni liige.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Zanders
5 aastat tagasi

Ajakirjanik ei suutnud aduda sõna EPT

ajalugu
5 aastat tagasi

Aga aastad Haapsalu EPT juhina??