Edulugu: Paap Pihelgas – kutsehariduskeskusest Eesti parimaks baristaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Eero Kivikas
Foto: Eero Kivikas

25-aastane Paap Pihelgas omandas põhihariduse Ridala põhikoolis, mille lõpetamise järel alustas ta keskhariduse omandamist Haapsalu üldgümnaasiumis. Üldharidusõpingutest enam tõmbas noormeest aga töömaailm ning poolteise aasta järel gümnaasiumis otsustas Paap jätkata kokaeriala õpinguid tollases Taebla kutsekeskkoolis.

Huvi kelneritöö vastu avaldus juba põhikooli ajal

Üldõpingutest rohkem pakkus Paabule tõsist huvi kelneritöö. Juba 14-aastasena õnnestus tal saada töökoht Fra Mare restoranis, kuhu sõiduks tuli Parila noormehel varastel suvehommikutel võtta ette kümne kilomeetri pikkune rattasõit. Esimesteks töödeks oli laudade koristamine, peagi aga usaldati Paabu hooleks juba ka klientide teenindamine lauas.

Uued väljakutsed baarmenitöös

Kogemuste kasvades hakkas Paap pisitasa tegema tutvust baarmenitööga. Häid oskusi andis töötamine Haapsalu hotelli baaris kogenud baarmeni käe all. Heaks praktikaks oli ka Haapsalu kuursaali teenindusjuhi töö, mis oli noorele mehele esimeseks juhtimiskogemuseks. Täna oskab Paap sellele ajale tagasi vaadates hinnata, milliseid juhtimisvigu ta sel ajal tegi. Praegu on tema üheks motoks mõte, et „kõige parem juht on see, kes ise midagi ei tee“. Lahtiseletatuna oskab hea juht näha kõiki ettetulevaid olukordi ja oskab jagada tööd alluvate vahel nii, et kõik sujub probleemideta.

Edukad tulemused kutsevõistlustel

Uuemõisa kolinud Haapsalu kutsehariduskeskuses sai Paabu teenindusõpetajaks Reelika Eerik (praegu Eesti kelnerite ja ettekandjate liidu juhatuse liige), kes treenis ja valmistas Paapu ette ka vabariiklikeks võistlusteks. Lisaks koolis õpitavale peab Paap aga väga oluliseks teenindusalast kogemust, mida ta on omandanud erialase tööga. Et saada heaks teenindajaks, ei piisa ainult koolitundidest ja ettenähtud praktikatest – selleks pead ennast ise ka väga palju arendama.

Edu võistlustel algas juba teise kursuse kevadel, kui Paap saavutas vabariiklikel teenindajate kutsevõistlustel esikoha, ja jätkus sügisel, kui ta pärjati toidumessil aasta noorkelneriks. Samal aastal tuli ka suur tunnustus Euroopa hotelli- ja restoranikoolide ühenduse AEHT korraldatud võistlustel Iirimaal, kus Paap omandas toitlustus- ja teenindusalasel võistlusel “Food and Service” hõbemedali. 2007. aasta kevadel toimunud vabariiklikel kutsekoolide võistlustel Pärnus saavutas Paap koos õpingukaaslase Taavi Kuusikuga toiduvalmistamises III koha.

Kokapaberid annavad kelneritöös eelise

Toiduvalmistamise oskusi peab Paap kelnerile väga olulisteks – kokaharidus on andnud arusaamise, milline töö toimub tegelikult köögipoolel. Paabu arvates on Eestis väga palju häid kokki ja häid kelnereid, kuid sageli jääb puudulikuks köögi ja teenindussaali vaheline koostöö. Kokahariduse plussiks peab Paap ka oskust nautida ja hinnata head sööki.

Pärast kooli lõpetamist töötas Paap mõnda aega restoranis „ÖÖ“ ja sealt juba edasi „Balthasaris“, kus noorel kelneril oli vägagi palju õppida. Tuli oskus planeerida oma tööd ja aega ning pöörata tähelepanu kvaliteedi saavutamisele töös. Eeskujuks olid Eesti parimad sommeljeed, kes sel ajal „Balthasaris“ töötasid ning teeninduskunsti kõrgtaset näitasid.

Baristaoskused arenevad vaid sel alal töötades

Kelneritöös hakkas Paabule huvi pakkuma baristaamet ehk siis kohvi ja kohvijookide valmistamine. Esimeseks töökohaks baristana sai kohvik „Komeet“, kust ta poole aasta pärast juba Eesti meistrivõistlustele kätt proovima läks. Võistlustel osalemine andis hea kogemuse ning teadmise, kui palju tal sel alal veel õppida on. Lisaks meisterlikule kohviserveerimisoskusele peab baristal olema ka väga palju kohvialaseid teadmisi.

Peagi tuli Paabule pakkumine töötamiseks baristana “Gourmet Cofee’s”, kus ta ka praegu töötab. Iga päev toob uusi võimalusi katsetada, kuidas saavutada parimaid tulemusi kohvi valmistamisel ja serveerimisel.

Paabu arvates võrdub väga hea barista töö väga hea teenindaja ja väga hea sommeljee tööga. Tähtis pole, mida sa teed, vaid et teeksid seda pühendunult. Ise hindab noormees, et ta on oma noore elu kümne tööaasta jooksul need etapid kõik juba läbinud. 2011. aaasta kevadel toimunud Eesti baristade meistrivõistlustel saavutas Paap Pihelgas meistritiitli ja osales ka Euroopa meistrivõistlustel. Euroopa võistlustel osalemine andis hea võrdlusmomendi enda oskustega ning avardas silmaringi veelgi.

Mis edasi?

Paabu südamesooviks on Eesti kohvikultuuri arendamine, eestlaste harimine sel alal. Oma töökohas “Gourmet Cofee’s” on Paabust saanud peabarista, kelle ülesandeks on kohvi ja kohvijookide hindamine ning kvaliteedi tõstmine. Kvaliteedis allahindlust teha ei tohi – iga kliendile pakutav kohv peab olema parim.

Oma töös peab Paap oluliseks kolleegi lausutud sõnu: „Niikaua, kui sa saad aru, et oled rumal, toimub areng. Kui arvad, et tead kõike, siis toimub tagasiminek.“ Need sõnad ei ole Paabu jaoks lihtsalt kuiv tarkus, vaid õpetus, milles on palju mahlakat sisu.

Aile Nõupuu,
HKHK arendusdirektor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments