Läänemaa omavalitsused läbisid investorkoolituse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee



Valla- ja linnaametnikele korraldatud investorite ligitõmbamise koolituse lõpetanute seas oli läänlasi kõige rohkem.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja EASi investorteeninduse programmis osales Läänemaalt arenduskeskus ja 10 omavalitsust, kellest 8 said lõputunnistuse ning kanti Läänemaa sertifikaadile. “Selle tulemusega oleme Eestis esimeste seas,” ütles Läänemaa Arenduskeskuse projektijuht Cynne Põldäär.

Sama kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Martin Miido. “Läänemaalt oli kursuse läbitegijaid rohkem kui teistest maakondadest ja see ei olnud mingi formaalne kursus, tuli kõvasti pingutada,” ütles ta.

Tunnistuse said Taebla, Hanila, Lihula, Martna, Kullamaa, Oru ja Noarootsi vald ning Haapsalu linn, programmi läbisid ka Ridala ja Risti vald.

Programmil oli kaks peamist eesmärki: koondada ja ühtlustada info Eesti eri piirkondade investeerimisvõimalustest ning koolitada omavalitsustele välisinvesteeringute spetsialiste.

Programm koosnes kolmest osast. “Informatsioonistandardi osas tuli läbi viia põhjalik eneseanalüüs, leida võtmesektorid, koostada maakonna SWOT-analüüs, küsitleda ettevõtteid,” selgitas Põldäär.

SWOT-analüüs tähendab oma tugevuste ja nõrkuste ning võimaluste ja ohtude kirjapanemist. See võimaldab seada endale jõukohaseid eesmärke.

Teises, kinnisvarastandardi osas õppisid osalejad nägema investeeringuid asukohapõhiselt investori vaatenurgast.

Turundusstandardi osas tuli igal omavalitsusel koostada esitlus ühe kinnisvaraobjekti kohta ning vastata investorpäringule.

Kursuse läbinutele andis tunnistuse majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Ministri sõnul on välisinvesteeringud olnud läbi aegade üheks tähtsamaks Eesti majandusarengu mootoriks, kuid konkurents on riikide vahel karm. „Oleme välisinvesteeringute poolest 20 aastaga jõudsalt arenenud, kuid edasi liikumiseks tuleb meil investoritele läheneda juba teadlikumalt,“ ütles Parts. „Peame edendama koostööd ettevõtjate ja kohalike omavalitsuste vahel, suurendama lisandväärtust töötaja kohta ning looma perspektiivi majanduse kiiremaks kasvuks.“

Programmiga kogutud info – tööstuskinnisvara, energiahinnad, pakutavad minimaalsed ja maksimaalsed energiavõimsused, jäätmekäitlus, kohalikud maksud, olemasolev tööjõud jne – koondatakse avalikku andmebaasi ja tehakse tasuta kättesaadavaks kõikidele EASi lehel www.investinestonia.ee.

Programm „Investorteeninduse võimekuse tõstmine kohalikul tasandil“ algas 2010. aasta sügisel ning viidi ellu MKMi ja EASi koostöös. Koolitust rahastas Euroopa Sotsiaalfondi Tarkade Otsuste Fond.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments