Turvalepa kandi rahvas valmistub turbasõjaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Turvalepa turbaraba koosolek Taebla vallamajas. Foto: Urmas Lauri

Turvalepa turbaraba koosolek Taebla vallamajas. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula volikogu pole Turvalepa turbarabas kaevanduse alustamise suhtes veel seisukohta võtnud, kuid külarahvas on oma õiguste kaitsmiseks valmis ka kohtusse minema.

OÜ Eesti Killustik on esitanud keskkonnaloa taotluse Turvalepa turbatootmisalal turbakaevandamise uuesti alustamiseks. Järgmisel neljapäeval, 18. aprillil hakkab Lääne-Nigula volikogu ilmselt otsustama, milline hinnang sellele taotlusele antakse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
seeon
20 päeva tagasi

nagu mingi esimese öö seadus, kõik võõrad, kel soovi rikastuda, võivad rahulikult meie aia taga tegutseda, kohalik ei või aga oma hoovis isegi põõsaid kärpida

Oehh
21 päeva tagasi

Iga asja vastu ollakse. Pole teemat vist, mis ilma vastuseisuta kenasti sujuks. Nüüd jälle kohtusse jne.

Oehh
20 päeva tagasi
Reply to  Oehh

Kes neid mässe organiseerib siin vabariigis? Kahtlaselt sama muster juba tekkimas.

Teadja
20 päeva tagasi
Reply to  Oehh

Eks ikka EKRE ja Prigožin, kindel.

Aihh!
20 päeva tagasi
Reply to  Oehh

Iga asja vastu ei olda, ollakse selle vastu et joogivett enam pole ja peab seda hakkama poest ostma.

Napak
17 päeva tagasi
Reply to  Oehh

Oma elukeskkonda tulebki kaitsta.

jobu
21 päeva tagasi

Piiterkastlimunapea lausus kuldsesd sõnad, – Reformierakondlane Peeter : maal elamine on loodusele kahjulik ja inimestelt tuleb autod käest ära maksustada

Napak
17 päeva tagasi
Reply to  jobu

Et tuleb vaimselt terveid inimesi karistada selle eest, et nad pole endasugused nõrgamõistuslikud.

En.
21 päeva tagasi

Sõda, jälle sõda… Seekord kohalik. Aga täheldan juba pikemat aega, et “Lääne Elu” ei käsitle enam Eesti hädade poliitilisi põhjusi nagu 1980-te lõpus vaid lokaalseid ‘majavalitsuse probleeme’. Tegelikult algab Metskülade, Salajõgede, Piirsalude ja Turvalepade pigistamine juba Toompealt, kus võimu, nii üleriigilist kui kohalikku, püütakse rahvalt iga hinna eest võõrandada (valimismustkunsti ja haldusreformiga). Lääne-Nigula vald näib seni ühtehoidev erand, kus on seistud oma elanike eest (Enefit Green saadeti esiti puu otsa). Aga üldiselt – Eesti inimesi lollitatakse nagu kolmeaastasi lapsi. Tõe ja vale piir on nii hägune, et valetajad ise ka unustavad, kus-mida-kellele hämasid. Formaalse loodushoiu sildi all käib sihuke lagastamine… Loe rohkem »

muidugi
20 päeva tagasi
Reply to  En.

noh, Reform on EKRE mündi teine pool. Olulist vahet ei ole, kumb peal on. Ja üldse- ei ole sellist parteid, kes odavat populaarsust ei otsiks. Populism ruulib.

En.
20 päeva tagasi
Reply to  muidugi

EKRE ja Refi populaarsus on hetkel võrdne (18-19%), mis jätab tõesti mulje, et tegu on sama mündi eri pooltega. Aga millal on EKRE valetanud? Varade/valimistega susserdanud? Rahvast otsustamisõigusest eemale hoidnud? Ma pole siiani aru saanud, milles seisnes Kert Kingo ‘hirmus vale’, kui ta kord ministriametist tagandati. Ent Kallas valetab juba 3 aastat irvitades kogu rahvale näkku, teostab Refi tagatubade plaane põhiseadust ja häid tavasid eirates ning peaprokurör ei käristagi ahastusest riideid lõhki? Olukord riigis on nii halb, et EKRE väärtushinnangute nüansid pole peavoolumeediale seni üldse huvi pakkunud. Selge, et Eesti elektrivarustust ei tohi jõhkralt likvideerida nagu teeb ‘liberaalne’ ühispartei. Selge,… Loe rohkem »

Napak
17 päeva tagasi
Reply to  En.

Ei, see on turba erioperatsioon.

Mari
21 päeva tagasi

Nii nüüd tõstavad kõik käe need kes seni teadsid midagi vanast Turvalepa turbatootmisalast. Ilmselt teadsid vaid need kel oli huvi sinna vaikselt prügi sokutada, ülejäänutel polnud aimugi, et mingi “tohutu” (risustatud) veereservuaar-turbaala seal asus.Ja nüüd kisage edasi kui halb kõik olema saab kui vähegi ettevõtlusega tegeletakse.

anonüümne
21 päeva tagasi
Reply to  Mari

Paluks Marilt natuke põhjalikumat seletust.

Pamp
20 päeva tagasi
Reply to  anonüümne

Pole mõtet poolemeelsega dialoogi astuda ….Harku vanasõna .

Prigul
20 päeva tagasi
Reply to  Pamp

Poolemeelne on siis see,kes muud ei näe kui raha,ja rahaneelude rahuldamise himus astuks kõigest üle.Raha ei haise??

Raba naaber
20 päeva tagasi
Reply to  Mari

Kulla Mari! Palun süvene teemasse enne kui siin lahmima hakkad! Raba on aastakümneid eelmisest kaevandamisest looduslikult taastunud ilus seene ja marjamets, mis on koduks paljudele lindudele-loomadele ja mitmesugustele looduskaitse all olevatele taimedele. See kõik rikutakse, samuti ümberkaudsete inimeste joogivesi.
KASU sellest kaevandamisest (ettevõtlusega tegelemisest) saavad kaevandajad turvast välismaale müües. Kohalikele inimestele jääb vaid lagastatud loodus ja tühjad kaevud.
Palun põhjenda, miks peaks sellist olukorda tahtma?

Nii!
20 päeva tagasi
Reply to  Mari

Nüüd kohe nimed siia kirja, kes on sinna rabasse aastate jooksul mingit prügi viinud?

Nimetu
21 päeva tagasi

Isegi kui S-Lähtrus muutuks vesi roostekarva,mis võib juhtuda,siis vett saab ju poestki osta või?

Absurd
21 päeva tagasi

Tuuleveskitega sõdida?Pärast Salajõed,nägite?On raha kinni maksta ja mõjuvõimsad isikud külas.

kelle
21 päeva tagasi

käes on eestis võim, igatahes mitte rahvakäes, vaid suure taskuga ametnike käes

Anonüümne
21 päeva tagasi
Reply to  kelle

On ikka võimu jõukatel kohalikel ka,neid on–eriti kui kuulutakse mõnda erakonda.Kehtivad teised reeglid,kui tavakodanikul,kohalik politsei teeb mööndusi jne.,asjad kulgevad kohtus soodsamalt,nii et asjad edenevad.

Eesti riigis
20 päeva tagasi
Reply to  Anonüümne

ei ole kellelgi keelatud jõukaks saada või äkki ongi mingi seadus…?!

Hi-hii
20 päeva tagasi
Reply to  Eesti riigis

Keegi tundis end puudutatuna?Kõik lihtsalt ei soovi hangeldada,kokku kraapida,kasutada tutvusi ning polltilisi tuuli ära ,et oma võimu kindlustada sel viisil,et ,,kel raha,sel võim,, ,kuuluda kuhugi ,,võimsate-kuulsate,, kampa,samuti võidelda töö kõrvalt positsiooni eest,kui on loomingulisemaidki asju teha.