Urmas Sukles: põhimääruse saab vastu võtta ainult uus omavalitsus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Opositsioonipoliitikute turmtule alla sattunud Haapsalu linnapea Urmas Sukles rõhutas, et ei Haapsalu senisel ega ka Ridala valla volikogul pole pädevust uue, ühinenud omavalitsuse alusdokumentide koostamiseks.

Valimisliit Meie Inimesed ja volikogu Reformierakonna tiib süüdistavad Suur-Haapsalu võimuliitu ühinemislepingu kokkulepete rikkumises, kuna tegutsetakse ilma uue põhikirjata.

Merle Mäesalu, Heino Tamm ja Toivo Tomingas valimisliidust Meie Inimesed ning Lauri Luik Reformierakonnast on oma arvamuslugudes nimetanud tekkinud olukorda lohakuseks, küündimatuseks ja teerullipoliitikaks, millega sõidetakse üle Ridala elanike huvidest.

Sukles möönis, et ühinemislepingusse on sattunud juriidiline aps, mis jäi märkamata kõigil, kes ühinemislepinguga tegelesid, ja see tuleb nüüd parandada.

„Lugupeetud oponendid võiksid aru saada, et enne ühinemise jõustumist tegutsenud volikogudel ei olnud pädevust reguleerida oma haldusterritooriumilt väljuvaid küsimusi. Ehk teisisõnu – põhimäärus, strateegiad ja arengukavad on uue volikogu teha. Selleks, et uus volikogu saaks tegutsema hakata, on vaja paika panna esialgu Haapsalu linna põhimäärusest lähtuvad volikogu komisjonid, kinnitada linnavalitsus ning alustada põhimääruse ja ka arengukavade-strateegiate väljatöötamist ning need vastavalt seadustes kehtestatud tähtaegadele vastu võtta,“ teatas Sukles vastuseks kriitikale.

Haapsalu linnavolikogu esimees, keskerakondlane Jaanus Karilaid saatis täna hommikul välja eelnõu, millega sätestatakse, et kuni uue Haapsalu linna põhimääruse kehtestamiseni lähtutakse Haapsalu praegusest põhimäärusest.

Sukles ütles, et loodetavasti võetakse ühinemislepingu muudatus reedesel volikogul vastu. Novembri kuu jooksul esitatakse volinikele uue põhimääruse projekt, mis tuleb uuel volikogul vastu võtta hiljemalt kuue kuu jooksul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
haapsallane
6 aastat tagasi

Elementaarne loogikaviga Sukleselt (jällegi). Et ühinevad omavalitsused väidetavalt siis ei omanud õigust reguleerida tulevase omavalitsuse tegutsemist. Mille alusel siis ühinemisleping üldse kokku kirjutati, kus selles sisalduvateks plaanideks ja otsusteks mandaat võeti- hallooo?

valija 1
6 aastat tagasi

Suklesel võib ka õigus olla, aga mind paneb imestama see, et ühinemislepingule ja selle lisadele kirjutasid alla nii Sukles, Rammu ja Peetris. Mis aga keelas uue linna põhimääruse projekti koostamist tähtajaliselt 01.06.2017.a See oli piisavalt pikk aeg, et uue linna põhimääruse projekti koostamisse võinuks kaasata kogu laiapõhjalise Ridala-Haapsalu kogukonna. Ja eks senise Haapsalu linna põhimääruse puuduseks ongi see, et selle kaudu püüavad valitsejad hoida oma valijaid kaugel valitsemisest ja infosulus linnas toimuvast. Kui kõik oleks toiminud ühinemislepingu kohaselt, siis projekt võinuks tänaseks olla valmis kirjutatud, uuel volikogul jäänuks üle sellega tutvuda, teha vigade parandused ja siis anda takka. Seadusandja ei… Loe rohkem »

valija
6 aastat tagasi

Sukles, kui sa nii tark oled, siis miks sa ühinemislepingule allkirja andsid? Sundis sind keegi või tahtsid sellega võita odavat populaarsust?

Rain
6 aastat tagasi
Reply to  valija

Kas keegi on vastupidist väitnud ??? Tule taevas appi mis juttu ajab !!!