Ministeerium ootab Lääneranna selgitusi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihula uus koolimaja peaks mahutama 300 last. Foto: eskiis

Lihula uus koolimaja peaks mahutama 300 last. Foto: eskiis

Haridus- ja teadusministeerium ootab Lääneranna vallavalitsuse selgitusi, kuidas kavatseb kohalik omavalitsus Lihula kooli ehitamist rahastada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
103 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
1 kuu tagasi

Kusagil plakateid maha rebida pole vaja? Mulle hakkas päris meeldima.

Sie sprechen in Padenorm
1 kuu tagasi

Jepil, Juhheil, Hmmil, Huvitaval ja IRWil on tugevaid ühisjooni Eesti NSV Ülemnõukogu “Kommunistliku fraktsiooniga”. Sisutühi poleemitsemine ehk pidev joba, praegu: miks keegi midagi ei tee, kas saavad hakkama, “mure” laste pärast – siidkindad. Küsimuseks jääb, kas “fraktsiooni” näol on tegu armandreinmaalastega või niisama “tähelepanelike seltsimeestega” või üksiküritajatega?

Kestvad Kiiduavaldused
1 kuu tagasi

Hurraa! Ura! Hollarii! Juhhei! Ahoi! Jee! Jipii! Juh-huu! Hopsti! Hõissa! Bravo! Vivat! Über alles! Alle-aa! Halleluuja! Proosit!

On...
1 kuu tagasi

… tõesti inimesi, kelle puhul kõik maailmas seostub ENSV Kommunistliku fraktsiooniga. Delfi kommentaariumis on neid tigedaid pensionäre kõik artiklialused täis.

Kestvad Kiiduavaldused
1 kuu tagasi
Reply to  On...

On! Tõesti on! Kõik kohad täis! Juhhei!

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  On...

On küll, Lobja kirjutab seal ka, et ettevõte on kustutatud ja koolitusluba puudub. Mujal ta sõna võtta ei julge, sest seal nõutakse identifitseerimist.

Seda ma ei usu...
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

… et valla Aukodanik Number Kolm oma nime häbeneb.

Naima Lörts
1 kuu tagasi

Mina ka ei usu.

maaelanik
1 kuu tagasi

Kui Lihula soovib endale seda aukodanikku, andku minna…ülejäänud vald ei tea tema aust midagi, ning ärgu sidugu ja ehtigu ennast teiste piirkondade ja võõraste sulgedega.

Funktionaalne lugemisoskus
1 kuu tagasi
Reply to  On...

On…, millist kommentaari siin kommenteerite?

Kont
1 kuu tagasi

Imelik on see, et kui siin kirjutatakse, et koolil luba ei ole ja ei tea mida veel. Õppetöö jutoimub, tuba on soe, sisse lastakse, elekter on, lapsed soovivad õppida. Kui vald nii võimas, siis võtke võtmed, keerake vool välja ja ongi konkreetne lõpp. Aga nad on arad ja ei julge või ei oska kuidagi seda asja lahendada.

Jep
1 kuu tagasi
Reply to  Kont

Vald on tõesti siidkinnastes tegutsenud. Oleks aeg avaldus proksi esitada ja ka küsimus selle hoone kasutamisest päevakorda võtta

Napak
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

Ära vahuta ja tegele asjadega, millest sa võimeline oled aru saama.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

Prokuratuur tegeleb kriminaalasjadega. Millise kriminaalasjaga oleks antud juhul tegemist?

Metsaküla elanik
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Hoone omavoliline hõivamine

Massu, Varbla, Oidrema ja Lihula elanikud
1 kuu tagasi

Mõtle veel, kes kus

Mati Põdra
1 kuu tagasi

Puudub vastavasisuline kohtuotsus, vald pole isegi avaldust teinud, et keegi nende hoonesse sisse tunginud oleks.

Endel Lepp
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Omavoliline sissetung eravaldustesse on Läänerannas nii tavaline asi, et selle kohta ei pea eraldi avaldust tegemagi.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Endel Lepp

Omavoliline teistele kuuluvate asjade äravõtmine samuti.

Hapule
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

Siis nad ei oleks mingitki moodi kohalik omavalitsus.

Kummikindais...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

…kätepaarid…

Napak
1 kuu tagasi
Reply to  Kont

Sina ässitaja katsu alustuseks püksid naise jalast enda jalga saada, mitte ära halise siin.

No
1 kuu tagasi

Hetkel on artikkel Lihula kooli ehituse rahastamises, aga ikka jääb siin Metsküla ette. Jääb siin kommentaariumis juba tunne, et siis kõiges on süüdi teised, et raha ei ole.

Võta...
1 kuu tagasi

…lahti EHIS ja tuvasta sealt see et tegevusluba pole. Annan 1000€ sulle.
Tõsiselt arvad, et EHIS, ehk infosüsteem mille pidajaks on HM, ei tea kas koolil on tegevusluba või ei?

Jep
1 kuu tagasi
Reply to  Võta...

Seal seisab tegevusluba ,mis on väljastatud vallale. Vald on selle kooli sulgenud kõigi reeglite kohaselt( seda on ka kohus tuvastanud) Järelikult ei saa vanas koolihoones tegutseval grupeeringul olla tegevusluba. On küll moodustatud uus mtü , aga sellel tegevusload puuduvad

Vahet...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

…ei ole, koolitusluba saab kehtetuks tunnistada ainult vastava valdkonna minister. Seda ta teinud ei ole. Haridusjärelevalvelt teostab samuti HM ja mitte KOV, seega ei ole KOV’il koolituslubadega mingit pistmist – kaevaku HM kohtusse, kui nii kõvad mehed on – siis on kindel et ka olemasoleva remondiks enam raha ei saa.

Seega on luba kehtiv ja kuniks kõik kohtuastmed läbi on käidud eksisteerib kool selles õigusvaakumis edasi. Kui seda vaakumit ei oleks – oleks see maja ammu maha müüdud ja lapsed välja pekstud sealt. Seda teab volikogu esimees väga hästi. Võta sina ka see teadmiseks ja ära soiu siin.

Jep
1 kuu tagasi
Reply to  Vahet...

No mõni võiks end veidi harida. Seda et see koolitusluba ei kehti on möönnud ka selle kooli endine direktor. Hminister ei saa suvaliselt keelduda loa tühistamisest, aga siiani on ta seda seadusi eirates teinud. Vallal pole eriti sooja ega külma sellest, kuna luba saab kasutada ainult VALD ja seda ainult METSKÜLA ALGKOOLI pidamiseks 2 s astmes . De jure sellist asutust enam ei eksisteeri ja teised subjektid seda kasutada ei saa. Ko kinnistu müügiga pole probleeme – kov võib selle vabalt maha müüa ja isegi ajutist kaitset sinna oleks raske saada. Sest kui isegi peaks valda kohustama kooli taasavama ,… Loe rohkem »

Hapule
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

Väga hea, siis Metsküla algkooli väärtust koolitusluba ei mõjuta!

Krdi...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

…koomik! Haridusminister saab keelduda koolitusloa tühistamisest ja on seda ka teinud, kas seadusi eirates või mitte pole üldse oluline, nagu öeldud on tegemist õigusvaakumiga. Kaeba kohtusse minister kui tahad. KOV ei saa sundida kuidagi HM’i ilma õiguskaitseorganite abita seadust järgima, sest see, kas seadust on rikutud või mitte pole üheselt tuvastatav. KOV pole seadusandlikkus mõistes mitte keegi HM’ile, et teda kohustada millekski – suund on ülalt alla. Mõni selline geniaalne nagu praegused võiksid sellest loogikast lähtudes ja valla rahaliste vahendite puudumisel omaalgatuslikult üldse kõik koolid vallas sulgeda ja ministeeriumil ei jää muud üle kui alluda ja koolitusload tühistada? Mis maailmas… Loe rohkem »

Lisaks...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

…sellel on olemas selline asi Põhiseadsues nagu õiguspärane ootus. Kui vanemad valimiskastide juurde asusid ja oma lapsed Metsküla kooli, mis on Lääneranna valla poolt avatud kool, mis tegutseb kehtiva koolitusloa alusel, siis lähtub antud lapsevanem õiguspärase ootuse ja usalduskaitse põhimõttest. Õiguspärase ootuse põhimõtte kohaselt peab igaühel olema võimalus kujundada oma elu mõistlikus ootuses, et õiguskorraga talle antud õigused ja pandud kohustused püsivad stabiilsetena ega muutu rabavalt isikule ebasoodsas suunas. Usalduse kaitse põhimõte nõuab halduse üksikaktide põhimõttelist püsimajäämist ja nende muutmisel arvestamist sellega, kas isik on haldusakti õiguspärasust ja kehtivust usaldades muutnud oma elukorraldust või kasutanud ära haldusakti alusel saadud rahasumma.… Loe rohkem »

Jep
1 kuu tagasi
Reply to  Lisaks...

Mati võiks kohtuotsuse läbi lugeda mitte siin kelbast loopida

Lisaks...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

…kinnitan, et Hr. Mati ei tea sellest siin kirja pandust midagi.
Ilmselt ei oska Mati ka HTML tag’e kasutada, see võiks ometi arusaadav olla. Kuigi see on sama kelbas sulle nagu õigustatud ootus või süütuse presumptsion.
Enne kui kedagi kividega surnuks loopima hakkate võiks ikka enne veenduda, kas loobitav on ikka see, kelle süüdi mõistate. Sul pole aimu ka kes ma olen.

"Sul pole aimu ka kes ma olen."
1 kuu tagasi
Reply to  Lisaks...

Halb sõnastus, väga halb sõnastus. Seda me teame, et Imelik siin aliaseid ei kasuta…

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Lisaks...

Müni tambib ikka seda vana mantrat, kuigi kohus kogu selle kupatuse jõepõhja lasi

Ütles...
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

…Hmm ja vaatas Shawshanki Redemptioni edasi!

Hääl jõepõhjast
1 kuu tagasi
Reply to  Ütles...

Mull-mull-mull-väiksed kalad, kus on teie väiksed jalad? Mis te nalja heidate ja vana mantrat peidate?

Õiguspärane ootus...
1 kuu tagasi
Reply to  Lisaks...

…võib ju olla, aga kui ikka vallavanem kaaskonnaga õuele marsib ja vägisi ilusaks tegema hakkab, siis hüüa appi või ära hüüa – ära teevad. Hästi ilusaks, nagu hobuse.

Kapiinimene
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

Jep, kuidas teil küll endal paha ei hakka haridusest, seadustest, nende eiramisest, kooli kinnistu müümisest ja tapeedi väärtusest siin sõna võttes? Teie kirjutatut lugeda on küll pisut paha.

Arvata võib...
1 kuu tagasi
Reply to  Kapiinimene

…et Jep on armastusega nii paksult üle külvatud, et Lääneranna rahva nurinad-urinad lihtsalt ei kosta ta kõrvu läbi selle müratõkke- armastusekihi.

Jep
1 kuu tagasi
Reply to  Kapiinimene

Erinevalt utopistidest olen realist. Olen kogu aeg olnud tobedate rahapõletamiste vastu – nn hariduses tohutu rahapõletus , riigiametite suurus ja megapalgad , haapsalu raudtee,saaremaa sild, suursaarte lennuliiklus jne. jne…..

No...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

…aga Jep, see kõik viitab sellele, et su väärtushinnangud on lihtsalt materiaalsed ja kogu su väärtuste süsteem on selline, mis ei võimaldagi teatud asjadest aru saada. Et siis Metsküla algkool on utoopiana eksisteerinud terve taasiseseisvumisjärgse aja? See ei ole reaale vaid on utoopia? Samas uue koolimaja ehitus 10 miljoni eest, 10 miljoni, mida ei ole, ja mis kahekordistab valla laenukoormuse ning sunnib hulga seniseid investeeringuid prügikasti viskama – mitmete olemasolevate ja täiesti koolihoonete näol on sinu arust realistlik? Realistlik ja rentaabel? Tead mis kvaliteetse hariduse suurim eelis on, isegi kui see palju maksab? See, et haritud inimesel on elus hiljem… Loe rohkem »

Meetmespetsialist Tipptops
1 kuu tagasi
Reply to  No...

Nüüd ma ei mõista… Mulle on realismi ja rentaablusteooria mikrokraadi-koolitustel õpetatud, et kui raha on saadud, siis see on suur pluss, mille tagant väikesed miinused välja ei paista. Ja see suur pluss pidi töötama ka müratõkkena, aga miskipärast ikka kuulen mingit tüütut miinuste inisemist. Ja vahel vilksatavad vaateväljast ka läbi, sabad sorgus, rikkudes ilusat suurt kikkis sabaga plussi pilti.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

Grupeering on teil vallavolikogu koalitsioonis, mujal on kogukonnad. Aga noh, loodame, et kõik peatselt muutub.

Huvitav
1 kuu tagasi

Huvitav ,et HM ei huvitu et kusagil tegutseb ilma tegevusloata kool.
Ja erakooli luba andes tasuks ikka huvituda kas selline kool on üldse suuteline kasvõi õppeaastat vastu pidama

Võta...
1 kuu tagasi
Reply to  Huvitav

…lahti EHIS ja tuvasta sealt see et tegevusluba pole. Annan 1000€ sulle.
Tõsiselt arvad, et EHIS, ehk infosüsteem mille pidajaks on HM, ei tea kas koolil on tegevusluba või ei?

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Huvitav

Lobja, te võite siin räusata palju jaksate – aga sellega teete ennast lihtsalt veel naeruväärsemaks kui juba olete.

Hmm
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Pöördu arstile. Kui igal pool vaid ühte isikut näed on tegu ikka med probleemiga. Ja seda ehist võiks lugeda ka- luba on välja antud kov ile ja kov on selle sulgenud, ka kohus on sulgemisotsust kinnitanud

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Hmm

Korra juba ütlesin: on täiesti võimatu, et erineva nime all kommenteerijad teevad samasuguseid õigekirjavigu.

Arvata võib...
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

…et kõigil neil erinevatel aparaatidel on puht-juhtumisi ühesugune tarkvaraviga man ; )

Mati Põdra
1 kuu tagasi

On küll – suurim tarkvaraviga on see tihend tooli ja kuvari vahel, mis klahve mõttetult peksab. Arvuti tegutseb printsiibil: pask sisse, pask välja.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Seda on mõne mehe puhul näha jah

Kas tõesti...
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

… annab veel teha?

Jep
1 kuu tagasi
Reply to  Kas tõesti...

Teil pole aimugi kes ta on.

Kas tõesti...
1 kuu tagasi
Reply to  Jep

… aimate endal olevat aimu sellest, millest kellelgi aimu on või pole?

irw üles puua!!!
1 kuu tagasi

irw tuleb üles puua!

Päris inimene
1 kuu tagasi

Enne ikka ära blokeerida! 🙂

Mati Põdra
1 kuu tagasi

Pole mõtet sita pärast köie ja seebi peale raha kulutada, läheb ise suurest vihast pauguga lõhki, kui Metsküla edukalt edasi tegutseb.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Praegu juba nukker olukord. Kultuurimajast vist pekstakse ka minema.

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Mis teha, kui haridus ei vasta nõuetele. Üldse imekspandav, et niikaua saanud kohaliku omavalitsuse niss otsas rippuda.

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ma ei oska midagi muud ka, ma ei tea, mis must saab.

Aupaistetus
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Ega au hamba all karju, sünnib ehk pattagi panna, kui muud pole.

IRW
1 kuu tagasi

Ei oska isegi auto metsapeitmist selgitada.

IRW
1 kuu tagasi

Siin on näha Ekre kahepalgelisus – kandikul on ette kantud 200 liste PS i rikkumine – ja ei kippu ega kõppu

Asta Inimene
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Oot-oot, ma lähen toon prillid ja vaatan, mis meile siis nüüd kandikul ette kantud on… (Vanainimese asi- palja silmaga enam ei seleta.) Ah et kippu ja kõppu täna ei pakutagi? Ainult rikutud PS-i, ja muud ei midagi? Aga millega alla loputame selle kuiva ja kõva palakese?

Kandikul
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Kelle kipp ja kõpp – Isamaa, Keskerakonna, Reformierakonna? Ma hülgamise pärast kaeban, oo vaikus – salm. Reformierakond Pärnumaal Lääneranna vallas, esimees Tiina Lobja, võibolla kuulab ta su ära ja pakub probleemile lahenduse, palu audientsi. Võid teiste poole ka pöörduda: Isamaa – Ingvar Saare, Keskerakond – Heino Sabiin.

Asta Inimene
1 kuu tagasi
Reply to  Kandikul

No ma’i tia nüid… Aukodanikku nigu ei tihkas tülitama minna oma tühi-tähise murenatukesega, vallavanembat hoopiski mitte ja… Kas Sabiin on see mees, kelle peale ühegi riigiorgani hammas ei hakka? Ma parem ei proovigi mette. Kole kõvad keik kolm. Ehk mõistab Kandikul vanainemesele keskit-miskit pehmbembat soovitada?

Maainimene
1 kuu tagasi

Kui mina väike olin siis Lihula sovhoos oli asustatud 75%vabanenud vangidega kolooniast..
See on seletatav ka Metsküla nn.Kooli fenomeniga…

Mati Põdra
1 kuu tagasi
Reply to  Maainimene

Muidugi on seletatav. Intelligentsed lapsevanemad (need ülejäänud 25%) tahtsid oma lastele sellist õpikeskkonda, kus on võimalik ka areneda. Kooli, kus kõik lapsed tahavad õppida ja targaks saada. Minu pikaaegne kogemus ütleb, et kui klassis on kasvõi üks selline, kes käib koolis ainult sellepärast, et see on põhihariduse omandamiseni kohustuslik, tõmbab ta varsti nii mõnedki endaga kaasa. Mistõttu ei saa korralikult õppida needki, kes tahaks. Kurb muidugi. Aga Metsküla kool ei ole “nn.” Ta ongi, ja päriselt. Võltspunase peaga vanamutt kirjutab selle peale muidugi kohe, et ettevõte on kustutatud. Jõudu talle selleks. Vähemalt selle ühe lause on ta suutnud ilma grammatikavigadeta… Loe rohkem »

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  Mati Põdra

Maga kaineks

IRW
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Annan endale korraldusi, et rihma peale saada.

Hellat
1 kuu tagasi
Reply to  IRW

Soovitame teilegi

Kapiinimene
1 kuu tagasi
Reply to  Hellat

Aitüma hüva nõu eest, kulub marjaks.

uskmatu
1 kuu tagasi
Reply to  Maainimene

Kas tahad väita,kui ameerika ja austraalia asustati üks kurjategijatega ja teine igat sorti kaabakatega siis tänaseks onngi kurjuse kants ?Või onngi ?

Tuleks...
1 kuu tagasi
Reply to  Maainimene

…esitada andmed oma väidetele.

Mati, sa ära usu kohe mida räägitakse ja ära kuku sellest järeldusi genereerima. Ilmselgelt neelasid sööda alla, ilma kriitiliselt mõtlemata ja andmed kontrollimata ja kukud lahmima ning rakendad kontrollimata informatsiooni oma vankri ette – niimoodi võid vankrisse magama jääda ja Andrese rukkisse sõita.