Palivere lükkas koolide ühendamise eelnõu tagasi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Palivere osavallakogu liige Ago Vimm ei mõista, miks liidetakse suurem kool pisemaga, mitte vastupidi. Foto: Kaire Reiljan

Palivere osavallakogu liige Ago Vimm ei mõista, miks liidetakse suurem kool pisemaga, mitte vastupidi. Foto: Kaire Reiljan

Kui Lääne-Nigula haridusjuht Solveig Edasi oli koolide ühendamise eelnõu kolmapäeval osavallakogule tutvustanud, hääletasid volinikud selle seitsmekesi üksmeelselt maha.

„Me ei saa aru, miks on liitmine sellises järjekorras. Me ei saa aru, miks tehakse seda meie jaoks ebaloogiliselt,“ ütles Palivere osavallakogu esimees Risto Roomet neljapäeval osavallakogu istungil. Eelnõu järgi liidetakse saja õpilasega Palivere kool palju pisema Martna kooliga. Roomet märkis, et sellisel viisil koolide ühendamine ei anna ühtegi senti rahalist kokkuhoidu ega lahenda mitte ühtegi probleemi. „Teie ainuke argument on Erasmuse projekt. Meie ei ole sellega absoluutselt nõus,“ märkis Roomet istungil.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koolipapa
1 kuu tagasi

Koolide arengutega tegelevad mingid poliitbroilerid,asjatundmatud jorsid.

Kogu hariduse andmine Eestis
1 kuu tagasi

tuleks omavalitsuste suva alt ära võtta ja jätta riigi hallata. Hariduse tase oleks sel juhul ühtlane üle riigi, ei oleks omavalitsuste kaupa erinev. Praegu iga vald hoiab ja kiidab oma kooli, kool kiidab valda ja kannatajaks on õpilased.

Pohlad
1 kuu tagasi

Täiesti nõus. Siis Riik vaatab oma tellitud exeli tabeleid, mitte neid valdade enda loodud ilukirjandust mida hetkel osavaldadele ja hoolekogule tutvustatakse.

Lapsevanem
1 kuu tagasi

Vahet ju pole, mis on kooli nimi, vaja on anda head haridust. Juriidiliselt võiks olla Lääne-Nigula kool ja asi aetud. Üks direktor ja igas koolis õppealajuht. Siis saame rääkida heast haridusasutusest. Täna saab Martna ja Palivere koolist Haapsalu gümnaasiumi vaid mõni õpilane. Kullamaale keegi minna ei taha, sest ülikooli sealt ei saa. Lapsepõlve pikendamise kool, valla raha eest, pm suurte lasteaed. Kokkuhoid oleks 7 direktori palk ja ca 20000 kuus ja 240000 aastas. Lääne-Nigula koolid a koolide nimed Oru, Palivere, Martna, Kullamaa, Risti ja Taebla. Nõva pannakse järgmine volikogu nagunii kinna ja Noarootsis pole koolimajagi enam vallal. See on Gümnaasiumi… Loe rohkem »

Kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  Lapsevanem

Tuleb kulude kokkuhoiu nimel tegutseda, mitte selliseid tilulilu liitmise, mis pigem kahjustavad. Liitu kõik korraga Lääne-Nigula põhikooliks ja lõpetage maksumaksja rahadega laste vedamine teise kooli piirkonnast. Kui keegi soovib teise koolis käia oma kodu kooli asemel siis tehku seda oma kulu ja kirjadega. Ja suunaks see raha personali.

Lollidemaa
1 kuu tagasi
Reply to  Kodanik

Haridus tegutsegu ”kulude kokkuhoiu nimel” – braavo, missugune geniaalne rohelise tuleviku paradiisi idee!

Pohlad
1 kuu tagasi
Reply to  Lollidemaa

Mis siin valesti öeldud on? just nimelt tööta laristamise vastu, kui midagi ei muutu ärgu tegelegu pseodo asjadega. Kui leiad kohti kus on kulud arulagedad ja neid kokku tõmbad saad sama raha panna kasvõi õpetajate palkadeks.

Kerttu
1 kuu tagasi

Kas laua otsas on koha sisse võtnud valitsuse esindaja selle väärastunud ‘Kaitsetahe’ kirjaga?

kaporatuur
1 kuu tagasi
Reply to  Kerttu

See on inimeste hirmutamiseks ja näitamaks, et me kontrollime teid kõiki.

Paliverest
1 kuu tagasi

Paliveres on kooliharidust antud alates 1860.aastast, seega juba 164 aastat.
Praegune Palivere alev on arenev, siin on palju noori, seega ka lapsi. Milleks on vaja meie oma traditsioonidega ja hästi toimiv kool üldse liita ja veel logistiliselt nii kõrvalasuva kooliga? Põhjendused liitmiseks on enam kui ebaloogilised, et mitte öelda jaburad!
Väide et siis saavad õpetajad paremini koostööd teha, ei päde.
Jõudu-jaksu tublile Palivere osavalla volikogule selles võitluses!

Maainimene
1 kuu tagasi

MARTNA on ju täiesti perseauk

Kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  Maainimene

Aga mõnele inimesele meeldibki sellises p… augus elada. Hea rahulik linna kärast eemal.
Maa elu suretatakse oma reformidega välja.

Maainimene
1 kuu tagasi
Reply to  Maainimene

No aga ela siis seal perseaugus mille nimi on Martna…
aga meid jäta rahule…

Kodanik
1 kuu tagasi
Reply to  Maainimene

Vali sõnu.

Maainimene
1 kuu tagasi
Reply to  Kodanik

Valingi sõnu…otsisin tükk aega Martna pasjooloki kohta sobivat maakeeles väljendit…
Perseauk on igati okei

Juss
1 kuu tagasi

Uus koolimaja Martnasse, kellele? Asula vaikselt hääbub.
Paliveres tuleb uusi elanikke juurde, töökohti on. Logistiliselt on asula väga heas kohas.

Koolimaja ehitaja....
1 kuu tagasi

Mis te arvate ,et kui oleks vastupidine liitmine plaanis olnud, et siis oleks Martna kooli ehitusest juttu olnud ja omafinantseeringu tagamine otsustatud v… se on pikalt ettemõeldud strateegia Tugevate Kogukondade poolt. Ja lihtsalt lollitati jälle üks osa koalitsiooni liikmeid ära . Se oli ka ainuke põhjus miks nõustus tänane vallavanem üldse Riisalu tooli üle võtma .Se et te Riisalu minema saatsite kõik koalitsiooni kuulujad oma tarkusega ,nüüd ongi peeglisse vaatamise koht ja tagajärgede maitsmise aeg !!

Õpi lugema!
1 kuu tagasi

Kus on kirjas, et Martnasse uus koolimaja ehitatakse?
Kui ehitataks, siis 2 miljoniga (valla osalus+ taotletud summa) saab tehtud või?

Noo
1 kuu tagasi
Reply to  Õpi lugema!

Ei loe ka mina välja, et Martnasse uue kooli ehitust.

Ahto
1 kuu tagasi

Riisalu ei tasu küll taga nutta. Tema unistus oli osavaldade kaotamine.
Palivere ja Martna kooli liitmiseks ei olegi ühtegi loogilist põhjendust. Vabandage väga,õppekvaliteedi parandamine ei ole tõsiseltvõetav argument. Kindlasti ei aita sellele kaasa õpetajate kihutamine kahe koolimaja vahet.
Tundub,et keegi vajab lihtsalt töökohta. Eriti ei räägita sellest,aga ühendkooli direktor nõuab juhiabi ja haridustehnoloogi koha loomist. Raha aga juurde ei anta. Seega, loodavate ametikohtade loomiseks on vaja praeguste töötajate palka vähendada.

Noo
1 kuu tagasi
Reply to  Ahto

Pigem annab ühendamine paljudele õpetajatele täis koormust. Jah ja mõni õpetaja kaotab töö.

Ahto
1 kuu tagasi
Reply to  Noo

Nõustun,mõningane loogika selles on. Kui meenutada aga õpetajate streiki,siis üks valusamaid teemasid,peale palganõudmise,oli just liiga suur koormus.

Noo
1 kuu tagasi
Reply to  Ahto

Nõus. Jah on suur koormus reaal ainetel, aga on aineid kus koormus vaid pool.

Pohlad
1 kuu tagasi
Reply to  Noo

See ongi selle häda, et töö kaotavad oma ala spetsialistid kes annavad lisandväärtust koolile ja võetakse nende asemel juhtkonda inimesi juurde, kes ei anna mingit lisaväärtust. Saaks aru kui vähendatakse arvu ja lisatakse see summa teistele õpetajatele siis oleks sellel mingisugunegi jume. Poliitbroilerite jõugu suurendamine käib igas valdkonnas.

En.
1 kuu tagasi
Reply to  Ahto

Riisalut mainiti jah asjatult. Sel tegelasel pole pistmist ei Palivere ega Martnaga. Hull haldusreform tuleb tagasi pöörata, normaalmõõdus vallad taastada. Vald on siis, kui vallavanem on omainimene ja vallamaja hobusega pooletunnise sõidu kaugusel.

Noo
1 kuu tagasi
Reply to  En.

Arvan, et see rong läinud. Seda ebast haldusreformi tagasi enam ei pööra.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Ahto

Kuidas te kujutate ette kellegi olemasoleva töötaja palga vähendamist?

Pohlad
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Sellepärast ülevalpool ongi mainitud, et mitte vähendamine vaid pigem jääb keegi kohast ilma.