Maavanem: maakonnaliinid on maavanema, mitte maanteeameti asi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääne maavanem kinnitas oma kirjas siseministeeriumile, et ainult maavanema ülesanne on maakonna tasakaalustatud areng, seepärast ei tohiks ühistranspordi korraldamine minna maanteeameti kätte.

Vastuses siseministeeriumi arupärimisele kirjutas maavanem Innar Mäesalu ühistranspordi korraldamise võimaliku üleandmise kohta maanteeametile, et see toob kaasa jäigalt ametkondliku suhtumise ja arvestamata võivad jääda läänlaste ning meie külaliste vajadused.

“Siinkohal on oluline lisada, et ainukene institutsioon, kellel lasub ülesanne tagada maakonna tasakaalustatud ja terviklik areng, on maavanem. Ülejäänud ametid ja asutused tegelevad valdkondade arendamise, s.h ühistranspordi tagamisega pelgalt oma asutusele seatud kohustuste ja ülesannete raames,” märgib Mäesalu. Seega on oluline jätta/anda ühistranspordi korraldamise ülesanne maakonnakesksele asutusele, kes käsitleb maakonda tervikuna ja tagab avaliku teenuse osutamise Läänemaa elanikele ning külalistele parimal võimalikul moel.”

Maavanem tõi Läänemaa ühistranspordi korralduse valukohtadena välja ebamugava ja aeganõudva ühenduse teiste maakonnakeskustega, kuid uute liinide avamise takistuseks ei ole mitte kehv seadusandlus, vaid riigieelarvest jagatava raha nappus.

Ühistranspordiseaduse kohaselt korraldab omavalitsus ühistransporti oma territooriumil. Juhul, kui bussiliin läbib kahte ja enamat omavalitsust, on tegemist maakonnaliiniga ja korraldajaks on maavalitsus.

Aga kui Läänemaale tõesti viiakse läbi haldusreform ja siia jääb üks või kaks omavalitsust, muutuvad paljud avalikud bussiliinid vallaliinideks ja nende korraldamise ning rahastamise peab tagama omavalitsus.

“Maavalitsus on seisukohal, et omavalitsuste ühinemise korral on oluline säilitada olemasolev maakonna avalike liinide võrk. Ühistranspordi korraldamine kõige üldisemas ja detailsemas mõttes peaks lähtuma maakonnakesksest asutustest, kes vastutab maakonna tasakaalustatud arengu eest,” seisab kirjas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maamees
12 aastat tagasi

To vastutab?
Kõlksutaja, ei enamat ajudes!!!

vastutab?
12 aastat tagasi

maakonna tasakaalustatud arengu eest – sõnakõlks , ei enamat