Läänemaa keskmine brutokuupalk oli esimeses kvartalis 1446 eurot

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk 2024. aasta esimeses kvartalis 1894 eurot, mis on 8,8protsenti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal, Läänemaal oli brutopalk 1446 eurot ehk 6,8 protsenti kõrgem kui aasta eest.

Kõrgeim brutokuupalk oli esimeses kvartalis Tallinnas (2247 eurot), järgnesid Harju maakond (sh Tallinn), kus see oli 2139 eurot ja Tartu maakond (1888 eurot). Madalaim kuupalk oli aga Valga (1376 eurot) ja Saare maakonnas (1430 eurot). Kõige rohkem tõusid palgad võrreldes aastataguse ajaga Hiiu maakonnas (12,1%) ja Ida-Viru maakonnas (12%). Võrreldes eelmise aastaga jäi palgatõus kõige tagasihoidlikumaks Lääne (6,8%) ja Rapla maakonnas (7,1%).

Statistikaameti analüütiku Liina Kuusiku sõnul oli keskmine brutokuupalk esimeses kvartalis kõrgeim info ja side (3393 eurot), finants- ja kindlustustegevuse (3114 eurot) ning avaliku halduse, riigikaitse ja kohustusliku sotsiaalkindlustuse (2517 eurot) tegevusaladel. „Enim kasvas keskmine brutokuupalk tervishoiu ja sotsiaalhoolekande (16,7%) ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi (13,7%) tegevusaladel,“ tõi Kuusik välja.

Madalaim kuupalk oli aga majutuses ja toitlustuses (1217 eurot), muudes teenindavates tegevustes (1258 eurot) ning kinnisvaraalases tegevuses (1322 eurot).

Mediaanpalk ehk palganäitaja, millest väiksemat ja suuremat palka teenib võrdselt sama palju töötajaid, oli 2024. aasta esimeses kvartalis 1553 eurot, aasta varem 1424 eurot, Läänemaal oli tänavu mediaanpalk 1270 eurot, aasta eest 1201 eurot.

Kõrgeim mediaanpalk oli info ja side (2873 eurot) ning finants- ja kindlustustegevuse (2555 eurot) tegevusaladel, madalaim kinnisvaraalase (917 eurot) ja muude teenindavate tegevuste (984 eurot) tegevusaladel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Absurdistan
24 päeva tagasi

Keskmine ei ole adekvaatne number. Mina ületan selle mitu korda, mida tähendab see tavainimesele?

kui
26 päeva tagasi

töö on võrdne kas valgas või või tallinas, tuleb palgad ühtlustada, kuhu vaatab töökaitse inspektsioon kui töötajaid palgaga ahistatakse, mida ootab õiguskantsler

Aul
25 päeva tagasi
Reply to  kui

Töö pole võrdne kahjuks Valgas ja Tallinnas.

Kahju sellise arvamuse pärast
25 päeva tagasi
Reply to  Aul

Annaks jumal Sulle seda omal nahal kogeda: täna on just reede ja et Sul õhtul WC ummistuks ja naaber ülevalt laseb vee peale. Siis võid elada kas või Londonis Tokios või New Yorgis. Uugametsast rääkimata. Palvetan, et see juhtuks.

To Aul
25 päeva tagasi
Reply to  Aul

Miks sama töö, aga erinevas Eesti piirkonnas võrdne ei ole? Vanasti põhjendati väljaspool Harjumaad makstavaid madalaid palkasid sellega, et elu maal olevat odavam kui linnas. Praegu on suisa vastupidi; kodukulud on maal kaks korda kõrgemad ja ka toit on kallim, sest osades piirkondades on ainult üks pood ja ostad sellise hinnaga nagu on. Konkurentsi pole.

seikspiir
25 päeva tagasi
Reply to  kui

Zürichis ka võrdne töö, keskmine palk aga 7000 euri. Tuleks ühtlustada!