Laura Danilas: ei kunagi enam üksi

Laura Danilas, NATO küberkaitsekeskuse praktikant

Laura Danilas, NATO küberkaitsekeskuse praktikant

4. aprillil möödus NATO ehk Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni asutamisest 75 aastat. Sellest 20 aastat on ka Eesti olnud osa maailma suurimast sõjalis-poliitilisest alliansist.

Praeguses pingelises geopoliitilises olukorras ei kujuta me ettegi, milline näeks välja elu, kui Eesti poleks 2004. aastal NATOga liitunud. Õigemini – selle peale ei taha keegi isegi mitte mõelda.

Eesti astus NATO liikmeks alliansi ajaloo suurima laienemise ajal, kus meiega ühel ajal ühinesid organisatsiooniga veel kuus riiki. Läti, Leedu, Slovakkia, Sloveenia, Bulgaaria, Rumeenia ning Eesti samaaegne liitumine NATOga tähistas oma olemuselt Venemaa mõjupiirkonnas olevate postsovetlike riikide läänestumist. Seda saab lugeda NATO ajaloo üheks olulisemaks strateegiliseks võiduks kuni Soome ja Rootsi hiljutise liitumiseni.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kes...
20 päeva tagasi

…ise hakkama ei saa pole ka partnerina suurem asi.

punamütsike
21 päeva tagasi

ära usu hundi juttu